ENERGYWORLDΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Energean: Αύξηση 20% στα βεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου

Σημαντική αύξηση, της τάξης του 20% σε ετήσια βάση, παρουσιάζουν τα βεβαιωμένα (2P) αποθέματα φυσικού αερίου της Energean plc ((LSE: ENOG, TASE: אנאג), τα οποία ανέρχονται πλέον σε 152 δισεκ. κυβικά μέτρα (BCM) ή σε 5,377 τρισεκ. κυβικά πόδια (TCF) φυσικού αερίου. Συμπεριλαμβανομένων και των αποθεμάτων σε πετρέλαιο, τα οποία είναι αυξημένα κατά 2% σε ετήσια βάση, ο όμιλος Energean διαθέτει συνολικά 1,16 δισεκ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα (2P) αποθέματα, τα οποία κατά 84% είναι σε φυσικό αέριο.

Την εξέλιξη, που συνιστά την 15η συνεχόμενη αύξηση αποθεμάτων στην ιστορία της, γνωστοποίησε το πρωί της Πέμπτης η Energean στο πλαίσιο της επίσημης ανακοίνωσής της για τα αποτελέσματα του 20222 προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.

Χρονιά μετασχηματισμού
Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε σχετικά:

«Το 2022 ήταν ένα έτος ριζικού μετασχηματισμού για την Energean, καθώς υλοποιήθηκε ένα μακροχρόνιο όραμα. Ξεκινήσαμε παραγωγή από το Energean Power, το μοναδικό FPSO στην στρατηγικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Καταβάλαμε για πρώτη φορά μέρισμα στους μετόχους μας. Θέσαμε τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξή μας μέσα από την ανακάλυψη και την απομείωση ρίσκου φυσικών πόρων που βρίσκονται κοντά στις υποδομές μας. Ήμασταν ο μοναδικός Operator πραγματοποίησε πέντε γεωτρήσεις στα βαθιά νερά με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 20% τα αποθέματά μας.

«Είμαστε περήφανοι που θα δώσουμε μεταξύ 4,5 και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου φέτος στους πελάτες μας στο Ισραήλ, συμβάλλοντας στην ασφάλεια του εφοδιασμού στην ευρύτερη περιοχή και την βελτίωση της καθημερινότητας του Ισραηλινού λαού με την μείωση των εκπομπών μέσα από την υποκατάσταση της παραγωγής ηλεκτρισμού από άνθρακα.

Θετικά τάση το 2023
«Η θετική τάση συνεχίστηκε και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η παραγωγή από το κοίτασμα Karish επιβεβαίωσε τις προσδοκίες μας και τον Φεβρουάριο παραδώσαμε το πρώτο εξαγωγικό φορτίου με ρευστούς υδρογονάνθρακες στην ιστορία του Ισραήλ. Στην Αίγυπτο, ξεκινήσαμε την παραγωγή από τα κοιτάσματα ΝΕΑ/ΝΙ, με τρεις νέες γεωτρήσεις να είναι προγραμματισμένο να παράξουν στη διάρκεια του έτους. Στην Ιταλία, είμαστε πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου και προσβλέπουμε στο να αυξήσουμε τη συνεισφορά μας στην ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα. Και, τέλος, στην Ελλάδα συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να εξερευνήσουμε τους ανεκμετάλλευτους φυσικούς πόρους της χώρας.

«Στη συνέχεια του 2023 θα παρουσιάσουμε το σχέδιο ανάπτυξης για την Περιοχή Ολύμπου στην θάλασσα του Ισραήλ, και θα αυξήσουμε στα 8 δισεκ. κυβικά μέτρα τον χρόνο την δυναμικότητα του FPSO. Θα πετύχουμε παραγωγή ανάλογη με τις προβλέψεις που έχουμε δώσει και θα επιτύχουμε τις αποδόσεις που έχουμε υποσχεθεί στους μετόχους μας. Με την πολιτική που έχουμε ακολουθήσει στη σύναψη συμβολαίων, είμαστε σε μια μοναδική θέση να έχουμε πολύ προβλέψιμες και σταθερές ταμειακές ροές, παρά τις αναταραχές και τις δυσκολίες στις διεθνείς αγορές.

«Έχουμε δεσμευθεί να επενδύουμε σε projects τα οποία δημιουργούν αξία σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους μας. Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει: η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου παραμένει επικίνδυνα σφιχτή, έχοντας επωφεληθεί από τον ήπιο χειμώνα στη Ευρώπη, αλλά χιλιάδες θέσεις εργασίας στον βιομηχανικό τομέα βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο όχι μόνο λόγω των τιμών αλλά και λόγω της διαθεσιμότητας σε αέριο. Ελπίζουμε, συνεπώς, ότι οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται την αξία της ενίσχυσης της εγχώριας και της περιφερειακής παραγωγής, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με επενδύσεις μακροπρόθεσμης λογικής».

Έσοδα και μέρισμα
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, άλλα βασικά σημεία είναι τα εξής:

-Έσοδα 737,1 εκατ. δολ (+48,3%), EBITDA 421,6 εκατ. δολ. (+98,8%) και κέρδη μετά φόρων 17,3 εκατ. δολ. (από ζημιές 96,2 εκατ. δολ. το 2021) και έπειτα από την αφαίρεση έκτακτης φορολογίας ύψους 119,4 εκατ. δολ. στην Ιταλία.

-Καταβολή συνολικού μερίσματος 90 σεντς ανά μετοχή που αναλογεί σε μερισματική απόδοση της τάξης του 9% ετησίως.

-Μέση ημερήσια παραγωγή 41,2 χιλ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, με προοπτική για μέση ημερήσια παραγωγή μεταξύ 131 – 158 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου φέτος και εκτίμηση να σπάσει το φράγμα των 200 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου το 2024, με τουλάχιστον το 75% να προέρχεται από φυσικό αέριο.

-Γνωστοποίηση, μέσα στους επόμενους μήνες, του σχεδίου ανάπτυξης της Περιοχής Ολύμπου στην θάλασσα του Ισραήλ, με εξεταζόμενες προοπτικές την εξαγωγή προς την Κύπρο, την Αίγυπτο ή/και την αύξηση των ποσοτήτων προς την εγχώρια αγορά.

-Έναρξη της γεώτρησης Orion X1 στην Αίγυπτο (ποσοστό Energean 30% που εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 18%) στα τέλη της χρονιάς.

ot.gr

Related Articles

Back to top button