ENERGYWORLDΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

UBS: «Ψήφο εμπιστοσύνης» στο πετρέλαιο το 2023 – Αναμένει ρεκόρ ζήτησης

Υπέρ του πετρελαίου ψηφίζουν οι αναλυτές της UBS για το 2023, καθώς δεν είναι μόνο τα υψηλότερα επίπεδα τιμών που αναμένουν σε σχέση με τα τωρινά , είναι ότι εκτιμούν επίσης πως η ζήτηση θα καταγράψει νέο ιστορικό ρεκόρ. Μάλιστα συστήνουν στους επενδυτές οι οποίοι έχουν ανοχή στο υψηλό ρίσκο, να ανοίξουν μακροπρόθεσμες θέσεις στον μαύρο χρυσό. Αντιθέτως αναφορικά με το φυσικό αέριο η ελβετική τράπεζα ρίχνει «άκυρο», καθώς δεν αναμένει η τιμή του αμερικανικού ορυκτού καυσίμου να καταγράψει κέρδη φέτος, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ προβλέπεται να εξάγουν τον μεγαλύτερο όγκο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναφορικά με τις τιμές του πετρελαίου τη φετινή χρονιά, οι αναλυτές της UBS αναμένουν του μπρεντ να αναρριχηθεί στα 110 δολάρια το βαρέλι και αυτή του αργού στα 107 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα η τιμή του μπρεντ καταβάλει προσπάθειες να αγγίξει τα 80 δολάρια, ενώ του αργού περιηγείται πέριξ των 75 δολαρίων το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο τιμές εισήλθαν στο 2023 από τα 82 και τα 80 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα. Να τονισθεί επίσης ότι το πετρέλαιο προέρχεται από δύο χρονιές το 2021 και το 2022, στις οποίες κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 61% και 42% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την έκθεση, στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου της τρέχουσας χρονιάς αναμένεται να σημειωθεί νέο ιστορικό ρεκόρ από την πλευρά της ζήτησης. Το συμπέρασμα αυτό οι αναλυτές το στηρίζουν στο άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας, όπως και στη ζήτηση της Ασίας και ειδικότερα της Ινδίας η οποία αναμένεται να είναι ισχυρή.

Από την πλευρά της προσφοράς, η παραγωγή της Ρωσίας εκτιμάται ότι θα περιορισθεί ελέω των κυρώσεων της Δύσης στο πετρέλαιο και των προϊόντων του (για τα προϊόντα το εμπάργκο τίθεται σε ισχύ από τις 5 του ερχόμενου Φεβρουαρίου).

Ο περιορισμός αυτός των προμηθειών της Ρωσίας, αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη χαλάρωση στις περικοπές της ημερήσιας παραγωγής των χωρών του ΟΠΕΚ+. Εκτός της συμμαχίας με σημαίνοντα παράγοντα τις ΗΠΑ, η αύξηση της παραγωγής αναμένεται να κινηθεί σε πολύ ήπιους τόνους.

Ένα σημείο στο οποίο γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην έκθεση είναι στα αποθέματα που διαθέτει ο ΟΠΕΚ (όχι ο ΟΠΕΚ+), τόσο τα στρατηγικά όσο και τα εμπορικά τα οποία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004. Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές της UBS εμμένουν στην άποψή τους ότι οι υψηλότερες τιμές είναι απαραίτητες προκειμένου να επιβραδύνουν την διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση και παράλληλα να λειτουργήσουν ως ενθαρρυντικός παράγοντας για νέες επενδύσεις στην αγορά πετρελαίου.

Ο «χαμένος της χρονιάς»: το φυσικό αέριο

Στον αντίποδα, για το φυσικό αέριο η UBS οι προοπτικές που διαβλέπει δεν είναι ευοίωνες. Η εξισορρόπηση της αμερικανικής αγοράς φυσικού αερίου θα χαθεί το 2023 και ο μεγαλύτερος υπαίτιος γι αυτή την εξέλιξη θα είναι η αθρόα αύξηση της προσφοράς. Στο τέλος της περιόδου εξόρυξης (στα τέλη Οκτωβρίου) τα αποθέματα αναμένεται να έχουν φθάσει στα 3,8 τρισ. κυβικά μέτρα, με τις τιμές ωστόσο να κινούνται πτωτικά.

Αυτό που τονίζεται, είναι ότι από τη στιγμή που στη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς δεν αναμένεται να προστεθούν νέοι τερματικοί σταθμοί για εξαγωγές, οι αμερικανικές εξαγωγές δεν αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα από την πλευρά της ζήτησης. Συνολικά η ζήτηση στις ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών) αναμένεται να αυξηθεί κατά 1 δισ. κυβικά μέτρα ημερησίως το 2023.

Για την τιμή του αμερικανικού φυσικού αερίου, η UBS εκτιμάει ότι θα διαμορφωθεί στα 4,50 δολάρια/mmbtu στα μέσα του 2023 και στα 5 δολάρια ανά mmbtu στα τέλη.

Άνθρακας

Οι κυρώσεις της Δύσης στον άνθρακα της Ρωσίας θα περιορίσουν τις προμήθειες στην παγκόσμια αγορά και κατ’ επέκταση θα διατηρήσουν την τιμή του σε υψηλά επίπεδα. Η ελβετική τράπεζα αναμένει ότι στη Ευρώπη η τιμή του θα διαμορφωθεί το 2023 ελαφρώς χαμηλότερα από το ιστορικό του υψηλό ρεκόρ των 400 δολαρίων ο μετρικός τόνος.

ot.gr

Related Articles

Back to top button