ENERGYWORLD

Πάνω από $ 1,3 Τρισ., η Αξία του Ορυκτού Πλούτου της Σ. Αραβίας

Η Σαουδική Αραβία δεν είναι μόνο η ηγέτιδα δύναμη στο πετρέλαιο αλλά επιχειρεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς βιομηχανικής δραστηριότητας, καθώς αναγνωρίζει την ανάγκη συμμετοχής ενός ευρέος φάσματος υλικών και ορυκτών στο παραγωγικό μείγμα. Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Ορυκτών Πόρων του αραβικού βασιλείου προχώρησε ένα βήμα εγγύτερα στη χορήγηση αδειών

εξερεύνησης ορυχείων για δύο από τις περιοχές ενδιαφέροντος της χώρας, καθώς συμπεριέλαβε 13 υποψήφιους επενδυτές σε κατάλογο, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ανάπτυξη του εξορυκτικού τομέα.

Οι δυνάμει επενδυτές που θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο θα δώσουν σκληρή μάχη για την εξασφάλιση αδειών αναζήτησης και εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων στο Ριάντ και στο Ασίρ.

Η περιοχή Ar Ridaniyah, που βρίσκεται στα πέριξ της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας, περιέχει κοιτάσματα ψευδαργύρου και αργύρου και απλώνεται σε έκταση 75 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ η τοποθεσία Muhaddad, στο Asir διαθέτει κοιτάσματα χαλκού, ψευδαργύρου, μολύβδου και χρυσού και καλύπτει 139 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς το υπουργείο στοχεύει να στηρίξει τους επενδυτές, να ενισχύσει τις επενδύσεις στον εξορυκτικό τομέα και να ενθαρρύνει τις εθνικές βιομηχανίες.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι η προθεσμία υποβολής προσφορών για τους προσφέροντες είναι ο Μάιος του 2023 και ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα, Ιούνιο.

Όσον αφορά τις άδειες εξερεύνησης των νικητών, αυτές θα εκδοθούν εντός τριών μηνών από τη λήξη του πρώτου γύρου.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το υπουργείο ανακοίνωσε την έναρξη της φάσης προεπιλογής για πέντε νέες ζώνες εξόρυξης στην Σαουδική Αραβία.

Πέρυσι, η κυβέρνηση χορήγησε δύο σημαντικές άδειες εξερεύνησης που περιελάμβαναν τις περιοχές Khnaiguiyah, τον Σεπτέμβριο καιUmm Ad Damar, τον Οκτώβριο.

Το υπουργείο σχεδιάζει να ολοκληρώσει και τους πέντε γύρους αδειοδότησης έως το γ’ τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, τον Φεβρουάριο.

Ο εξορυκτικός τομέας της Σαουδικής Αραβίας γνωρίζει πρωτοφανή ανάπτυξη, καθώς η κυβέρνηση προρωθεί σχέδια για την ανάπτυξη του κλάδου, προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις και ψηφίζοντας νέους νόμους που διευκολύνουν τη συμμετοχή περισσότερων εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα.

Από το τέλος του περασμένου έτους, ο αριθμός των μεμονωμένων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στο Βασίλειο αυξήθηκε σε 377.

Η Σαουδική Αραβία διαθέτει περισσότερα από 20 διαφορετικά είδη ορυκτών, όπως χαλίκι, χρυσό, σίδηρο, χαλκό, γρανίτη και μάρμαρο, ανέφερε το Υπουργείο Βιομηχανίας και Ορυκτών Πόρων σε ανάρτησή του στο tweeter.

Το Βασίλειο διαθέτει 35 τοποθεσίες με συγκεκριμένους γεωλογικούς σχηματισμούς, που ονομάζονται μεταλλευτικές ζώνες, οι οποίες περιέχουν άφθονα κοιτάσματα ορυκτών.

Σύμφωνα με το «Σαουδαραβικό Όραμα 2030», το αραβικό Βασίλειο φιλοδοξεί να μετατρέψει τον εξορυκτικό τομέα στον τρίτο πυλώνα της εθνικής βιομηχανίας καθώς η αξία του ορυκτού πλούτου της χώρας εκτιμάται σε περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Related Articles

Back to top button