ENERGYWORLDΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Motor Oil: Στο τρίτο τρίμηνο η επενδυτική απόφαση για το FSRU «Διώρυγα Gas»

Η ενεργειακή κρίση και η «δίψα» των βαλκανικών χωρών για φυσικό αέριο έφεραν στο προσκήνιο το ρόλο του τερματικού σταθμού LNG στο νησάκι της Ρεβυθούσας που βρίσκεται στον Σαρωνικό Κόλπο, μόλις 500 μέτρα από την ακτή της Αγίας Τριάδας στην Πάχη των Μεγάρων.

Οι ποσότητες LNG που έφταναν σωρηδόν πέρυσι με δεξαμενόπλοια στις δεξαμενές των εγκαταστάσεων του ΔΕΣΦΑ αεριοποιούνταν και μέσα από τον αγωγό υψηλής πίεσης έφευγαν, περνούσαν τα σύνορα της χώρας μας και εφοδίαζαν τις βαλκανικές χώρες αλλά ακόμα και τη Μολδαβία. Η ανάγκη των κρατών της περιοχής μας για πλήρη απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα είναι μεγάλη και η Ελλάδα αποτελεί τη νέα πηγή εφοδιασμού.

Συμφόρηση
Ο ΔΕΣΦΑ στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) της περιόδου 2023 – 2032 μιλά για συνθήκες συμφόρησης του κλάδου υψηλής πίεσης ο οποίος εκτείνεται από την Κομοτηνή μέχρι το Πάτημα της Μαγούλας Αττικής καθώς και για περιορισμένες εξαγωγές στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Ταυτόχρονα, η προσθήκη της τέταρτης δεξαμενή (πλωτή) ανοικτά της Ρεβυθούσας, φανερώνει και τις συνθήκες συμφόρησης που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού LNG του ΔΕΣΦΑ.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, ο Διαχειριστής προτείνει στο δεκαετές πρόγραμμα τον διπλασιασμό των τμημάτων του κεντρικού κλάδου στα σημεία «Κομοτηνή – Καρπερή» και «Πάτημα – Λειβαδιά».

Η «Διώρυγα Gas»
Η Motor Oil έχει ωριμάσει αδειοδοτικά το έργο ενός FSRU στον Κορινθιακό Κόλπο, στους Αγ. Θεοδώρους, στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της.

Πρόκειται για έναν πλωτό σταθμό υποδοχής και αεριοποίησης LNG, μία επένδυση ύψους 340 εκ. ευρώ, η οποία μάλιστα τον Ιανουάριο εντάχθηκε και στο καθεστώς της ταχείας αδειοδότησης, στο πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων.

Η «Διώρυγα Gas» της Motor Oil στο τελευταίο και οριστικό market test που διενήργησε έσπασε ρεκόρ ζήτησης για δέσμευση ποσοτήτων: «Οι δεσμεύσεις έφτασαν μέχρι τα 25 έτη από την εκτιμώμενη έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της Διώρυγα Gas και μέχρι τα 2 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η οποία σημειώνει: «Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή ισχυρών διεθνών και ελληνικών εταιρειών φυσικού αερίου ενισχύει το έργο και διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη λειτουργία και βιωσιμότητά του. To φυσικό αέριο εκτιμάται ότι θα προμηθεύει τόσο την ελληνική αγορά (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής) όσο και τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία έως Ουγγαρία και Ουκρανία)», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση ως προς τη χρησιμότητα του έργου.

Το υπό ανάπτυξη FSRU βρίσκεται μόλις 22 χλμ σε ευθεία απόσταση από τη Ρεβυθούσα.

«Ρεβυθούσα ΙΙ»
Η ίδια η εταιρεία – μέλος της Motor Oil περιγράφει το ρόλο που θα έχει η «Διώρυγα Gas» με δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ 4,3 δις. κυβικών μέτρων ετησίως: «Το έργο προσφέρει επίσης επιπλέον οφέλη στον τελικό καταναλωτή, καθώς θα παρέχει πρόσθετη ρευστότητα στην αγορά Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (δηλαδή χαμηλότερες τιμές προμήθειας) και θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του τερματικού σταθμού ΥΦΑ της Ρεβυθούσας. Επιπλέον, η ΔΙΩΡΥΓΑ GAS θα λειτουργεί:

συμπληρωματικά προς τον τερματικό σταθμό ΥΦΑ στην Ρεβυθούσα, προσφέροντας δυνατότητα διπλών εκφορτώσεων μεγάλων δεξαμενόπλοιων ΥΦΑ (μεγέθους Q-Max),
σε βέλτιστο γεωγραφικά σημείο λόγω της εγγύτητας του με το απομονωμένο Δίκτυο Διανομής της ΔΕΔΑ, ώστε να παρέχει εύκολα και γρήγορα φυσικό αέριο στις πόλεις της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου,
ως βασικός καταλύτης για την ανάπτυξη της αναδυόμενης αγοράς ΥΦΑ μικρής κλίμακας».
Θα αποτελεί ουσιαστικά μία δεύτερη Ρεβυθούσα.

Η επενδυτική απόφαση
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η διοίκηση της Motor Oil αναμένεται να λάβει την επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του έργου εντός του τρίτου τριμήνου του 2023.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν στον ΟΤ, χωρίς να αποκλείεται η απόφαση αυτή να μετατεθεί και για το τέταρτο τρίμηνο του έτους πως παραμένουν αρκετές παράμετροι άγνωστες για την στρατηγική επένδυση.

Η καθυστέρηση στα έργα του ΔΕΣΦΑ
Ένας από τους λόγους για τους οποίους η διοίκηση της Motor Oil δεν έχει λάβει την επενδυτική απόφαση για το έργο το οποίο σημειωτέον θα έχει και τη δυνατότητα αποθήκευσης υδρογόνου είναι η καθυστέρηση του ΔΕΣΦΑ στο να υλοποιήσει το έργο του διπλασιασμού του αγωγού «Πάτημα – Λειβαδιά».

Ο Διαχειριστής στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΕΣΦΑ αναφέρει πως η ένταξη του συγκεκριμένου νέου αγωγού (παράλληλα με τον υφιστάμενο) στο ΕΣΦΑ θα είναι εφικτή τον Οκτώβριο του 2027.

Στην αρχική διαβούλευση του δεκαετούς προγράμματος που έκανε ο ΔΕΣΦΑ η Motor Oilπαρατήρησε ότι η ένταξη του είναι «αδικαιολόγητα χρονικά απομακρυσμένη». Και αιτιολογεί την παρατήρηση του στο γεγονός πως η ένταξη του FSRU της Κορίνθου προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2025. «Η υλοποίηση του συγκεκριμένου αγωγού είναι αναγκαία για τη λειτουργία του FSRU, το οποίο ως νέο σημείο εισόδου στο εθνικό σύστημα μεταφοράς αερίου (ΕΣΦΑ) θα αποτελεί τη μόνη εναλλακτική λύση εφοδιασμού του ΕΣΦΑ σε περίπτωση συμφόρησης του τερματικού της Ρεβυθούσας ή και της διακοπής του φυσικού αερίου μέσω αγωγών», αντέδρασε η Motor Oil.

Ο ενεργειακός όμιλος όμως αντέδρασε και στο κόστος του ρυθμιστικού και μετρητικού σταθμού που προβλέπεται να κατασκευαστεί για να εξυπηρετεί τη λειτουργία του νέου FSRU. Σε προηγούμενο σχέδιο ο ΔΕΣΦΑ τον κοστολογούσε στα 9,9 εκ. ευρώ και στο τρέχον το εκτοξεύει στα 19,9 εκ. ευρώ. Η Motor Oil αμφισβήτησε το νέο προϋπολογισμό, αν και αποδέχτηκε το γεγονός της αύξησης του κόστους λόγω της κρίσης.

Έτσι αντέτεινε στον Διαχειριστή στο να επιτραπεί στις εταιρείες που είναι μέτοχοι σε κατασκευαστικές να αναλάβουν εκείνες τα έργα. Και εννοούσε την Ελλάκτωρ όπου συμμετέχει η Motor Oil.

Πέραν αυτής της παραμέτρου, η Motor Oil σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, στη φάση αυτή μετρά για τη λήψη της επενδυτικής απόφασης τόσο την έκβαση της ενεργειακής κρίσης όσο και την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης.

Αναζητά δε, και τη βέλτιστη λύση για την απόκτηση δεξαμενόπλοιου που θα αποτελεί ουσιαστικά το FSRU.

ot.gr

Related Articles

Back to top button