ENERGYWORLDΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

O Πόλεμος Ενισχύει τα Μερίδια των Παραγωγών Πετρελαίου στις Αγορές

Οι παραγωγοί πετρελαίου των αναδυόμενων αγορών προετοιμάζονται να αυξήσουν σημαντικά το μερίδιό τους στην ολοένα και πιο εξελισσόμενη παγκόσμια αγορά, ιδίως στον απόηχο των απαγορεύσεων της Ε.Ε. στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και πετρελαιοειδών που τέθηκαν σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2022 και αυτό το έτος, ως αντίποινα στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Oxford Business Group, την περασμένη εβδομάδα.

ο Patrick Pouyanné, διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, δήλωσε ότι “δεν υπάρχει πλέον μια ενιαία αγορά πετρελαίου. Με όλες αυτές τις απαγορεύσεις, δημιουργούμε μια γκρίζα αγορά.”

Ενώ αυτή η “γκρίζα” αγορά μπορεί να μην είναι ιδανική για τις ευρωπαϊκές διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η TotalEnergies, που εξακολουθούν να έχουν επενδύσεις στη Ρωσία, οι παραγωγοί πετρελαίου των αναδυόμενων αγορών στη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική βρίσκουν όλο και περισσότερο διεξόδους για τα αυξανόμενα επίπεδα παραγωγής τους, καθώς οι αγορές εξισορροπούνται.

Η Ε.Ε. δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες να προμηθευτεί αργό πετρέλαιο από τον περασμένο Μάιο όταν ανακοίνωσε την απαγόρευση των εισαγωγών από την Ρωσία, καθώς η αγορά είχε χρόνο να προετοιμαστεί εν όψει της εφαρμογής της τον Δεκέμβριο του 2022.

Η μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών αργού το 2022 προήλθε από το κοίτασμα Sverdrup της Νορβηγίας, το οποίο πρόσθεσε 340.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ άλλη μεγάλη αύξηση προήλθε από τις ΗΠΑ, που εξήγαγαν περισσότερο αργό σε ποσοστό 52,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022, με τις ποσότητες αυτές να φθάνουν σε σχεδόν 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Δεκέμβριο, ήτοι, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών.

Παράλληλα η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου προέλευσης ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 75.000 βαρέλια τον επό,ενο μήνα, Μάρτιο, και να φθάσει το ρεκόρ των 9,4 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Τον περασμένο Μάιο, το Oxford Business Group ανέφερε ότι οι παραγωγοί πετρελαίου στις αναδυόμενες αγορές θα μπορέσουν να κερδίσουν νέο μερίδιο αγοράς καθώς η Ευρώπη αναζητά νέα φορτία μέσω θαλάσσης, που αυξήθηκαν κατά 12,3% το 2022.

Μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, η Σαουδική Αραβία αύξησε τις άμεσες θαλάσσιες εξαγωγές της προς την Ε.Ε. κατά 126%, ή από 4,6 εκατ. τόνους το 2021, σε 10,3 εκατ. τόνους το 2022. Το πλούσιο σε ντίζελ, χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, αργό πετρέλαιο της αραβικής χώρας ανταποκρίνεται στη ζήτηση και στις απαιτήσεις ποιότητας που έχει θέσει η Ένωση, τόσο για το αργό πετρέλαιο όσο και για τα προϊόντα πετρελαίου.

Το αραβικό βασίλειο παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου δια θαλάσσης, αφού τα φορτία αυξήθηκαν κατά 17,2% το 2022, σε 362,8 εκατ. τόνους, με τις συνολικές εξαγωγές από τα κράτη του Κόλπου να αυξάνονται κατά 12,7% πέρυσι, σε 879,3 εκατ. τόνους, αντιπροσωπεύοντας το 42,9% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου αργού πετρελαίου.

Ωστόσο, η Ευρώπη αντιπροσώπευε μόνο ένα 10,7% των συνολικών εξαγωγών της Σαουδικής Αραβίας. Το μεγαλύτερο μέρος των σαουδαραβικών φορτίων το 2022 κατευθύνθηκε στην Ασία, με τη χώρα να σημειώνει αύξηση των εξαγωγών της κατά 14,2% στην Ιαπωνία, κατά 17% στην Νότια Κορέα, κατά 19,2% στην Ινδία και κατά 35% στις υπόλοιπες χώρες της ΝΑ Ασίας, καθώς επιθυμεί να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς της στην ήπειρο και να ανταγωνιστεί την Ρωσία.

Σημειώνουμε ότι το 2022 οι εξαγωγές αργού και πετρελαιοειδών της Ρωσίας, μέσω θαλάσσης αυξήθηκαν κατά 10,3%, σε 218,5 εκατ. τόνους, με τα περισσότερα φορτία να κατευθύνονται στην Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία και σε μειωμένες τιμές. Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές εξαγωγές, αυξήθηκαν, το ίδιο χρονικό διάστημα, κατά 22,3%, σε 164,3 εκατ. τόνους.

Αλλά και χώρες όπως η Βραζιλία και η Γουιάνα αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότερο στο παιγχνίδι των εξαγωγών αργού προς την Ευρώπη και, μαζί με τον Καναδά, την Νορβηγία και τις ΗΠΑ, προβλέπεται να πετύχουν επίπεδα ρεκόρ παραγωγής το 2023 και να διευρύνουν την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Από αυτές τις αναδυόμενες αγορές, η Βραζιλία ανακατηύθυνε τις εξαγωγικές ροές από την Κίνα και την Ινδία, προς την Αμερική και την Ευρώπη, το 2022. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία αυτό το χρόνο, τέσσερις νέες υπεράκτιες μονάδες παραγωγής, που θα προσθέσουν 480.000 βαρέλια ημερησίως σε νέα δυναμικότητα.

Η παγκόσμια κατανάλωση ορυκτών καυσίμων αναμένεται να κορυφωθεί ή να φθάσει στο ανώτατο σημείο της μέσα σε αυτή τη δεκαετία, επιταχυνόμενη από τις αλλαγές στην πολιτική και τις εμπορικές ροές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) στην τελευταία ετήσια έκθεσή του πέρυσι.

Τέλος, σύμφωνα με το BP Energy Outlook 2023, η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να κορυφωθεί μεταξύ του τέλους της δεκαετίας του 2020 και της αρχής της αμέσως επόμενης δεκαετίας, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιταχύνει τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια και οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια με υψηλότερα μερίδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα.

Related Articles

Back to top button