ENERGYWORLDΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Βρετανία: Οι Τράπεζες Μειώνουν τη Χορήγηση Δανείων προς Μικρότερους Παραγωγούς Πετρελαίου και Φ. Αερίου

Οι τράπεζες μειώνουν τη χορήγηση δανείων προς μικρότερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα αφότου η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αύξησε και επέκτεινε τον έκτακτο φόρο στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων τον Νοέμβριο, ανέφεραν, εκφράζοντας την ανησυχία τους, πηγές της βιομηχανίας ενέργειας στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα

Οι τράπεζες επανεκτιμούν τα ποσά που είναι έτοιμες να δανείσουν σε παραγωγούς της Βόρειας Θάλασσας που ανήκουν στην επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω πιστωτικών διευκολύνσεων που συνδέονται με την αξία των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου τους, σύμφωνα με εμπορικούς φορείς.

Η Brindex, η οποία εκπροσωπεί εταιρείες όπως οι εισηγμένοι στο Λονδίνο όμιλοι Harbour Energy και Ithaca Energy, εκτιμά ότι οι μικρομεσαίοι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο βασίζονται επί του παρόντος σε περίπου 14 δισ. στερλίνες  δάνεια υπό τις λεγόμενες διευκολύνσεις δανεισμού που βασίζονται σε αποθεματικά.

«Σχεδόν όλες» οι εταιρείες που βασίζονται σε δανεισμό με βάση τα αποθεματικά, τόσο για κεφάλαια κίνησης όσο και για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων, είναι πιθανό να «επηρεαστούν πολύ αρνητικά» από τις αλλαγές στη εισφορά επί των ενεργειακών κερδών στους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου που προαναγγέλθηκε στις φθινοπωρινές ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης, δήλωσε ο πρόεδρος της Brindex, Ρόμπιν Άλλαν.

Ο Υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ προκάλεσε αναστάτωση στους ομίλους πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας, αφού αύξησε την εισφορά για τα ενεργειακά κέρδη από 25 τοις εκατό σε 35 τοις εκατό, ενώ, επιπλέον, επέκτεινε την ισχύ της μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2028. Αρχικά, η εισφορά επρόκειτο να ισχύσει ως το τέλος του 2025.

Την αρχική εξαγγελία του μέτρου είχε κάνει τον περασμένο Μάιο ο νυν πρωθυπουργός Τίσι Σούνακ, τότε Υπουργός Οικονομικών, με στόχο να διανεμηθούν δίκαια στο κοινωνικό σύνολο τα απροσδόκητα κέρδη που αποκόμισαν πολλοί παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από την εισφορά επρόκειτο να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της κρατικής στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσον αφορά τους λογαριασμούς ενέργειας τους.Ο πρόεδρος της Brindex σημειώνει ότι το πρόβλημα με τις δανειοδοτικές διευκολύνσεις που βασίζονται σε αποθεματικά προκλήθηκε ιδίως από την «αχρείαστη», όπως αναφέρει, απόσυρση από την κυβέρνηση της υπόσχεσης που δόθηκε τον Μάιο ότι η εισφορά θα καταργηθεί σταδιακά πριν από το 2025 εάν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έπεφταν προς «πιο φυσιολογικά επίπεδα».

«Ενώ το κανονικό επίπεδο δεν ορίστηκε ποτέ, αυτή η διατύπωση επέτρεψε στις τράπεζες να φανταστούν εκείνες ποιο θα ήταν ένα κανονικό επίπεδο», πρόσθεσε ο Άλαν.Η Deirdre Michie, απερχόμενη διευθύνουσα σύμβουλος της OEUK, ενός εμπορικού φορέα για εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας, είπε ότι ορισμένοι όμιλοι αντιμετωπίζουν μειώσεις έως και 50 τοις εκατό στις δανειακές διευκολύνσεις που βασίζονται σε αποθεματικά, και οι οποίες εξετάζονται σε τακτική βάση από τις τράπεζες.

Η Michie, που αποχώρησε από την OEUK στα τέλη Δεκεμβρίου μετά από οκτώ χρόνια στο τιμόνι της εταιρείας, επισήμανε ότι η αύξηση της εισφοράς για τα ενεργειακά κέρδη ήταν «πολύ υπερβολικός φόρος» και ότι «πραγματικά υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε πρωτόγνωρο επίπεδο».

Οι ενεργειακοί όμιλοι πιέζουν την κυβέρνηση για μια νέα δέσμευση να καταργήσει την εισφορά – η οποία αύξησε τον συνολικό φορολογικό συντελεστή τους από 65 τοις εκατό σε 75 τοις εκατό – εάν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πέσουν σημαντικά.

Το πρόβλημα με τη συρρίκνωση του τραπεζικού δανεισμού τέθηκε στον Hunt στη διάρκεια συνάντησης με στελέχη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Εδιμβούργο νωρίτερα αυτό το μήνα, είπε στους FT άτομα που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες.

Το Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει τα ζητήματα που σχετίζονται με τον τραπεζικό δανεισμό. Ανέφερε μόνο ότι η εισφορά στα ενεργειακά κέρδη «επιτυγχάνει μια ισορροπία μεταξύ της στήριξης του κόστους ζωής για οικογένειες και επιχειρήσεις, ενώ ενθαρρύνει τις επενδύσεις με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας». Πρόσθεσε ότι εισήγαγε επίσης μια νέα επενδυτική αποζημίωση, η οποία θα επέτρεπε στις εταιρείες να μειώσουν τα φορολογικά τους βάρη, εάν διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.

πηγή: www.energia.gr

Related Articles

Back to top button