ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Ο διαρκής συντονισμός μεταξύ ΥΠΕΝ, Διαχειριστών και Ρυθμιστικής Αρχής, αποφασίστηκε στην χθεσινή σύσκεψη- Σε ετοιμότητα όλες οι μονάδες

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα σύσκεψη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους Διαχειριστές του Συστήματος και του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας και της ΡΑΑΕΥ. Σε αυτήν, εξετάστηκαν τα δεδομένα προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, οπότε αναμένονται αιχμές φορτίου.

Η τεχνική διαθεσιμότητα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής είναι εξαιρετική και το σύνολο της διαθέσιμης ισχύος είναι απόλυτα επαρκής για την κάλυψη του φορτίου ακόμα και υπό δυσμενείς συνθήκες καύσωνα και ταυτόχρονα, περιορισμένης παραγωγής από ΑΠΕ, σύμφωνα με σενάρια που παρουσίασε με προσομοίωση ο ΑΔΜΗΕ. Αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικές οι νέες μονάδες «Πτολεμαΐδας 5» και «Αγίου Νικολάου 2», όπως επίσης και το σύνολο των μονάδων παραγωγής λιγνίτη και φυσικού αερίου. Επιπλέον προστέθηκαν 1390 MW νέα ισχύς ΑΠΕ από την 1 Ιουνίου 2022 μέχρι σήμερα.

Σχετικά με τυχόν λειτουργικές δυσκολίες που αφορούν σε εφεδρείες, συμφορήσεις και τοπικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, οι Διαχειριστές έχουν εκπονήσει σχέδια αντιμετώπισής τους, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και ασκήσεις ετοιμότητας. Κατά το διάστημα των δύο τελευταίων ετών γίνονται εντατικά κλαδέματα και καθαρισμοί, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν εξ αιτίας προβλημάτων από ενδεχόμενες φωτιές. Επιπλέον οι Διαχειριστές έχουν ήδη προβεί σε ενέργειες για την εξασφάλιση επαρκούς δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και εφεδρειών στα νησιά.

Συμφωνήθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή σύστημα διαρκούς πληροφόρησης και συντονισμού μεταξύ ΥΠΕΝ, Διαχειριστών και Ρυθμιστικής Αρχής για την αντιμετώπιση τυχόν συμβάντων κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Συμπερασματικά, διαπιστώθηκε ότι έχει επιτευχθεί για φέτος υψηλός βαθμός ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων καταστάσεων.

Στο πρωινό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε:

Η επάρκεια ρεύματος ενόψει του φετινού καλοκαιριού δεν ανησυχεί τους Διαχειριστές. Τα υδάτινα αποθέματα κινούνται στα περυσινά επίπεδα, τα αποθέματα λιγνίτη βρίσκονται αρκετά ψηλά και οι ΑΠΕ που έχουν μπει φέτος στο σύστημα είναι περισσότερες παρά ποτέ. Επιπλέον, δύο νέες μονάδες, της Mytilineos και της ΔΕΗ (Πτολεμαίδα V), συνολικής ισχύος 1.500 MW, πρόκειται να μπουν το επόμενο δίμηνο σε κανονική λειτουργία.

Την αισιόδοξη αυτή εικόνα, της οποίας είναι ήδη γνώστης ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας Π.Κάπρος, μετέφεραν χθες οι Διαχειριστές και στην ηγεσία της ΡΑΑΕΥ κατά την μεταξύ τους συνάντηση. Τα νούμερα έχουν ως εξής: Στα υδάτινα αποθέματα που κινούνται στα 2.800 MW, προστίθεται το 1 GW των νέων ΑΠΕ, τα 3 και πλέον εκατομμύρια τόνων λιγνίτη και φυσικά το «μαξιλάρι» ασφαλείας των 1.500 MW από τις δύο νέες μονάδες.

Η σύσκεψη είχε σκοπό να διαπιστωθεί τι κινήσεις έχουν γίνει και ποιες μένει να γίνουν για να θωρακιστεί πλήρως το σύστημα ενόψει θέρους, να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα και να επιλυθούν και οι τελευταίες εκρεμμότητες όσον αφορά τα νησιά όπου η ζήτηση λόγω τουρισμού πολλαπλασιάζεται.

Την αισιοδοξία των ειδικών ενισχύει και η πρόσφατη ολοκλήρωση από τον ΑΔΜΗΕ του Δυτικού Διαδρόμου στην Πελοπόννησο, ο οποίος θωρακίζει περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Η νέα Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Μεγαλόπολης-Πάτρας-Δυτικής Στερεάς Ελλάδας δεν αφορά μόνο την ασφαλή ηλεκτροδότηση της Πελοποννήσου, με την οποία θα αποσυμφορηθούν τα κορεσμένα δίκτυα της περιοχής και θα δημιουργηθεί ένας ισχυρός διάδρομος τροφοδότησης από και προς την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά όλη την χώρα.

Οσο για τα νησιά ενισχύονται για φέτος το καλοκαίρι, έπειτα από την έγκριση της ΡΑΕ, με επιπλέον ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για την κάλυψη του διαστήματος από 1η Ιουλίου έως και 31 Αυγούστου. Στην περίπτωση της Σάμου, η ενίσχυση αφορά επιπλέον ισχύ 12 MW, της Χίου 25 MW, της Θήρας 20 MW, της Ρόδου 18 MW, της Λέσβου 14 και της Μεγίστης 0,15 MW.

Κατά τον ΑΔΜΗΕ, το ελληνικό σύστημα είναι πολύ καλά θωρακισμένο ακόμη και απέναντι στο ενδεχόμενο πιθανής ανόδου των τιμών ρεύματος στις γειτονικές χώρες λόγω προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει στην παραγωγή πυρηνικών και υδροηλεκτρικών μονάδων η ξηρασία.

Ενα θέμα που συνδέεται άμεσα με τις προβλέψεις για τον καιρό αυτό το καλοκαίρι, με τους εμπλεκόμενους φορείς να ευελπιστούν ότι θα διαψευστούν οι προβλέψεις για πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση λόγω συνεχούς χρήσης των κλιματιστικών.

Οι πρώτες κινήσεις Κάπρου

Η ενεργειακή επάρκεια της χώρας κυριαρχεί στην ατζέντα των πρώτων συναντήσεων του νέου υπηρεσιακού ΥΠΕΝ, αλλά δεν είναι το μόνο θέμα. Οι μπαταρίες, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και το ΕΣΕΚ είναι τρία ακόμη ζητήματα, για τα οποία ο κ. Κάπρος έχει λάβει τις αποφάσεις του ως προς τα ποια θα τρέξουν ως τις 25 Ιουνίου και ποιά θα μείνουν για το νέο υπ. Ενέργειας.

Στην περίπτωση για παράδειγμα των standalone μπαταριών, ακριβώς επειδή δεν πρέπει να χαθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ο υπουργός έχει ήδη συναντηθεί με τη ΡΑΑΕΥ για να διασφαλιστεί ότι θα γίνει γρήγορα ο διαγωνισμός.

Από εκεί και πέρα, το θέμα των offshore αιολικών εκτιμάται ότι χρειάζεται ακόμη αρκετή επεξεργασία μέχρι να ετοιμαστεί η σχετική ΚΥΑ, επομένως παραπέμπεται για την επόμενη κυβέρνηση. Το ίδιο αποφασίστηκε να συμβεί και με το νέο ΕΣΕΚ. Το πρώτο draft επρόκειτο να κατατεθεί στις 15 Ιουνιου, ωστόσο αποφασίστηκε να κατατεθει τελικά απο την πολιτική κυβέρνηση όταν αυτή ανάλαβει.

Related Articles

Back to top button