ENERGYWORLDΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Μέτρια Υποχώρηση της Ζήτησης Φ. Αερίου στην Ευρώπη

Η Ευρώπη βίωσε έναν ήπιο χειμώνα, με αποτέλεσμα να μπορέσει να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές. Οι επτά μεγαλύτεροι καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Κάτω Χώρες, Ισπανία, Βέλγιο και Πολωνία, μείωσαν τη συνολική κατανάλωση αερίου κατά 22% τους τρεις μήνες από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Στις ηπιότερες θερμοκρασίες πρέπει να πιστωθεί το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης, καθώς ο αριθμός των ημερών θέρμανσης ανά χώρα μειώθηκε κατά μέσο όρο, κατά 16% στο διάστημα Οκτώβριος- Δεκέμβριος 2022, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2021.

Υπήρξε όμως και μια μέτρια μείωση της κατανάλωσης που προσαρμόζεται στην θερμοκρασία, και η οποία αποδίδεται σε έναν συνδυασμό αντίδρασης των πελατών στις υψηλές τιμές, των εκστρατειών ενημέρωσης του κοινού για τη μείωση της ζήτησης αλλά και των διακοπών λειτουργίας πολλών βιομηχανικών μονάδων.

Ο Οκτώβριος ήταν ασυνήθιστα ζεστός σε ολόκληρη την Ε.Ε. και καμία από τις μεγάλες καταναλώτριες χώρες δεν σημείωσε σημαντική πρόοδο στη μείωση της υποκείμενης ζήτησης. Καθώς όμως οι θερμοκρασίες άρχισαν να πέφτουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, καταγράφηκε μεγαλύτερη πρόοδος στη μείωση της υποκείμενης κατανάλωσης.

Οι θερμοκρασίες στην Γερμανία, το μεγαλύτερο καταναλωτή αερίου της περιοχής, ήταν ελαφρώς ψυχρότερες τον Δεκέμβριο του 2022 από ό,τι τον Δεκέμβριο του 2021, με τον αριθμό των ημερών θέρμανσης να αυξάνεται κατά 5%.

Ωστόσο, η κατανάλωση ανά ημέρα βαθμού μειώθηκε κατά 19% κάτι που εξασφάλισε ότι η συνολική κατανάλωση εξακολουθούσε να είναι μειωμένη κατά 14% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Στον αντίποδα, η Ιταλία, που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή αερίου στην Ε.Ε. βίωσε ηπιότερες θερμοκρασίες Δεκέμβριο. Όμως η γειτονική χώρα πέτυχε επίσης να μειώσει την κατανάλωσή της ανά ημέρα βαθμού, σε ποσοστό 8%, εξασφαλίζοντας ότι η συνολική κατανάλωση μειώθηκε κατά 24%.

Όλες οι χώρες μείωσαν την προσαρμοσμένη στη θερμοκρασία κατανάλωσή τους τον Δεκέμβριο, με μειώσεις που κυμάνθηκαν από 19% στη Γερμανία και την Ισπανία, έως 17% στο Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες, 13% στην Πολωνία, 11% στη Γαλλία και 8% στην Ιταλία.

Οι περισσότερες πιέσεις για προσαρμογή στην κατανάλωση ασκήθηκαν στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των χημικών, των λιπασμάτων, του χάλυβα, των κεραμικών, του γυαλιού, των χυτηρίων και των κηπευτικών θερμοκηπίων.

Σε πολλές από αυτές, η κατανάλωση μειώθηκε απότομα χάρη στις λιγότερες ώρες εργασίας και στο κλείσιμο εγκαταστάσεων, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική εξοικονόμηση φυσικού αερίου.

Όμως, με το βάρος να πέφτει υπερβολικά στη βιομηχανία, το αποτέλεσμα ήταν, η εξοικονόμηση από τους παραγωγούς ενέργειας και τα νοικοκυριά να παραμείνουν σχετικώς σε μέτρια επίπεδα, λαμβανομένων υπόψη και των θερμότερων καιρικών συνθηκών.

Ωστόσο, η επόμενη χειμερινή περίοδος 2023-2024 μπορεί να μην είναι το ίδιο ήπια και η βιομηχανία δεν θα μπορεί να συνεχίσει να επωμίζεται το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης της ζήτησης χωρίς να πληγεί από μια επικίνδυνη απώλεια δυναμικότητας. Όσον αφορά στα νοικοκυριά, μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν περαιτέρω την κατανάλωση τον επόμενο χειμώνα, εφόσον οι θερμοκρασίες επανέλθουν εγγύτερα στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους.

energia.gr

Related Articles

Back to top button