ENERGYWORLDΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης στον επόμενο διαγωνισμό για μπαταρίες μελετά το ΥΠΕΝ – Γιατί προωθούνται αλλαγές στο σχήμα στήριξης 


A-

Το ΥΠΕΝ εξετάζει να αξιοποιήσει τα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επίπεδα στα οποία κινούνται τα προσδοκώμενα έσοδα των επενδυτών από τις standalone μπαταρίες, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στις «ταρίφες» των μονάδων που προκρίθηκαν μέσω του πρώτου διαγωνισμού, με σκοπό τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των έργων που θα ενταχθούν στο σχήμα στήριξης, από τα 1.000 Μεγαβάτ που προβλέπονται αυτή τη στιγμή. 

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, μελετά το ενδεχόμενο στη δεύτερη δημοπρασία να μειωθεί το ύψος της επενδυτικής ενίσχυσης για τα έργα τα οποία θα «περάσουν». Κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα, αν τελικά οριστικοποιηθεί μια τέτοια απόφαση από το υπουργείο, για το δεύτερο «κύμα» μονάδων αποθήκευσης η επενδυτική ενίσχυση να είναι μικρότερη από 200.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ, δηλαδή από το ύψος το οποίο ίσχυσε για την πρώτη δημοπρασία. 

Βέλτιστη αξιοποίηση του budget 

Όπως είναι φυσικό, η ελάττωση της επενδυτικής ενίσχυσης θα σημαίνει ότι θα αυξηθεί η δημοπρατούμενη ισχύς, πάνω από τα 300 Μεγαβάτ που προβλέπεται αυτή τη στιγμή για την επόμενη ανταγωνιστική διαδικασία. Επομένως, συνολικά το σχήμα στήριξης θα ανοίξει τελικά τον δρόμο για εγκατάσταση στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα ενός χαρτοφυλακίου μεγαλύτερης ισχύος από 1.000 Μεγαβάτ, όπως προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό. 

Εξάλλου γνώμονας του υπουργείου, κατά την εξέταση ενδεχόμενης μείωσης της ενίσχυσης στο CAPEX των έργων, είναι να αξιοποιηθούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στο σχήμα στήριξης για επενδυτική ενίσχυση. Επομένως, τη στιγμή που οι standalone μπαταρίες θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο μίγμα (όπως δείχνουν και οι προβλέψεις στο draft του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ για έργα 3,1 Γιγαβάτ έως το 2030), είναι σημαντικό να δρομολογηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μονάδες από τις τρεις δημοπρασίες. 

«Σήμα» για την προοπτική ελάττωσης της επενδυτικής στήριξης έδωσαν στο ΥΠΕΝ οι ιδιαίτερα χαμηλές προσφορές για λειτουργική ενίσχυση, που κατακυρώθηκαν στην πρώτη δημοπρασία. Έτσι, το γεγονός ότι η μεσοσταθμική τιμή τους ήταν μικρότερη κατά 57% από την τιμή αφετηρίας στη διαδικασία, δείχνει πως σε σχέση με τον σχεδιασμό του σχήματος, η αγορά τοποθετεί αρκετά χαμηλότερα τον «πήχυ» για τα εγγυημένα έσοδα από τη συμμετοχή στις αγορές. 

Περιορισμένη επίδραση στις «ταρίφες» 

Υπενθυμίζεται ότι οι οικονομικές προσφορές των επιλεγέντων σταθμών κυμάνθηκαν από 33.948 ευρώ ανά Μεγαβάτ ανά έτος, έως 64.122 ευρώ ανά Μεγαβάτ ανά έτος. Επομένως, διαμορφώθηκαν αισθητά χαμηλότερα από την ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς της ανταγωνιστικής διαδικασίας, που είχε καθοριστεί στα 115.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ ανά έτος. 

Με τη σειρά τους, τα μικρότερα εγγυημένα έσοδα από τις αγορές σημαίνουν πως, στα business plan των συμμετεχόντων, η συμμετοχή στο CAPEX με 20.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ αποδείχθηκε να έχει μεγαλύτερο «αποτύπωμα» στις επενδύσεις, ως προς τα επίπεδα που εκείνοι κρίνουν εύλογα για την απόσβεση των μονάδων και τα περιθώρια κέρδους. 

Από την άλλη πλευρά, αν τελικά προκριθεί η μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης στον δεύτερο διαγωνισμό, όπως είναι φυσικό αυτό θα ωθήσει ανοδικά τις προσφορές που θα υποβληθούν για λειτουργική ενίσχυση. Επομένως, μέλημα του ΥΠΕΝ είναι η όποια ελάττωση να έχει περιορισμένη επίδραση στην «ταρίφες» των σταθμών που θα προκριθούν. 

Όπως έχει γράψει το energypress, η δεύτερη δημοπρασία πρόκειται να προκηρυχθεί από τη ΡΑΑΕΥ προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Με βάση το έως τώρα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, η υποβολή των προσφορών θα ολοκληρωθεί προς τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ η οριστική λίστα των επιλεγέντων σταθμών θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο. 

Related Articles

Back to top button