ENERGYWORLDΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Αρχές Μαρτίου η Συμμετοχή του «Demand-Response»  

Το επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της τροποποίησης του Κανονισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ώστε να ακολουθήσει από τη ΡΑΕ η έκδοση ενός τροποποιημένου κανονισμού που θα περιλαμβάνει και την «απόκρισης ζήτησης» (demand-response) στην Αγοράς της Επόμενης Ημέρας και στην Ενδοημερήσια Αγορά. Η ενεργή συμμετοχή της απόκρισης-ζήτησης θα οδηγήσουν σε καλύτερη διαχείριση της ενεργειακής αγοράς. Ειδικότερα, την ένταξη του demand response στην ελληνική αγορά ενέργειας έφεραν οι ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ τον περασμένο Οκτώβριο για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την τροποποίηση της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ και άλλες περιβαλλοντικές διατάξεις». Εκείνες οι ρυθμίσεις έφεραν πιο κοντά ένα αμφίδρομο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με τις επιχειρήσεις καταρχάς και αργότερα τους καταναλωτές να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες εξισορρόπησης ή ευελιξίας στο σύστημα.

Σύμφωνα με την Οδηγία «τα κράτη-μέλη επιτρέπουν και προωθούν τη συμμετοχή της απόκρισης ζήτησης μέσω της σωρευτικής εκπροσώπησης. Τα κράτη μέλη επιτρέπουν στους τελικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων όσων προσφέρουν απόκριση ζήτησης μέσω σωρευτικής εκπροσώπησης, να συμμετέχουν από κοινού με τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας κατά τρόπο που δεν εισάγει διακρίσεις».

Επίσης, τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και οι διαχειριστές συστημάτων διανομής, κατά την προμήθεια επικουρικών υπηρεσιών, αντιμετωπίζουν χωρίς διακρίσεις τους συμμετέχοντες στην αγορά που δραστηριοποιούνται στη σωρευτική εκπροσώπηση της απόκρισης ζήτησης από κοινού με τους παραγωγούς, βάσεις των τεχνικών τους δυνατοτήτων.

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να πιστοποιηθούν για την παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών βάσει του προφίλ πιστοποίησης που διαμορφώνει ο Διαχειριστής του Συστήματος ΑΔΜΗΕ.

Αρχικά στο demand response θα συμμετέχουν μεγάλα φορτία, δηλαδή βιομηχανικοί καταναλωτές, που θα εκπροσωπήσουν ως ΦοΣΕ (Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης) απόκρισης ζήτησης. Σταδιακά θα συμμετέχουν και χαρτοφυλάκια από μικρότερες καταναλώσεις _ όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και οι καταναλωτές _ και θα μπορούν να εντάσσονται υπηρεσίες εξισορρόπησης μέσω απόκρισης ζήτησης.

energia.gr

Related Articles

Back to top button