ENERGYWORLD

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την Ενέργεια: “Σε Ευνοϊκότερη Θέση η Ελλάδα σε Σχέση με Άλλες Χώρες της ΕΕ’

Σύσκεψη με την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ, και τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, είχε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης, ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έγινε, επίσης, εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην κυβέρνηση σήμανε συναγερμός μετά την ανακοίνωση του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, ότι δεν εγγυάται την καλή λειτουργία του Nord Stream 1, καθώς περιπλέκει τα πράγματα όσο αφορά την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, αφού αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η ροή του ρωσικού αερίου μετά την 21η Ιουλίου. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Γ. Γεραπετρίτης, Α. Σκέρτσος, Κ. Σκρέκας, Πετραλιάς, Α. Σδούκου και από την πλευρά των φορέων της αγοράς οι κ.κ.. Α. Δαγούμας (πρόεδρος της ΡΑΕ), Γ. Στάσσης (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), Κ. Ξιφαράς (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ), Μ.Ρ. Γκάλι (ΔΣ ΔΕΣΦΑ) και ο καθηγητής ενεργειακής οικονομίας του ΕΜΠ και σύμβουλος της κυβέρνησης, Π. Κάπρος.

Σήμειώνεται, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καταστρώσει πλάνο για την περίπτωση της πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Σε αυτό προβλέπεται η λειτουργία πέντε μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ, αντί για φυσικό αέριο, αλλά και τη λειτουργία τον Σεπτέμβριο και νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα 5).

Related Articles

2 Comments

  1. hello there and thank you for your information – I’ve definitely picked up something new from
    right here. I did however expertise several technical issues using this website, since I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load properly.
    I had been wondering if your web host is OK?
    Not that I am complaining, but sluggish loading instances
    times will very frequently affect your placement in google
    and could damage your quality score if ads and marketing with Adwords.
    Well I’m adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective
    intriguing content. Ensure that you update this again very soon..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button