ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Bloomberg: Η Ολλανδία Κλείνει Οριστικά Φέτος το Μεγαλύτερο Κοίτασμα Φ. Αερίου της Ευρώπης

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ολλανδική κυβέρνηση πρόκειται να κλείσει οριστικά το κοίτασμα φυσικού αερίου του Γκρόνινγκεν τον Οκτώβριο, εξαιτίας της χρόνιας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή που έχει προκαλέσει ζημιές σε χιλιάδες σπίτια, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να περιορίσει τα αποθέματα εφοδιασμού της Ευρώπης εν όψει του επόμενου χειμώνα. Η διακοπή θα τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου

όπως δήλωσαν στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο πηγές με γνώση του θέματος, και οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή τα σχέδια εξακολουθούν να είναι ιδιωτικά.

Εκπρόσωπος του ολλανδικού υφυπουργού εξορύξεων δήλωσε ότι η επίσημη απόφαση για το κλείσιμο του κοιτάσματος θα ληφθεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου αργότερα αυτόν τον μήνα.

Από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή το 1963, το κοίτασμα του Γκρόνιγκεν αποτέλεσε μια σημαντική πηγή φυσικού αερίου για μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, καθώς και η ραχοκοκαλιά των ολλανδικών δημόσιων οικονομικών, ωστόσο έχει καταστρέψει χιλιάδες κατοικίες.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, που αποτελούν το σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, αυξήθηκαν έως και 24% την Πέμπτη μετά την γνωστοποίηση της διακοπής λειτουγίας.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι στόχευε να κλείσει το πεδίο μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 το αργότερο, ανάλογα με τη «γεωπολιτική κατάσταση».

Ας σημειωθεί ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του περασμένου καλοκαιριού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που επέτεινε την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ζήτησε δημόσια συγγνώμη ενώπιον του κοινοβουλίου το 2019, επέζησε από μια ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης νωρίτερα αυτόν τον μήνα, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρούσει τους ισχυρισμούς ότι δεν ήταν ευαίσθητη σε καταγγελίες για δεκαετίες.

Νωρίτερα φέτος, η ολλανδική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να δαπανήσει συνολικά 22 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια περίοδο 30 ετών για να αποζημιώσει τους κατοίκους του Γκρόνινγκεν.Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Βλαβών Από τη Δραστηριότητα των Μεταλλείων του Γκρόνινγκεν, τουλάχιστον 127.000 από τις περίπου 327.000 κατοικίες στην περιοχή ανέφεραν κάποιες ζημιές.

Περισσότερα από 3.300 κτίρια στην περιοχή έχουν κατεδαφιστεί από το 2012 επειδή οι σεισμοί τα κατέστησαν επισφαλή. Ένα άτομο είπε στο Bloomberg ότι η ολλανδική κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να εξαλείψει τα πηγάδια φυσικού αερίου το επόμενο έτος γεμίζοντάς τα με σκυρόδεμα.Το πολύ 2,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα εξορυχθεί από το κοίτασμα του Γκρόνινγκεν μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς λειτουργεί επί του παρόντος πιλοτικά, πράγμα που σημαίνει ότι τώρα λειτουργεί στο ελάχιστο επίπεδο.

Η απόφαση για κλείσιμο δεν είναι εντελώς μη αναστρέψιμη, όπως ανέφερε το εν λόγω άτομο, το οποίο πρόσθεσε ότι εάν υπάρξει άλλη ενεργειακή κρίση ή βαρύς χειμώνας, θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να ανοίξουν ξανά τα πηγάδια. Με βάση την πρόγνωση του καιρού, η κυβέρνηση έχει αρκετό χρόνο για να αποσύρει την απόφασή της.

ΠΗΓΗ: energia.gr

Related Articles

Back to top button