ENERGYWORLDΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Στη ΡΑΑΕΥ εντός εβδομάδας η εισήγηση ΑΔΜΗΕ για τις έκτακτες περικοπές ΑΠΕ – Σε διαβούλευση από την Αρχή το -προς ώρας- οριζόντιο και αναλογικό «ψαλίδι» 

Ανοίγει ο δρόμος για να επικοινωνηθεί και επίσημα στην αγορά η «φόρμουλα» για τις έκτακτες περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, που ήδη χρησιμοποιεί ο ΑΔΜΗΕ για να θωρακίσει την ασφάλεια και την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, στις περιπτώσεις όπου η χαμηλή εγχώρια ζήτηση συνδυάζεται με υψηλή παραγωγή ΑΠΕ.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, μέσα στην εβδομάδα ο Διαχειριστής πρόκειται να στείλει στη ΡΑΕΕΥ τη σχετική εισήγηση, ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να τοποθετηθούν οι φορείς.

Όπως έχει γράψει το energypress, η βραχυπρόθεσμη λύση που επιστρατεύει ο Διαχειριστής (και η οποία επομένως θα περιλαμβάνεται στην εισήγηση) είναι οι οριζόντιες και αναλογικές περικοπές, με βάση την ισχύ παραγωγής εκείνη τη στιγμή κάθε σταθμού ΑΠΕ στο ΕΣΜΗΕ. Αυτό σημαίνει πως κριτήριο για το ύψος περικοπής είναι η εκάστοτε ισχύς παραγωγής, και όχι η εγκατεστημένη ισχύς κάθε μονάδας.

Επομένως, αν για παράδειγμα η συνολική ισχύς ηλεκτροπαραγωγής στο ΕΣΜΗΕ είναι 5.000 Μεγαβάτ, και κριθεί πως πρέπει να περιορισθεί κατά 500 Μεγαβάτ, τότε θα εφαρμοσθεί οριζόντιο «ψαλίδι» 10% στην παραγωγή κάθε σταθμού που βρίσκεται εν λειτουργία. Παράλληλα, στην εισήγηση του ΑΔΜΗΕ θα περιλαμβάνονται και πρόνοιες που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια ως προς τις περικοπές.

Τι επιβάλλει το οριζόντιο «ψαλίδι»

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, οι οριζόντιες και αναλογικές περικοπές προκρίθηκαν ως άμεση λύση καταρχάς γιατί ικανοποιούν την τεχνική ανάγκη να μπορεί να περισταλεί άμεσα η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή λόγω υπερδυναμικότητας, και στον βαθμό που κάθε φορά απαιτείται, ώστε να αντιμετωπισθεί η ανισορροπία με τη μειωμένη κατανάλωση ρεύματος. Εξάλλου, έως σήμερα οι έκτακτες περικοπές γίνονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους ενεργειακού ισοζυγίου, και όχι εξαιτίας συνθηκών του ηλεκτρικού συστήματος (π.χ. τοπικός κορεσμός).

Αυτό σημαίνει πως, όποτε έχει χρειαστεί να επιστρατευτεί το συγκεκριμένο «εργαλείο» (όπως το προηγούμενο Πάσχα), η αιτία ήταν η υπερπαραγωγή των εγχώριων σταθμών ΑΠΕ, σε σχέση με τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης, η βραχυπρόθεσμη αυτή «φόρμουλα» εξασφαλίζει συνθήκες ισονομίας, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς παραγωγή μία μονάδας τη δεδομένη στιγμή, τόσο μεγαλύτερη είναι (σε απόλυτο νούμερο) η περικοπή που αυτή θα υποστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν η εισήγηση πάρει τον δρόμο για τη ΡΑΑΕΥ, ο Διαχειριστής έχει ήδη ενημερώσει τους φορείς του κλάδου για τον τρόπο εφαρμογής της «φόρμουλας», σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Ωστόσο, η δημόσια διαβούλευση θα δώσει την ευκαιρία να γίνει σαφής η μεθοδολογία στο σύνολο της αγοράς, αλλά και να υπάρξουν ενδεχομένως επιμέρους βελτιώσεις της, από τις τοποθετήσεις που θα υποβληθούν.

Σε δεύτερο χρόνο Ρυθμιστικό Πλαίσιο Περικοπών

Βέβαια, το οριζόντιο και αναλογικό «ψαλίδι» στις ανανεώσιμες πηγές αποτελεί προσωρινή λύση, καθώς μακροπρόθεσμος στόχος είναι να εκπονηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή ένα Ρυθμιστικό Πλαίσιο Περικοπών ΑΠΕ, όπου το «ψαλίδι» στην «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή θα είναι παραμετροποιημένο, με βάση τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος. Κάτι που σημαίνει ότι οι περικοπές θα είναι πλέον διαφοροποιημένες ανά είδος έργου (με κριτήριο π.χ. την τεχνολογία), καθώς και ανά κατηγορία σταθμού (με βάση τον τρόπο εμπορικής διάθεσης της παραγωγής του).

Υπενθυμίζεται ότι έκτακτες περικοπές ΑΠΕ γίνονται ήδη σε αρκετές ακόμη χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, οι οποίες χρειάζεται να αντιμετωπίσουν ανάλογες περιπτώσεις «ανισορροπίας» μεταξύ ηλεκτροπαραγωγής και κατανάλωσης, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί σημαντικά η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στα ενεργειακά τους μίγματα, χωρίς ακόμη να έχει εφαρμοστεί μαζικά η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.

«Αντίδοτο» οι μπαταρίες σε φωτοβολταϊκά με ενεργούς όρους σύνδεσης

Σε αυτό το πλαίσιο, το «ψαλίδι» του ΑΔΜΗΕ εισάγει στη χώρα μας ένα μέτρο που ήδη χρησιμοποιείται στο εξωτερικό και με το οποίο είναι εξοικειωμένοι οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται εκτός συνόρων ή έχουν εικόνα άλλων ενεργειακών αγορών. Στην περίπτωση πάντως της χώρας μας, ένας αστερίσκος που τίθεται από τη μεριά επενδυτών «μεγάλων» έργων (τα οποία συνδέονται δηλαδή στο ΕΣΜΗΕ) είναι πως θα πρέπει όσο το δυνατόν πιο άμεσα να αναλάβουν και τα έργα στο δίκτυο διανομής το μερίδιο περικοπών που τους αναλογεί. Κάτι που σημαίνει πως ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να επεκτείνει όσο το δυνατόν συντομότερα το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο στο ΕΔΔΗΕ στο οποίο θα μπορεί να παρέμβει από απόσταση, «ψαλιδίζοντας» την παραγωγή του όποτε χρειαστεί.

Σε κάθε περίπτωση, με τη δρομολογημένη διείσδυση των ΑΠΕ, οι περιπτώσεις που χρειάζονται έκτακτες περικοπές είναι δεδομένο πως θα «πυκνώσουν» σημαντικά τα αμέσως επόμενα χρόνια, με δραστική αύξηση μάλιστα των «πράσινων» Μεγαβατώρων που θα μένουν αναξιοποίητες. Μόνη εναλλακτική οδός, όπως σημείωσε στο πρόσφατο Power & Gas Forum ο καθηγητής του ΕΜΠ Σταύρος Παπαθανασίου, είναι η προσθήκη μπαταριών behind the meter σε υπό ανάπτυξη (ή ακόμη και εν λειτουργία) φωτοβολταϊκά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, το ερώτημα δεν είναι αν θα πάμε προς αυτή την κατεύθυνση (αφού αυτό θα γίνει νομοτελειακά), αλλά ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος για να πάμε. Αν και η προσθήκη μπαταριών θα σημαίνει πως θα ακριβύνουν τα έργα, με συνέπεια να πρέπει να αναληφθεί αυτό το επιπλέον κόστος, η αύξηση αυτή υπεραντισταθμίζεται από την τεράστια διαφορά που θα δημιουργηθεί με αυτό τον τρόπο στην καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων περιθωρίων του δικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι η προσθήκη μπαταριών σε φωτοβολταϊκά με ενεργούς όρους σύνδεσης αποτελεί παράλληλα και λύση για την αύξηση των περιθωρίων υποδοχής νέων έργων ΑΠΕ, όπως σημείωσε στο ίδιο πάνελ του Forum ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης. Όπως επισήμανε ο κ. Μάργαρης, αν δεν υιοθετηθούν ριζικά μέτρα όπως το συγκεκριμένο, ο διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος» οδεύει μαθηματικά προς εξάντληση τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη, η κινητροδότηση για την προσθήκη μπαταριών θα μπορούσε να αφορά έναν συνδυασμό επιδοτήσεων και premium στην ταρίφα που έχουν «κλειδώσει» τα έργα. Ο ίδιος εκτίμησε πως η αύξηση του κόστους είναι διαχειρίσιμη.

Related Articles

Back to top button