ENERGYWORLDΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ενέργεια: Ο νέος χάρτης προμηθευτών της ΕΕ μετά την απεξάρτηση από τη Ρωσία

Ενώ στο α’ τρίμηνο του 2022 η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής της ΕΕ σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο και ο δεύτερος μεγαλύτερος σε υγροποιημένο αέριο (LNG), ένα χρόνο μετά έχει υποχωρήσει πολύ – Η Νορβηγία είναι ο κύριος προμηθευτής σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Με διαφορά πρώτες οι ΗΠΑ στο LNG

Oπόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε διαδοχικά πακέτα κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, στη διακοπή λειτουργίας από τη Μόσχα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream και στην προσπάθεια της Ευρώπης να βρει άλλους προμηθευτές, με αποτέλεσμα να αλλάξει άρδην ο χάρτης εισαγωγών ενέργειας της ΕΕ.

Ενώ στο α’ τρίμηνο του 2022 η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής της ΕΕ σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο και ο δεύτερος μεγαλύτερος σε υγροποιημένο αέριο (LNG), ένα χρόνο μετά έχει υποχωρήσει πολύ χαμηλά στη σχετική κατάταξη, όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat.

Πετρέλαιο: Νορβηγία και ΗΠΑ στις πρώτες θέσεις
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το πετρέλαιο μετά το εμπάργκο της ΕΕ που ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2022 για το αργό και το οποίο επεκτάθηκε φέτος τον Φεβρουάριο και στα προϊόντα πετρελαίου, όπως το ντίζελ.

Ετσι, στο α’ τρίμηνο του 2023 το ποσοστό του ρωσικού πετρελαίου στο σύνολο των εισαγωγών της ΕΕ κατρακύλησε στο 3,2% από 26% το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ η Νορβηγία σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση, με βραχεία κεφαλή από τις ΗΠΑ (13,3% έναντι 13,1%).

εισαγωγές πετρελαίου, ΕΕ
Φυσικό αέριο: Καθαρά πρώτη η Νορβηγία
Αναφορικά με το φυσικό αέριο, το ποσοστό της Ρωσίας μειώθηκε στο 17,4% από 38,1% των συνολικών εισαγωγών, με τη Νορβηγία να γίνεται ο αδιαμφισβήτητος βασικός προμηθευτής της ΕΕ με ένα ποσοστό 46,1%, ενώ σημαντική άνοδο σημειώνει και το ποσοστό της Αλγερίας που έφθασε το 13,4% από 6% πέρυσι.

εισαγωγές φυσικού αερίου, ΕΕ
LNG: Το 40% των εισαγωγών από τις ΗΠΑ
Στο LNG, το μερίδιο της Ρωσίας μειώθηκε λιγότερο και συγκεκριμένα στο 13,2% από 18,1% στο α’ τρίμηνο του 2022. Οι ΗΠΑ παρέμειναν ο κύριος προμηθευτής της ΕΕ, αλλά με χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2022 (40,2% έναντι 48,6%). Σημαντική άνοδο σημείωσαν το Κατάρ, με έναν ποσοστό 13,1% στο σύνολο των εισαγωγών (από 10,7% πέρυσι) και η Αλγερία με 6,7% (από 4,3%).

Συνολικά, οι ενεργειακές εισαγωγές της ΕΕ μειώθηκαν κατά 3% σε ποσότητα σε σχέση με το περσινό α’ τρίμηνο και κατά 9,2% σε αξία.

εισαγωγές LNG, ΕΕ

imerisia.gr

Related Articles

Back to top button