ENERGYWORLDΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Το Ιράν Ξεκινά την Τελική Φάση Ανάπτυξης του Μεγαλύτερου Υπεράκτιου Κοιτάσματος Φ. Αερίου στον Κόσμο

Η τελική φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου South Pars του Ιράν, του μεγαλύτερου υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο στον Περσικό Κόλπο, εγκαινιάστηκε προχθές, Δευτέρα, παρουσία του προέδρου της χώρας Ebrahim Raisi. Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων στο λιμάνι Asaluyeh στη νοτιοδυτική επαρχία Bushehr, ο Raisi χαρακτήρισε τη λειτουργία του έργου που καθυστερούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα «σύνθετη και μοναδική»

Όπως τόνισε, το έργο θα βοηθήσει το Ιράν να εξασφαλίσει το μερίδιό του σε κοιτάσματα που εκτείνονται και σε γειτονικά του κράτη στον Περσικό Κόλπο. Το κοίτασμα φυσικού αερίου θα παράγει αρχικά 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, ενώ στη συνέχεια θα αυξηθεί στα 56 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, 50.000 βαρέλια συμπυκνώματος αερίου και 750 μετρικούς τόνους θείου την ημέρα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars, που βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο, ανακαλύφθηκε από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν (NIOC) το 1990 και αποτελεί το βόρειο τμήμα του υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου North Dome στο Κατάρ. Το South Pars θεωρείται το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο από άποψη αποθεμάτων, καθώς εκτιμάται ότι διαθέτει 14 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανακτήσιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου και 18 δισεκατομμύρια βαρέλια ανακτήσιμου υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το έργο ουσιαστικά τέθηκε στο προσκήνιο αφού ο γαλλικός κολοσσός Total αποχώρησε από αυτό τον Αύγουστο του 2018 μετά την επαναφορά των κυρώσεων στο Ιράν από την αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ. Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Κίνας (CNCP) παρενέβη για να αντικαταστήσει την Total ως φορέα εκμετάλλευσης, αλλά και αυτή αποχώρησε δύο μήνες αργότερα υπό το βάρος των αμερικανικών κυρώσεων. Τον Οκτώβριο του 2018, η NIOC ξεκίνησε τις εργασίες για το έργο με τη βοήθεια τοπικών ειδικών και συμβούλων.

Ο Raisi είπε ότι το έργο εκτελέστηκε από ντόπιους Ιρανούς εμπειρογνώμονες αφού ξένες εταιρείες αποχώρησαν από αυτό, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν εξαρτάται πλέον από ξένους συμβούλους. Στις δικές του δηλώσεις , ο υπουργός Πετρελαίου Τζαβάντ Οουτζί τόνισε ότι τα εγκαίνια του έργου τερμάτισαν 20 χρόνια αναμονής και εξοικονόμησαν τη χώρα 800 εκατομμύρια δολάρια σε κόστος ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου. Υποστήριξε ότι το Ιράν έχει επιτύχει αυτοδυναμία σε όλους τους τομείς της πετρελαϊκής βιομηχανίας τα τελευταία δύο χρόνια.

«Έχουμε γίνει αυτάρκεις σε όλους τους τομείς ερευνών και διύλισης του υπουργείου Πετρελαίων. Έχουμε επιτύχει αυτάρκεια στην ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και τη διεξαγωγή χερσαίων και υπεράκτιων γεωτρήσεων, καθώς και οριζόντιων γεωτρήσεων, κατευθυντικών γεωτρήσεων, κατασκευή διυλιστηρίων κ.λπ.», είπε. Ο Mohsen Khojasteh-Mehr, διευθύνων σύμβουλος της NIOC, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η ανάπτυξη της φάσης 11 του South Pars ήταν «ένα από τα πιο στρατηγικά και σημαντικά έργα» που υλοποιήθηκε μετά από 20 χρόνια καθυστέρηση.

Related Articles

Back to top button