ENERGYWORLDΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ

Ινδία: Σε Συνομιλίες για την Προμήθεια 10 Εκατ. Τόνων Πράσινου Υδρογόνου στην ΕΕ

Η Ινδία φιλοξένησε συνομιλίες για μια πιθανή συμφωνία με στόχο την προμήθεια 10 εκατ. τόνων πράσινου υδρογόνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία με τη σειρά της θα επένδυε σε συναφές πρότζεκτ καθαρής ενέργειας στην Ινδία, ανέφερει το Reuters επικαλούμενο δύο ινδικές κυβερνητικές πηγές και μία πηγή της βιομηχανίας.

Ειδικότερα, την Τρίτη, το Reuters μέτέδωσε ότι η Ινδία θα εξετάσει διμερείς συμφωνίες με χώρες ώστε να τους επιτρέψει να χρησιμοποιούν πιστώσεις άνθρακα που συνδέονται με την παραγωγή πράσινου υδρογόνου ή υδρογόνου που παράγεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην Ινδία σε αντάλλαγμα για επενδύσεις και συμφωνίες αγοράς. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι επιχειρήσεις της ΕΕ θα μπορούσαν να επενδύσουν σε πρότζεκτ στην Ινδία και να διεκδικήσουν πιστώσεις άνθρακα, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, ο οποίος συμμετείχε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Νέο Δελχί.

Στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχαν αξιωματούχοι από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και ινδικές εταιρείες ΑΠΕ, ανάμεσα στις οποίες οι Avaada Group, Renew Power (RENE.BO) και ACME Group. Κανένας από τους αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters δεν θέλησε να κατονομαστεί καθώς οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Επίσης, από την πλευρά τους, το υπουργείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ινδίας, εκπρόσωπος της ινδικής κυβέρνησης κσθώς και ένας υπεύθυνος επικοινωνίας στο γραφείο της ΕΕ στο Νέο Δελχί δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου για σχολιασμό.

Σε όλο τον κόσμο, οι χώρες στρέφονται στο υδρογόνο με στόχο την ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Ινδία πέρυσι προσπάθησε να προωθήσει τις φιλοδοξίες της να γίνει ένας σημαντικός εξαγωγέας πράσινου υδρογόνου μέσω της έγκρισης ενός σχεδίου κινήτρων 174,9 δις ρουπιών (2,13 δις δολαρίων) και της υιοθέτησης του στόχου για παραγωγή 5 εκατ. τόνων πράσινου υδρογόνου μέχρι το 2030.

Related Articles

Back to top button