ENERGYWORLDΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Kίνδυνος να Ξεμείνει η Γερμανία από Φ. Αέριο τον Επόμενο Χειμώνα

Οι γερμανικές εποπτικές αρχές ενέργειας προειδοποίησαν προ ημερών ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα πρέπει να μειώσουν περαιτέρω τη χρήση φυσικού αερίου, εάν η Γερμανία θέλει να αποφύγει μια μείζονα ενεργειακή κρίση κατά τον επόμενο χειμώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, δήλωσε ότι η ενεργειακή κρίση στην χώρα “δεν έχει τελειώσει” και ότι πολλά εξαρτώνται από το αν η επόμενη χειμερινή περίοδος θα είναι ψυχρότερη από αυτή που διανύουμε φέτος.

“Ο κίνδυνος έλλειψης φυσικού αερίου εξακολουθεί να υπάρχει”, δήλωσε στους Financial Times. “Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν θα συνεχίσουμε να περιορίζουμε τη χρήση φυσικού αερίου και να διασφαλίζουμε διαφοροποιημένες προμήθειες στη Γερμανία. Και υπάρχουν κίνδυνοι” πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, στους κινδύνους περιλαμβάνεται ο ολοένα και αυξανόμενος ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας που έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ζήτηση φυσικού αερίου, κάτι που θα έχει επίπτωση στις τιμές.

Σημειώνουμε πως η χειμερινή περίοδος 2023-24 θα είναι η πρώτη που θα βιώσει η Γερμανία χωρίς καθόλου ρωσικό αέριο από αγωγούς, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η παγκόσμια προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) δεν αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το τρέχον και το επόμενο έτος.

Οι δηλώσεις του Γερμανού αξιωματούχου συνάδουν με τις αντίστοιχες του Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο οποίος προειδοποίησε τον Ιανουάριο ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη κερδίσει τον ενεργειακό πόλεμο με την Ρωσία, παρά τη μεγάλη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου.

“Η υπερβολική αυτοπεποίθηση για τον επόμενο χειμώνα είναι επικίνδυνη”, δήλωσε ο Μπιρόλ στους F.T.,και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αποτραβηχτεί από τις πολιτικές που αφορούν στην ταχύτερηανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Γερμανία προμηθευόταν το 55% του φυσικού αερίου της από την Ρωσία, πριν από την εισβολή. Αυτές οι προμήθειες μηδενίχτηκαν, πρακτικά τους μήνες αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Το Βερολίνο έσπευσε να αναδιαμορφώσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας προκειμένου να βοηθήσει να αντιμετωπίσει την κρίση. Έτσι, στράφηκε στις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ, αύξησε τις εισαγωγές αερίου μέσω αγωγών από την Νορβηγία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Γαλλία και άρχισε να κατασκευάζει τους πρώτους τερματικούς σταθμούς αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG. Σήμερα, οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι γεμάτες κατά 64%, δηαδή, ποσοστό κατά πολύ υψηλότερο από εκείνο πριν από ένα έτος.

Παράλληλα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά προχώρησαν σε ευρεία εξοικονόμηση ενέργειας, με τη βιομηχανία να έχει χρησιμοποιήσει 20% λιγότερο φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα.

Επίσης, η ενεργειακή κρίση επέφερε ριζική αναδιάρθρωση του εταιρικού τομέα στη χώρα, με την κυβέρνηση να σπεύδει να κρατικοποιήσει την εταιρεία φυσικού αερίου Uniper και απέκτησε τον έλεγχο της Gazprom Germania, θυγατρικής του Ομίλου Gazprom.

Βέβαια, οι πρωτοβουλίες του Βερολίνου ανησύχησαν τις τους ηγέτες της γερμανικής ενεργειακής βιομηχανίας που έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με τον εντεινόμενο ρόλο του κράτους στον τομέα και ζητούν από την κυβέρνηση περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τα μακροπρόθεσμα σχέδιά της για την ανάμειξή της σε εταιρείες όπως η Uniper.

Aξίζει να σημειωθεί ότι το 2022, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Γερμανία ανήλθε σε 866,2 δισεκατομμύρια kWh (ή σχεδόν 80 δισ. κυβικά μέτρα). Η εγχώρια παραγωγή κάλυψε το 5,5% της συνολικής ζήτησης της χώρας, με αυτό τον όγκο να έχει μειωθεί κατά 6,3%, έναντι του 2021, στις 47,2 δισεκατομμύρια kWh. Τέλος, οι εισαγωγές φυσικού αερίου υποχώρησαν σε ποσοστό -13,9%.

energia.gr

Related Articles

Back to top button