ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Πρεμιέρα για την τροφοδοσία με αέριο ακόμα και περιοχών χωρίς δίκτυα

Ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Ρεβυθούσα ο Σταθμός Φόρτωσης Φορτηγών με υγροποιημέο αέριο.

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πρώτη δοκιμή καλής λειτουργίας (performance test) του Σταθμού Φόρτωσης Φορτηγών LNG (LNG Truck Loading) στη Ρεβυθούσα την Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023.

Στη διαδικασία συμμετείχαν συνολικά τρεις εταιρείες: ΔΕΠΑ Εμπορίας, Motor Oil και Blue Grid σε συνεργασία με τη Mytilineos.

Ο Σταθμός LNG Truck Loading στη Ρεβυθούσα προσφέρει μια ευέλικτη λύση για την τροφοδοσία με φυσικό αέριο καταναλωτών ή δικτύων διανομής που δεν είναι συνδεδεμένα με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ), υλοποιώντας εικονικούς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου, μέσω της φόρτωσης και μεταφοράς LNG με ειδικά σχεδιασμένα προς τον σκοπό αυτόν φορτηγά.

Πρόκειται για την πρώτη σχετική εγκατάσταση στη χώρα, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, παρέχοντας τη δυνατότητα ανεφοδιασμού περιοχών της Ελλάδας αλλά και γειτονικών χωρών των Βαλκάνια, που δεν διαθέτουν υποδομές LNG και δίκτυα μεταφοράς.

Το έργο του Σταθμού Φόρτωσης Φορτηγών LNG (LNG Truck Loading) στη Ρεβυθούσα, συνολικού προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ έχει συγχρηματοδοτηθεί με ποσό 3,16 εκατ. ευρώ από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” (ΕΠΑνΕΚ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και μέσω του Προγράμματος POSEIDON MED II.

ΔΕΠΑ Εμπορίας

Τη δυνατότητα οδικής μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς περιοχές που δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο φυσικού αερίου, μέσω ειδικά διαμορφωμένων φορτηγών εγκαινίασε η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Συγκεκριμένα, ανεφοδιάστηκε το 1ο LNG trailer της ΔΕΠΑ Εμπορίας, μέγιστης φορτωτικής ικανότητας 21 τόνων LNG, από τον σταθμό LNG Truck Loading του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, το οποίο στη συνέχεια αναχώρησε με προορισμό τη Βόρεια Μακεδονία.

Σε συνεργασία η BLUEGRID με τη Mytilineos

Η Blue Grid, με την υποστήριξη της MYTILINEOS που προμήθευσε το φορτίο, γίνεται η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποιεί τη νέα εγκατάσταση φόρτωσης βυτιοφόρων οχημάτων του ΔΕΣΦΑ στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας.

Η μεταφορά LNG με βυτιοφόρα γίνεται μετά από την υγροποίηση του φυσικού αερίου στην πηγή και την αποθήκευσή του σε ειδικά σχεδιασμένους χώρους και σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Στη συνέχεια, τα ειδικά αυτά βυτιοφόρα μεταφέρουν το καύσιμο στον προορισμό του μέσω θαλάσσης ή οδικώς. Είναι εξοπλισμένα με ειδικά συστήματα ασφαλείας για την αποφυγή διαρροών και εκρήξεων, και απαιτούνται εκπαιδευμένοι και έμπειροι οδηγοί και πληρώματα για την ασφαλή μεταφορά του φορτίου.

Coral Gas

Συνολικά 3 μεταφορικά μέσα (βυτιοφόρο και containers) της Coral Gas θα μεταφέρονται με πλωτά μέσα στη Ρεβυθούσα για τον εφοδιασμό τους με LNG.

Η Coral Gas έχει πλέον τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τους πελάτες της και με την ενεργειακή λύση του small scale LNG (SSLNG). Με αυτήν την εφαρμογή διανομής LNG, βυτιοφόρα οχήματα μεταφορτώνουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο και το μεταφέρουν σε ειδικές δεξαμενές εγκατεστημένες στον χώρο βιομηχανιών (εντός και εκτός Ελλάδας), που δεν έχουν πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου, προσφέροντάς τους όλα τα πλεονεκτήματα και την οικονομία που χρειάζονται. Τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις, έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν ακόμα και ολόκληρες βιομηχανικές περιοχές ή πόλεις, λειτουργώντας ως σημεία εφοδιασμού σε δυσπρόσιτες περιοχές. Αυτή η πρακτική θα μπορεί να αξιοποιηθεί στη χώρα μας μετά από τη σχετική προσαρμογή του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου.

Related Articles

Back to top button