ENERGYWORLDΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ενεργειακή Μετάβαση Χωρίς την Ανακύκλωση Δεν Γίνεται..

Ενεργειακή μετάβαση χωρίς ανακύκλωση δεν γίνεται…(Σοφόν το σαφές). Υπάρχει λοιπόν, και πολύ σωστά, μεγάλη ανησυχία για το πώς η έλλειψη μετάλλων θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την ενεργειακή μετάβαση. Όλες αυτές οι γραμμές μεταφοράς, οι ανεμογεννήτριες και οι μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα απαιτήσουν πολύ χαλκό, νικέλιο και λίθιο – πολύ περισσότερο από ό,τι παράγεται σήμερα ή έτσι λέει η κοινή λογική…

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι FT, μια έκθεση της Επιτροπής Ενεργειακών Μεταβάσεων ρίχνει νέο φως στο θέμα αυτό και παρουσιάζει ορισμένες ριζοσπαστικές προβλέψεις για το πώς θα μπορούσε να μειωθεί αυτό το χάσμα προσφοράς-ζήτησης μετάλλων – με την ανακύκλωση και την αποτελεσματικότερη χρήση των υλικών.

Για παράδειγμα το λίθιο: μέχρι το 2030 η ζήτηση για το μέταλλο αναμένεται να εξαπλασιαστεί από τα σημερινά επίπεδα παραγωγής. Σε εκείνο το σημείο, η ζήτηση λιθίου θα είναι κατά 30% υψηλότερη από την προβλεπόμενη προσφορά, σε ένα βασικό σενάριο.
Με την εκτεταμένη ανακύκλωση και τη χρήση λιγότερου λιθίου στις μελλοντικές μπαταρίες, η διαφορά αυτή θα μπορούσε να μειωθεί μόλις στο 10% – το οποίο η έκθεση ονομάζει σενάριο “μέγιστης απόδοσης”.

Ο λόρδος Adair Turner, πρόεδρος της επιτροπής, δήλωσε ότι η ζήτηση για αυτά τα μέταλλα θα ανταποκριθεί γρήγορα στα σήματα της αγοράς. “Αυτά τα πράγματα κινούνται γρήγορα”, δήλωσε. “Ακόμη και οι ατελείς αγορές προκαλούν αντιδράσεις”.

Ο αντίκτυπος της ανακύκλωσης των μετάλλων των μπαταριών θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, πρόσθεσε, καθώς αυξάνονται οι ευκαιρίες ανακύκλωσης των μπαταριών. “Η ανακύκλωση μέχρι το 2030 μπορεί, εξ ορισμού, να παίξει μόνο έναν σχετικά μικρό ρόλο, όμως, επειδή υπάρχουν τόσα πολλά [ηλεκτρικά οχήματα] . . μέχρι το 2040 μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά”.

Η τάση αυτή είναι ακόμη πιο έντονη για το χαλκό και το νικέλιο. Μέχρι το 2030, η ζήτηση χαλκού θα ξεπεράσει την προσφορά κατά 10% σε ένα βασικό σενάριο. Όμως το χάσμα αυτό θα μπορούσε να αντιστραφεί εάν η ανακύκλωση και η υποκατάσταση του χαλκού είναι πολύ υψηλά – ενδεχομένως οδηγώντας σε ένα μικρό πλεόνασμα στην προσφορά χαλκού μέχρι το 2030, σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης.

Όσον αφορά το νικέλιο, μια επιθετική στροφή προς χημικές ουσίες μπαταριών που χρησιμοποιούν λιγότερο νικέλιο, σε συνδυασμό με την αυξημένη ανακύκλωση, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πλεόνασμα το 2030, διαπιστώνει η έκθεση.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, οι συντάκτες της έκθεσης δεν παραγνωρίζουν ότι η ενεργειακή μετάβαση θα εξακολουθήσει να απαιτεί τεράστιο αριθμό νέων ορυχείων. Σύμφωνα με την έκθεση, μέχρι το 2030 θα μπορούσαν να απαιτηθούν 40 ορυχεία χαλκού, 55 ορυχεία νικελίου και 65 ορυχεία λιθίου.

Όμως η αύξηση της ανακύκλωσης και της αποδοτικότητας θα μειώσει τον αριθμό των επιπλέον ορυχείων που απαιτούνται.

energia.gr

Related Articles

Back to top button