ENERGYWORLDΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Βυθίζεται η τιμή του φυσικού αερίου – Χαμηλότερη και η τιμή της χονδρικής ρεύματος

Με 10ετές ομόλογο κάνει το ντεμπούτο της φέτος η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε και στόχος είναι το ελληνικό δημόσιο να αντλήσει έως και 3 δισ. ευρώ, δηλαδή να καλύψει το 40% του δανειακού στόχου για το σύνολο της χρονιάς, πριν ακόμη αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια της ΕΚΤ και κατά συνέπεια το κόστος δανεισμού για τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ αυξημένα κατά 180 εκατ. ευρώ είναι τα φορολογικά έσοδα το 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.  Χαμηλότερα του στόχου κινήθηκε το πρωτογενές έλλειμμα ενώ προκύπτει ένας δημοσιονομικός χώρος 1,2 δισ. για πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Σε επίπεδο ενέργειας πολύ κάτω από το φράγμα των 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα υποχώρησε η τιμή του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ, στα χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2021. Για τη ακρίβεια η τιμή υποχωρεί στα 55 ευρώ σημειώνοντας βύθιση σε ετήσια βάση της τάξης του 27,5%.

ΤΙΜΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ 

17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023                         55 ΕΥΡΩ/ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑ

17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022                          86,8 ΕΥΡΩ/ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑ

Ετήσια Μεταβολή: -27,5%

Η τάση αυτή αποτυπώνεται πλέον και στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος με τη σημερινή τιμή να διαμορφώνεται στα 132,48 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΙΜΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ 

132,48 ΕΥΡΩ/ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑ

Ανατροπή φαίνεται όμως ότι έρχεται και στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τον μήνα Φεβρουάριο, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι οι πάροχοι θα ανακοινώσουν την Παρασκευή πολύ χαμηλότερες ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με εκείνες του τρέχοντος μήνα.

Ωστόσο φαίνεται ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε αλλαγή πολιτικής με το Eurogroup να ζητά πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, από τις 16 Φεβρουαρίου επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε δύο ακόμα κατηγορίες επιχειρήσεων.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Από 16/2/2023

Ασφαλιστικές επιχειρήσεις (Κ.Α.Δ, 6622)

Εταιρείες παροχής υπηρεσιών φύλαξης & προστασίας (Κ.Α.Δ. 8010 & 8020)

ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εφαρμογή μέσω:

myErgani mobile app  (για τους εργαζόμενους)

Ergani CardScanner  (για τους εργοδότες)

Τέλος, φρένο στην κατασκευή νέων ακινήτων βάζουν οι αυξήσεις στις τιμές των οικοδομικών υλικών, και το υψηλό κόστος δανεισμού. Την ίδια ώρα, οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών παραμένουν στα ύψη, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι έντονο μόνο για ακίνητα στην Αττική και σε κοντινά νησιά.

ertnews.gr

Related Articles

Back to top button