ENERGYWORLDΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Γεμάτες Αποθήκες και Χαμηλή Ζήτηση Στέλνουν τις Τιμές του Φ. Αερίου σε Χαμηλά 13 Μηνών

Οι τιμές των futures φυσικού αερίου για παραδόσεις Φεβρουαρίου στο TTF έπεσαν χθες στα 54,8 ευρώ/MWh, ήτοι σε νέο χαμηλό 13 μηνών και από τα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Σεπτέμβριο του 2021, χάρη, κυρίως, στις υπερπλήρεις δεξαμενές αποθήκευσης στην Ευρώπη. Η ζήτηση αναμένεται να υποχωρήσει τις επόμενες ημέρες, καθώς οι θερμοκρασίες προβλέπεται ότι θα ανακάμψουν ύστερα από το ψυχρό κύμα των τελευταίων ημερών. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι προσδοκίες για την έλευση νέων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες

της Αμερικής. Παράλληλα, οι προμήθειες αερίου μέσω αγωγών από την Νορβηγία αυξάνονται εκ νέου, γεγονός που εντείνει το καθοδικό σπιράλ στις αγορές. Ο συνδυασμός των άφθονων προμηθειών LNG και των γεμάτων αποθηκών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, χάρη στις υψηλότερες του κανονικού θερμοκρασίες που μείωσαν σημαντικά τη ζήτηση, ρίχνουν τις τιμές του καυσίμου τις τελευταίες εβδομάδες και αναθερμαίνει το κλίμα αισιοδοξίας στις αγορές.

«Έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε πιο αισιόδοξοι», ανέφεραν αναλυτές της Deutsche Bank AG σε σημείωμά τους αυτή την εβδομάδα. «Η αποθήκευση φυσικού αερίου έχει αυξηθεί και οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί. Ο πληθωρισμός υποχωρεί, μαζί και η αβεβαιότητα» προσθέτουν.

Ωστόσο, οι traders παραμένουν επιφυλακτικοί για τις μεσοπρόθεσμες τάσεις των τιμών καθώς εξακολουθεί να υφίσταται αβεβαιότητα αναφορικά με τη ζήτηση στην Κίνα. Η επιτάχυνση του ρυθμού οικονομική ανάπτυξης της ασιατικής χώρας θα μπορούσε να δημιουργήσει πιο «σφικτές» συνθήκες στην αγορά για το τρέχον έτος, σύμφωνα με την Meg O’Neill, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Woodside Energy Group Ltd., μεγαλύτερου εξαγωγέα φυσικού αερίου της Αυστραλίας.

Ο ενθουσιασμός των τελευταίων εβδομάδων δεν φαίνεται να κοπάζει, κάτι που αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις της Deutsche Bank ότι οι τιμές του καυσίμου στην Ευρώπη, θα διατηρηθούν στο εύρος διακύμανσης μεταξύ 50- 100 ευρώ το 2023, δηλαδή, σαφώς χαμηλότερες από τα ακραία επίπεδα που βρέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και υψηλότερες από τα ιστορικά χαμηλά τους.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, τα futures φυσικού αερίου των ΗΠΑ υποχώρησαν 4%, ήτοι, σε νέο χαμηλό 20 μηνών, χθες Πέμπτη 26 Ιανουρίου, παρά τη μεγάλη παραγωγή της τελευταίας εβδομάδας. Το παράδοξο οφείλεται κατά κύριο λόγο στις προβλέψεις για ηπιότερες καιρικές συνθήκες και συνακόλουθα, χαμηλότερες ανάγκες για θέρμανση το προσεχές επταήμερο.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια για παραδόσεις Φεβρουαρίου υποχώρησαν μέχρι και τα επίπεδα του 10%, αν και ανέκτησαν, ενδοσυνεδριακά, μέρος των απωλειών που είχαν καταγράψει, όταν έγινε γνωστό ότι η μονάδα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, της Freeport LNG στην Πολιτεία του Τέξας, που έχει διακόψει τη λειτουργία της για λόγους συντήρησης, θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει πολύ πιο σύντομα από ό,τι αναμενόταν αρχικά. Σημειώνουμε ότι η μονάδα είχε κλείσει ύστερα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον Ιούνιο του 2022.

Τα στελέχη της αγοράς αναμένουν ότι τόσο οι τιμές του φυσικού αερίου, όσο και η ζήτηση του καυσίμου, θα αυξηθούν αυτόματα όταν επαλειτουργήσει η μονάδα της Freeport, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξαγωγής LNG εξαγωγέα στη χώρα. Η εν λόγω μονάδα έχει δυναμικότητα μετατροπής φυσικού αερίου σε LNG, ύψους 2,1 δισεκ. κυβικών ποδών (bcf) ημερησίως.

energia.gr

Related Articles

Back to top button