ENERGYWORLDΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Προς αναστολή υποδοχής νέων αιτήσεων ΑΠΕ για όρους σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ – Πού θα εφαρμοσθούν οι περικοπές 5% στην απορρόφηση «πράσινου» ρεύματος

Το «πάγωμα» της κατάθεσης αιτήσεων νέων έργων ΑΠΕ για όρους σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ, για όσο χρονικό διάστημα θα ανασταλεί η υποβολή αιτημάτων στον ΔΕΔΔΗΕ και η χορήγηση όρων σύνδεσης στο δίκτυο διανομής, προσανατολίζεται το ΥΠΕΝ να συμπεριλάβει στο νέο σχέδιο νόμου για την αδειοδοτική απλοποίηση των «πράσινων» επενδύσεων και για το καθεστώς ανάπτυξης και λειτουργίας μονάδων αποθήκευσης, το οποίο πρόκειται να εισαχθεί άμεσα (μάλλον σήμερα) στη Βουλή. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το υπουργείο προκρίνει να έχει αναδρομική ισχύ η δυνατότητα περικοπών έως 5% στην έγχυση ενέργειας από «πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, που θα θεσπισθεί για πρώτη φορά με το σχέδιο νόμου. Έτσι, το πλαφόν στην απορρόφηση δεν θα ισχύσει αποκλειστικά για τις αιτήσεις για όρους σύνδεσης που θα υποβληθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά θα καταλάβει και έργα τα οποία έχουν ήδη ολοκληρώσει την εν λόγω αδειοδοτική φάση. 

Ακόμη δεν είναι σαφές το εύρος της αναδρομικής ισχύος, δηλαδή πόσο «ώριμα» θα είναι τα έργα που θα ενταχθούν στο καθεστώς των περικοπών. Βέβαιο είναι, πάντως, ότι η νέα αυτή πρόβλεψη δεν θα εφαρμοσθεί σε μονάδες που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία. Επίσης, το πιο πιθανό είναι να εξαιρεθούν και οι σταθμοί που έχουν «κλειδώσει» ταρίφα μέσω διαγωνισμού, καθώς η περικοπή θα ανέτρεπε τα εμπορικά δεδομένα της λειτουργίας των σταθμών, στα οποία οι επενδυτές βάσισαν τις προσφορές τους στις δημοπρασίες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, το σύνολο των φορέων είχαν επισημάνει την αναγκαιότητα η συγκεκριμένη ρύθμιση να εφαρμοσθεί μόνο για καινούρια αιτήματα σύνδεσης. Ενδεικτικές ήταν οι τοποθετήσεις τόσο της ΕΛΕΤΑΕΝ όσο του ΣΠΕΦ, που ανέφεραν πως οι περικοπές θα πρέπει να καλύπτουν αποκλειστικά τις νέες οριστικές προσφορές σύνδεσης, που θα χορηγηθούν μετά την απόφαση της ΡΑΕ για την εξειδίκευση του μέτρου, κατόπιν εισήγησης του ΑΔΜΗΕ. 

Ίση μεταχείριση 

Από την άλλη πλευρά, όσον αναφορά την αναστολή υποδοχής αιτημάτων σύνδεσης, υπενθυμίζεται ότι η σχετική πρόβλεψη για τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και για τη χορήγηση όρων σύνδεσης στο δίκτυο διανομής, θα εκπνεύσει όταν η ΡΑΕ δώσει το «πράσινο φως» στην εισήγηση του Διαχειριστή για την τροποποίηση του Κώδικα του ΕΔΔΗΕ, ώστε να αυξηθεί ο ηλεκτρικός «χώρος». Όπως έχει γράψει το energypress, η αναστολή προβλέπεται ώστε με βάση τα νέα περιθώρια ισχύος ανά υποσταθμό στο δίκτυο διανομής, να επιμερισθεί ο διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος» ανά υποσταθμό, με τις ποσοστώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο. 

Έτσι, για παράδειγμα, σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση, αν για έναν υποσταθμό προκύψει ότι τα περιθώρια ισχύος δεν ξεπερνούν τα 10 Μεγαβάτ, σε αυτή την περίπτωση ο  Διαχειριστής θα παύσει να δέχεται νέες αιτήσεις για έργα επενδυτών. Κάτι που σημαίνει πως θα δέχεται αιτήματα και θα χορηγεί όρους σύνδεσης μόνο για συστήματα net-metering, virtual net-metering και φωτοβολταϊκά στη στέγη.

Για όσο χρονικό διάστημα παραμένει «παγωμένη» η υποβολή αιτημάτων στο δίκτυο διανομής, ωστόσο, εκτός απροόπτου το ΥΠΕΝ θα προβλέπει πως δεν θα δέχεται αιτήματα ούτε ο ΑΔΜΗΕ, για νέες «πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Το σκεπτικό είναι να υπάρξει ίση μεταχείριση ανάμεσα στα «μικρά» και τα «μεγάλα» έργα ΑΠΕ, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα αποκτούσαν χρονικό προβάδισμα στην «ωρίμανσή» τους οι νέοι σχεδιαζόμενοι σταθμοί για σύνδεση στο σύστημα μεταφοράς. 

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου η ΥΑ για τη σειρά προτεραιότητας στον ΑΔΜΗΕ 

Ο ΑΔΜΗΕ έχει να διαχειριστεί τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2021 και το τρέχον έτος, για τις οποίες αναμένει την υπουργική απόφαση για τη σειρά προτεραιότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση θα εκδοθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. 

Όπως έχει γράψει το energypress, με τα κριτήρια προτεραιοποίησης που θα καθορίζει το νέο πλαίσιο, πρόθεση του υπουργείου είναι να δώσει προβάδισμα στις μονάδες ΑΠΕ οι οποίες προορίζονται για σύναψη διμερών συμβάσεων πώλησης «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής. 

Η Υπουργική Απόφαση αναμένεται επίσης να διατηρεί το χρονικό προβάδισμα των στρατηγικών επενδύσεων και των αιτήσεων για «πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που πρόκειται να εγκατασταθούν στις πρώην λιγνιτικές περιοχές. Στον αντίποδα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στην καινούρια σειρά κατάταξης θα αντισταθμίζεται το υφιστάμενο μειονέκτημα που έχουν ως προς τους χρόνους αδειοδοτικής ωρίμανσης τα αυτόνομα έργα επενδυτών, έναντι των ομαδικών αιτημάτων. 

Related Articles

169 Comments

  1. Wow that was unusual. I just wrote an incredibly long comment but
    after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr…

    well I’m not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say fantastic blog!

  2. I do not know whether it’s just me or if perhaps everyone else encountering problems with your blog.
    It seems like some of the text in your content are running off the screen. Can somebody else
    please provide feedback and let me know if this is happening to them
    as well? This could be a issue with my internet browser because I’ve had this happen before.

    Thanks

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button