ENERGYWORLDΔΗΜΟΣΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Αποκαλυπτήρια» για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας

Το σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας που θα αφορά κυρίως τον δημόσιο τομέα και θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες αμέσου δράσης, όπως η ρύθμιση των κλιματιστικών και των μονάδων θέρμανσης στα δημόσια κτήρια για την επίτευξη της βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης και η σύσταση για την τακτική συντήρηση των συσκευών, αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Το πρόγραμμα αναμένεται να περιλαμβάνει κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε πρώτη φάση στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ, αναμένεται να δοθούν κίνητρα στους δήμους οι οποίοι θα δουν αύξηση στις χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό εφόσον καταφέρουν να εξοικονομήσουν ενέργεια από τον οδοφωτισμό και τη λειτουργία των αντλιοστασίων ύδρευσης και αποχέτευσης. Όταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο δημόσιος φορέας που θα το επιτυγχάνει θα έχει bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού αυτού αναμένεται να δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημόσιου κτιρίου.

«Αιχμή του δόρατος» της προσπάθειας για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο είναι το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιουλίου, μετά την προδημοσίευση του οδηγού. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιήσουν κεφάλαια έως και 1 δισ. ευρώ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button