ENERGYWORLD

Γ. Γιαρέντης: Οι ΑΠΕ Συνεισέφεραν 4,2 δισ. Ευρώ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης

Η συμβολή των ΑΠΕ, προεξάρχουσας της αιολικής ενέργειας, στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ανήλθε σε 4,2 δισ. ευρώ τους τελευταίους 18 μήνες κάτι που βοήθησε τα μέγιστα στο να αντιμετωπιστούν οι οδυνηρές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και να ανακουφιστούν οι Έλληνες καταναλωτές. Αυτό δήλωσε ο Γιάννης Γιαρέντης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος

του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), σε χθεσινή ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ. Ο κ. Γιαρέντης προέβη σε έναν μίνι απολογισμό των πεπραγμένων του Διαχειριστή από το 2019, ενώ τόνισε πως ο ΔΑΠΕΕΠ διαχειρίζεται το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, επειδή η Πολιτεία αναγνώρισε ότι Ενεργειακή Μετάβαση και ΑΠΕ συμβαδίζουν.

Ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ είπε πως το τελευταίο έτος το ΤΕΜ έχει προικοδοτηθεί με 8,5 δισ ευρώ, τα οποία έχουν περάσει στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αποδοθούν υπό μορφή επιδοτήσεων σε πολίτες και επιχειρήσεις. Από το εν λόγω ποσό, μόνο το 1,6 δισ αντλήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ 4,2 δισ ευρώ ήταν έσοδα από τις ΑΠΕ μέσω του προσωρινού μηχανισμού του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Ο κ. Γιαρέντης είπε χαρακτηριστικά ότι οι ΑΠΕ είναι εκείνες που τροφοδοτούν τον προσωρινό μηχανισμό και κατ’ επέκταση το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για να προσθέσει: «Μέσα από τον προσωρινό μηχανισμό, οι μεγάλοι Όμιλοι, δηλαδή αυτοί που θεωρητικά εμφανίζουν τα κέρδη, ήταν και αυτοί που έχασαν το μεγαλύτερο μερίδιο με την επιβολή του πλαφόν».

Προχώρησε δε ένα βήμα παραπέρα όταν τόνισε πως η φιλοσοφία που διέπει τον ΔΑΠΕΕΠ έγκειται στην υποχρέωση αυτά που πρέπει να αποδοθούν να αποδίδονται άμεσα, ενώ επεσήμανε ότι ο Διαχειριστής είναι ο καθ΄ ύλην αρμόδιος για να αποδίδει τις παρακρατήσεις από τα αιολικά πάρκα.

Επιστρέφοντας πίσω, στο 2019, εκμυστηρεύτηκε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρείας, ήρθε αντιμέτωπος με πολλές παλαιέςαπλήρωτες οφειλές σε δήμους, τόσο όσον αφορά στις παρακρατήσεις, όσο και για τα περιβαλλοντικά οικιακά τιμολόγια. Το άνοιγμα που βήκα, είπε, ανερχόταν σε ένα δισ. ευρώ. Από αυτό, 400 εκατ ευρώ ήταν οι οφειλές προς τους παραγωγούς των ΑΠΕ, γεγονός που σήμαινε καθυστέρηση 3-4 μηνών, καθώς και 600 εκατ ευρώ σε ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις προς τον ΔΑΠΕΕΠ, από τους προμηθευτές ενέργειας – κυρίως από την ΔΕΗ, τα οποία «έμειναν στα αζήτητα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε λέγοντας πως κατάφερε ο ΔΑΠΕΕΠ να κλείσει το άνοιγμα του 1 δισ, να διαμορφώσει τις συνθήκες ώστε οι παραγωγοί να πληρώνονται μέσα σε 20 ημέρες, και τέλος, οι απαιτήσεις να έχουν μηδενιστεί. «Γι΄ αυτό και έχει επανέλθει μία ισορροπία στην αγορά και έχει διαμορφωθεί ένα ευοίωνο επενδυτικό κλίμα», είπε.

Ακόμη, ο κ Γιαρέντης αναφέρθηκε στην Ενεργειακή Μετάβαση για να πει πως αποτελεί μια προκαθορισμένη πορεία με δύο ορόσημα: το 2030 και τα 2050 και η οποία έχει τρόπους και οχήματα. Και εξήγησε πως βασικό όχημα για την κλιματική ουδετερότητα είναι οι ΑΠΕ και ιδίως η αιολική ενέργεια που, όπως είπε, μπορεί να αποδώσει όχι τα ευκολότερα, αλλά τα περισσότερα στον χώρο των ΑΠΕ.

Τέλος, μίλησε για την έννοια της ενεργειακής δημοκρατίας για να πει ότι οι ΑΠΕ δεν πρέπει να αποτελεί υπόθεση των λίγων, αλλά να απλωθεί στην κοινωνία, όπως συμβαίνει με τα φωτοβολταϊκά, την βιομάζα, το βιοαέριο και τα μικρά υδροηλεκτρικά: «Η ενεργειακή δημοκρατία προϋποθέτει την ύπαρξη ενός θεσμικού πλαισίου που να διασφαλίζει την επενδυτική ασφάλεια. Κανένας μικρός επενδυτής δε θα επένδυε στη δημιουργία ενός μικρού πάρκου, εάν δεν ήξερε ότι υπάρχει η οικονομική ασφάλεια ότι θα πάρει ένα δάνειο και θα πάρει τα λεφτά του. Αυτό είναι κάτι που έχουμε πετύχει. Και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διείσδυση των ΑΠΕ. Γιατί κανένα έργο δεν θα προχωρούσε εάν υπήρχε ασάφεια στις πληρωμές προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και τα επενδυτικά κόστη».

Στην ίδια Ημερίδα, ο Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Τέρνα Ενεργειακή και πρώην Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, είπε πως η αιολική ενέργεια χαρακτηρίζεται από πληθώρα πλεονεκτημάτων και χρειάζεται εκ μέρους της Πολιτείας μια σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξή της και τη βιοποικιλότητα, όσον αφορά στο σχεδιασμό των έργων, ενώ τόνισε ότι η αιολική και ηλιακή ενέργεια θα αποτελέσουν εφεξής τους δύο βασικούς πυλώνες του ενεργειακού συστήματος της χώρας που θα πρέπει να στηριχθούν.

“Από τον άνεμο και τον ήλιο θα τροφοδοτήσουμε με ηλεκτρική ενέργεια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τη χρήση αυτών των πηγών θα παράγουμε τα νέα είδη καυσίμων όπως το υδρογόνο, αυτή η ενέργεια θα φορτίσει τις μπαταρίες που σκοπεύουμε να εγκαταστήσουμε”, είπε χαρακτηριστικά.

energia.gr

Related Articles

Back to top button