ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Προειδοποίηση EON: Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας εξακολουθεί να κινδυνεύει από την εκτίναξη των τιμών

Η EON SE προειδοποίησε ότι η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας εξακολουθεί να κινδυνεύει από την εκτίναξη των τιμών αυτό το χειμώνα και προέτρεψε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να εξοικονομούν φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

“Εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλη αβεβαιότητα τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και της ζήτησης, με αντίστοιχους κινδύνους όσον αφορά τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών χονδρικής”, ανέφερε η εταιρεία την Τετάρτη.

Οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου έχουν πέσει από τα επίπεδα ρεκόρ πέρυσι και οι χώροι αποθήκευσης είναι σχεδόν γεμάτοι ενόψει του χειμώνα. Παρόλα αυτά, η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας προειδοποίησε ότι αν γεγονότα όπως μη προγραμματισμένες ελλείψεις εφοδιασμού συμπέσουν με κρύο καιρό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών.

Η EON ανέφερε επίσης ότι έχει αυξήσει τις επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση καθώς οι αγορές ενέργειας της Ευρώπης γίνονται όλο και πιο πράσινες, κάτι που θα βοηθήσει επίσης την ενεργειακή ανεξαρτησία της περιοχής. Ξόδεψε περίπου 2,4 δισ. ευρώ για υποδομές το α’ εξάμηνο του 2023, 36% υψηλότερα από ένα χρόνο νωρίτερα.

“Λειτουργούμε σε ένα περιβάλλον που δύσκολα θα μπορούσε να είναι πιο δυσμενές. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει γίνει μόνιμη, για την Ευρώπη αλλά και για εμάς ως εταιρεία”, δήλωσε τον Μάρτιο ο διευθύνων σύμβουλος Leonhard Birnbaum σε δημοσιογράφους.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη στο Bloomberg, είχε τονίσει ότι η Ευρώπη θα πρέπει τουλάχιστον “να είναι σε καλύτερη θέση για τον επόμενο χειμώνα από ό,τι ήμασταν τον φετινό χειμώνα”. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη “δεν διαθέτει τις υποδομές για την ενεργειακή μετάβαση στην οποία στοχεύουμε” και πρέπει να “επενδύσει μαζικά”.

“Βλέπω ότι οι επενδυτικές αποφάσεις λαμβάνονται όλο και περισσότερο εις βάρος της Ευρώπης, αλλά και της Γερμανίας, επειδή έχουμε σαφώς χάσει την ανταγωνιστικότητά μας με τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και δεν έχουμε προσφέρει καμία αντιστάθμιση για αυτό”, είχε τονίσει ο Birnbaum.

capital.gr

Related Articles

Back to top button