ΑΙΟΛΙΚΑΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Τη νέα κυβέρνηση περιμένει το Εθνικό Σχέδιο για τα οffshore αιολικά – Οι προχωρημένες συζητήσεις με ΓΕΕΘΑ και ο δρόμος μέχρι τους πρώτους διαγωνισμούς 

Ενας από τους πρώτους φακέλους που θα περιμένει πάνω στο γραφείο του, τον νέο υπουργό Ενέργειας θα είναι το εθνικό σχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά.

Το βασικό κείμενο του προγράμματος ανάπτυξης των offshore πάρκων είναι έτοιμο, περιλαμβάνει τις μεγάλες περιοχές εντός των οποίων θα οριστούν τα τελικά πολύγωνα με τα offshore, ενώ οι συζητήσεις με το ΓΕΕΘΑ είναι προχωρημένες και επομένως όλα βρίσκονται στην τελική ευθεία, προκειμένου το εγχείρημα να εισέλθει στο επόμενο στάδιο.

Δηλαδή να εγκριθεί από τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, να βγει η σχετική ΚΥΑ από τα πολλά εμπλεκόμενα υπουργεία και με βάση την προτεραιοποίηση που έχει γίνει για τις 5 πρώτες μεγάλες περιοχές να ξεκινήσει η δύσκολη δουλειά της εκπόνησης Στρατηγικής Μελέτης Περιβάλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Οι περιοχές αυτές, εντός των οποίων θα οριοθετηθούν οι θέσεις των θαλασσίων «οικοπέδων» όπου θα εγκατασταθούν τα πρώτα έργα, βρίσκονται στον Βορρά, στο Κεντρικό Αιγαίο και στο Νότο. Η μία αφορά την οριοθετημένη ζώνη της Αλεξανδρούπολης, η οποία έχει επιλεγεί να φιλοξενήσει 2 πιλοτικά έργα, συνολικής ισχύος 600 MW (ο όμιλος Κοπελούζου έχει διασφαλίσει άδεια παραγωγής για 216 MW). Τρεις φαίνεται να βρίσκονται στα ανατολικά της Εύβοιας κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων και η πέμπτη και τελευταία είναι στην Κρήτη, μεταξύ Σητείας και Ξηροκάμπου. Αθροίζουν όλες μαζί, έργα συνολικής ισχύος 2,1 GW και αφορούν την «Φάση 1» της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών, τα οποία θα έχουν ένα μέσο μέγεθος 300 MW

Διψήφιος αριθμός θέσεων το πλήρες πρόγραμμα

Σε πλήρη ανάπτυξη το Εθνικό Πρόγραμμα λέγεται ότι μιλά για ένα διψήφιο αριθμό θέσεων, που κυμαίνονται μεταξύ 12-15. Εξ αυτών, 3 – 4 στα ανατολικά της Κρήτης, 2 – 3 στο Αν. Αιγαίο και ειδικά στον άξονα Λέσβος – Χίος – Σάμος, 2 – 3 στα Δωδεκάνησα, άλλες 3 περιοχές στα ανατολικά της Εύβοιας κοντά στην ηπειρωτική χώρα και άλλες 2 στην Αλεξανδρούπολη.

Το πρώτο επομένως βήμα αφορά την ανακοίνωση και έγκριση του προγράμματος της «Φάσης 1», προκειμένου αμέσως μετά να προχωρήσει η οριοθέτηση των «οικοπέδων». Το σχέδιο θα περιέχει αναλυτικά τις μεγάλες θαλάσσιες ζώνες, εντός των οποίων θα οριστούν τα σχετικά πολύγωνα. Οι θαλάσσιες αυτές ζώνες είναι οι λεγόμενες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) και θα οριοθετούνται με τεχνική μελέτη της ΕΔΕΥΕΠ, η οποία θα προτείνει συγκεκριμένες θέσεις, μαζί με την ισχύ των έργων που μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτές.

Στις τρεις για παράδειγμα περιοχές του Κεντρικού Αιγαίου της α’ φάσης, δύναται να εγκατασταθεί από ένα πάρκο, ισχύος 300 MW. Σ’ αυτές τις περιοχές θα αναπτυχθούν έργα, συνολικής ισχύος 900 MW. Επίσης, στην θαλάσσια έκταση μεταξύ Σητείας και Ξηροκάμπου (Κόλπος Μιραμπέλλου), κοντά στις βόρειες ακτές του ανατολικού άκρου του νησιού, το σχέδιο μιλά για offshore πάρκο, ισχύος 600 MW.

Η θέσπιση των θέσεων θα γίνεται με προεδρικό διάταγμα (ΠΔ), με το οποίο θα εγκρίνονται επίσης οι όροι και τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε οι σχετικές ρυθμίσεις να περνούν και από τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του ΠΔ θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για τη χορήγηση Αδειών Έρευνας εντός οριοθετημένων περιοχών.

Κάθε ένα από τα πολύγωνα που θα επιλεγούν με βάση την διαδικασία, απαιτεί λεπτομερή αποτύπωση και διευθέτηση μιας μακράς λίστας θεμάτων, από ζητήματα αλιείας και θαλασσίων πτηνών έως αρχαιολογίας.

Από την στιγμή που θα οριοθετηθεί μια περιοχή, υπολογίζεται ότι απαιτείται διάστημα άνω των 12 μηνών για να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, όπως ανάθεση των μετρήσεων σε εργολάβο, παραγγελία του εξοπλισμού, αδειοδότηση και εγκατάσταση. Κύκλοι της αγοράς θεωρούν ότι χρειάζεται περίπου μια 5ετία μέχρι τον πρώτο διαγωνισμό του περίπλοκου αυτού εγχειρήματος, τον οποίο τοποθετούν κάπου στο 2028-2029. Και εκτιμούν ότι πριν το 2030, θα καταστεί δυνατό να ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου offshore στην Ελλάδα, μάλλον του πιλοτικού έργου στην Αλεξανδρούπολη.

Related Articles

Back to top button