ENERGYWORLDΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Κρύο, Καιρός για… Λιγνίτη- Παρά Πόδα η Απολιγνιτοποίηση

Η αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, καθώς αρχίζουμε να μπαίνουμε για τα καλά σε αμιγώς χειμερινή περίοδο, καθιστά απαραίτητη την αυξημένη χρήση λιγνίτη προκειμένου να καλυφθούν τα μέσα φορτία του συστήματος. Έτσι, δεν προκαλεί περιέργεια το γεγονός ότι επίκειται να δοθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παράταση λειτουργίας, έως και το τέλος του 2025, για τις λιγνιτικές μονάδες «Μελίτη 1» στην Φλώρινα, και 3 & 4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Tην πληροφορία επιβεβαιώσε,  ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, ο οποίος είπε πως είναι απαραίτητη η παράταση επειδή, διαφορετικά, θα έπρεπε να διακοπεί η λειτουργία των εν λόγω μονάδων στις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα.

Όπως ανέφερε, πρόκειται να μπουν στο σύστημα και νέες μονάδες στο προσεχές χρονικό διάστημα προκειμένου να καλυφθεί σε μεγάλο ποσοστό η ζήτηση που αναμένεται να αυξηθεί. Σε περίπτωση που επαληθευτεί αυτό το σενάριο, οι μονάδες που θα μπουν στο σύστημα είναι κατά βάση οι 1 & 2 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Η αυξημένη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, που κυμαίνεται πάνω από 22 σε καθημερινή βάση, τις τελευταίες ημέρες ταποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Η αναμενόμενη παράταση λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ τροποποιεί  στην πραγματικότητα απόφαση του Υπουργείου τον Δεκέμβριο του 2021, με την οποία παραχωρούνταν επί πλέον ώρες λειτουργίας στις λιγνιτικές μονάδες, καθώς και στην μονάδα πετρελαίου στον Αθερινόλακκο Κρήτης, με το αιτιολογικό της ανάγκης διασφάλισης της επάρκειας της χώρας σε ηλεκτρισμό και αφού προηγουμένως, είχε σπεύσει να ανακοινώσει (στην αρχή του  περασμένου Απριλίου)  το διπλασιασμό της παραγωγής λιγνίτη , αναστέλλοντας προσωρινά το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση, εξαιτίας των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Σημειώνουμε πως το ΥΠΕΝ με την απόφασή του, παρέτεινε τη λειτουργία του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων της χώρας, με εξαίρεση την Μελίτη Ι και τον Άγιο Δημήτριο 3 & 4, των οποίων τερματιζόταν η λειτουργία το 2023, κατά παρέκκλιση των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ πους επίτασσε η νομοθεσία της Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα οι μονάδες 3 & 4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου πήραν παράταση 13.600 ωρών λειτουργίας, εκάστη, από τον Αύγουστο του 2021 έως και τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ η πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι πλέον να υπερδιπλασιάσει αυτές τις ώρες στις 32.000 ώρες έως το 2025. Τα ίδια ισχύουν και για την Μελίτη Ι στην Φλώρινα.

Φυσικά, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που υποχρεώνεται να θέσει παρά πόδα τα πρόωρα (;) σχέδιά της για τον εξοστρακισμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη.

Οι τελευταίοι μήνες ήταν αποκαλυπτικοί. Σε απάντηση στις αυξημένες πιέσεις που ασκούνται στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου και στις ανησυχίες για την ασφάλεια εφοδιασμού, η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κάλεσε τους ιδιοκτήτες των παλαιών εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας Drax, να συνεργαστούν με την National Grid για να παρατείνουν προσωρινά τη διάρκεια ζωής των μονάδων άνθρακα έως τον Μάρτιο του 2023.

Ήδη η διοίκηση του Drax, του μεγάλου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα και άνθρακα έχει συνάψει ήδη συμφωνία με την National Grid, με την οποία οι δύο μονάδες άνθρακα του θα τεθούν σε κατάσταση εφεδρείας στην περίπτωση που παραστεί έκτακτη ανάγκης στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας τους επόμενους μήνες.

Ακόμη, η πολιτική του Λονδίνου στον τομέα περιλαμβάνει όχι μόνο τη λειτουργία μονάδων άνθρακα, αλλά και την επαναλειτουργία ορυχείων εξόρυξης του ορυκτού. Ήδη δόθηκε άδεια για ένα ανθρακωρυχείο στην βορειοδυτική Αγγλία, πυροδοτώντας σφοδρές αντιδράσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Τέλος, αιολικό πάρκο στην Γερμανία αποσυναρμολογείται προκειμένου να επεκταθεί ένα λιγνιτωρυχείο στην περιοχή του Garzweiler, που ανήκει στην RWE. Όπως έχει γίνει γνωστό, έχει αποσυναρμολογηθεί τουλάχιστον μία από τις συνολικά οκτώ ανεμογεννήτριες του πάρκου που εγκαταστάθηκαν στην τοποθεσία το 2001.

Παρά τη διαβεβαίωση της Κυβέρνησης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στου οποίου τη δικαιοδοσία ανήκει το αιολικό πάρκο, ότι δεσμεύεται να καταργήσει τη χρήση άνθρακα έως το 2030, η Γερμανία επιστρέφει με μια νέα πολιτική για τον άνθρακα που περιλαμβάνει την προσωρινή αύξηση της χρήσης λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθόλη τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

ΠΗΓΗ:energia.gr

Related Articles

Back to top button