ENERGYWORLDΑΙΟΛΙΚΑ

Ρομποτικά Σκάφη Χωρίς Πλήρωμα Ελέγχουν τις Βάσεις στα Υπεράκτια Αιολικά σε Δανία, Σουηδία και Ην. Βασίλειο

Η σουηδική Vattenfall ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε επιτυχώς μεγάλης κλίμακας έρευνες βυθού με ρομποτικά σκάφη χωρίς πλήρωμα σε πολλά από τα υπεράκτια αιολικά της πάρκα στη Δανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με όσα αναφέρει το electrek.co. Οι φορείς εκμετάλλευσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων πρέπει να ερευνούν περιοδικά το βυθό στα σημεία γύρω από τα θεμέλια του στροβίλου και τα πόδια του χιτωνίου του υποσταθμού για να παρακολουθούν τις αλλαγές στο βάθος ταφής του καλωδίου και την ανάπτυξη του καθαρισμού, η οποία ορίζεται ως «απομάκρυνση ιζήματος όπως λάσπη και άμμος, που μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια και να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα της κατασκευής.»

Η πληροφορία του βυθού της θάλασσας είναι επίσης απαραίτητη για την επισκευή και τη συντήρηση που πραγματοποιούνται από πλοία jack-up, καθώς τα πόδια τους χρειάζονται σταθερότητα για να διασφαλιστεί η ασφαλής ανύψωση έξω από το νερό.

Ο Rasmus Juncher, ανώτερος επικεφαλής γεωφυσικός στο Vattenfall, εξήγησε σε μια δήλωση:

Όταν εκδώσαμε τον διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου για έρευνες βυθού στα αιολικά μας πάρκα της Δανίας, λάβαμε μια ενδιαφέρουσα πρόταση με χρήση πλοίων χωρίς πλήρωμα.

Έχοντας παρατηρήσει την ανάπτυξή τους σε δοκιμές μικρής κλίμακας αλλού, ήμασταν περίεργοι να καταλάβουμε πόσο επιτυχημένη θα ήταν η ανάπτυξή τους σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Αυτή η τεχνολογία καταναλώνει πολύ λιγότερα καύσιμα από ένα παραδοσιακό σκάφος έρευνας και επειδή το σκάφος ελέγχεται από ένα κέντρο επιχειρήσεων στην ξηρά αντί να έχει πλήρωμα, το προσωπικό δεν εκτίθεται στις ίδιους κινδύνους με την εργασία στην ανοικτή θάλασσα, βελτιώνοντας έτσι την ασφάλεια.

Η ιρλανδική εταιρεία συλλογής δεδομένων ωκεανών XOCEAN διεξήγαγε τις έρευνες ρομποτικών σκαφών στα υπεράκτια αιολικά πάρκα του Vattenfall. Πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου του τρέχοντος έτους και η Vattenfall σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση των απλήρωτων σκαφών επιφανείας της – USVs – σε μελλοντικές επιχειρήσεις.

Τα ρομποτικά σκάφη ελέγχονται εξ αποστάσεως και παρακολουθούνται μέσω δορυφορικής σύνδεσης στο Διαδίκτυο από μια ομάδα πιλότων στην ξηρά.

Το ρομποτικό σκάφος είναι σημαντικά μικρότερο – 4,5 μέτρα σε συνολικό μήκος (14,7 πόδια) – από τα σκάφη με πλήρωμα. Η XOCEAN λέει ότι το αποτύπωμα άνθρακα του ρομποτικού σκάφους της είναι «χίλιες φορές μικρότερο από αυτό των επανδρωμένων ερευνητικών σκαφών».

energia.gr

Related Articles

Back to top button