ENERGYWORLDΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣΓΕΩΘΕΡΜΙΑΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ενέργεια: Πρόταση για σταθερό ποσό ως βοήθημα ανά νοικοκυριό όταν έρθουν οι νέοι λογαριασμοί

Μικρή αύξηση των τιμών χονδρικής του ρεύματος το 2024 – Ποιοι παράγοντες επηρρεάζουν τις τιμές και τι θα πληρώσουν τα νοικοκυριά

Οι τιμές στις αγορές ενέργειες έχουν ακόμη μεγάλες διακυμάνσεις, λόγω της παγκόσμιας πολιτικής αστάθειας κυρίως σε θέματα ενέργειας. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον κάθε πρόβλεψη έχει μεγάλο ρίσκο αλλά τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν μικρή αύξηση των τιμών του φυσικού αέριου το 2024 που θα συμπαρασύρει στην χώρα μας και τις τιμές του ρεύματος, σε ένα περιβάλλον μικρών ή μηδενικών κρατικών επιδοτήσεων.

Οι αποφάσεις και οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή μετάβαση και την χρήση φυσικού αερίου όπως και της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα θα δώσουν μια καλύτερη εικόνα και για τις τιμές τους επόμενους μήνες.

Αν οι τιμές αυξηθούν θα είναι δύσκολο να μην υπάρξουν επιδοτήσεις έστω και στοχευμένες στους οικονομικά πιο αδύναμους.

Για παράδειγμα θα μπορούσε να δοθεί ένα σταθερό ποσό ως βοήθημα ανά νοικοκυριό, όπως έγινε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι ενίσχυση αναλογική με τις κιλοβατώρες που «καίει» το κάθε νοικοκυριό. Μια τέτοια φόρμουλα θα ωφελήσει ποσοστιαία περισσότερο τούς οικονομικά ασθενέστερους που έχουν και μικρότερη κατανάλωση στο νοικοκυριό τους.

Ακόμη ένα τέτοιο μέτρο θα δώσει και κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας, ιδιαίτερα σε όσους έχουν μεγάλες καταναλώσεις.

Οι εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών
Oι τιμές χονδρικής του ρεύματος για το 2024 αναμένεται να είναι σε λίγο υψηλότερα επίπεδα απο τα σημερινά, περίπου 30€/Mwh με 40€/Mwh. Παρόλα αυτά χωρίς να έχουμε σαφή εικόνα για τους νέους τύπους τιμολογίων ρεύματος που θα ισχύσουν πιθανότατα από τον Ιανουάριο του 2024, είναι δύσκολο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για τις τελικές λιανικές τιμές. Για παράδειγμα, τον Ιούνιο η μέση τιμή για ανταγωνιστικές χρεώσεις ήταν 119€/ΜWh.

Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαμε να πούμε πως για μια μέση κατανάλωση νοικοκυριού, δηλαδή για 300kwh/μήνα, θα είναι λογικό να έχουμε το 2024 μια αύξηση της τάξης των 10€ – 15€ τον μήνα σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο. Δηλαδή από τα 35€ να αυξηθεί το κόστος για τις 300kwh στα 50€ τον μήνα μεσοσταθμικά.

Ποιοι παράγοντες επηρρεάζουν τις τιμές
Προς το παρόν, πάντως, η τάση των τιμών είναι πτωτική και φαινεται πως αυτο θα συνεχιστεί και τον Αυγουστο, κυριως λογω της πτωσης της τιμής του φυσικού αερίου, που έχει φτάσει να διαπραγματεύεται στα 25€/Mwh.

Αλλοι παραγοντες που επηρεαζουν την πορεία των τιμών:

Η σωστή λειτουργία των πυρηνικών σταθμών κυρίως στη Γαλλία
Η ομαλή τροφοδοσια με φυσικό αέριο και LNG κυρίως από Νορβηγία και Αμερική (προβλέπεται να διατηρηθεί σε καλά επίπεδα)
H ζήτηση για εισαγωγές LNG από την Κίνα (αναμένεται να αυξηθεί)
Τα ποσοστα αποθηκευσης φυσικού αεριου στην Ευρώπη (που ειναι σε πολύ υψηλά επίπεδα αυτη την στιγμη, στο 81%) μαζι με τις προβλεψεις για τον καιρο (προς το παρόν οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις «δείχνουν» ηπιο χειμώνα).
Ο παρεμβατισμος στην αγορά (πλαφον, φορολόγηση υπερκερδών αλλά και οι ρήτρες για την πρασινη μεταβαση)
Ολα τα παραπανω δειχνουν οτι δεν θα εχουμε εκ νέου τεραστίων διαστάσεων αυξησεις, όπως αυτές που είδαμε πέρσι το καλοκαίρι, αλλα οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν σε υψηλοτερα από τα προ κρίσης επιπεδα.

Πέρα από τις διεθνείς εξελίξεις, η ελληνική αγορά έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, πολλές από τις οποίες δεν ευνοούν την πτώση των τιμών, όπως η αύξηση των χρεώσεων δικτύου.

Όσον αφορά στα νέα τιμολόγια, που θα αντικαταστήσουν τους λογαριασμούς της ενεργειακής κρίσης, το μέγα ζητούμενο είναι να διαμορφωθούν κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να υπάρχει διαφάνεια για τον τελικό καταναλωτή και έτσι να είναι πλήρως ανταγωνιστικά στην πράξη. Το πιθανότερο είναι πως θα τα δούμε από την επόμενη χρονιά, δηλαδή από το 2024.

imerisia.gr

Related Articles

Back to top button