ENERGYWORLDΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Στη Δίνη της Τραπεζικής Κρίσης η Διεθνής Αγορά Πετρελαίου

Δεν είναι λίγες οι φορές που η διεθνής αγορά πετρελαίου υφίσταται τις επιπτώσεις από φαινομενικά εξωγενείς παράγοντες, όπως λχ. οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα με τη δυσμενή εικόνα των τραπεζών να μεταφέρεται στο ταμπλό του ICE και του NYMEX. Γιατί μπορεί μεν η διακύμανση των τραπεζικών μετόχων να μην συνδέεται άμεσα με την αποτίμηση των παραγώγων στο Brent και το WTI αλλά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στις αγορές και τα χρηματιστήρια έχει αποδειχθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζει σοβαρά την διακύμανση των διεθνώς τιμών του αργού και βασικών προϊόντων. Κάτι τέτοιο συνέβη αυτή την εβδομάδα

όπου η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στα τέλη της προηγούμενη εβδομάδας οδήγησε σε αδιέξοδο δύο ακόμα μεσαίες Αμερικανικές τράπεζες. Την Signature Bank στις αρχές της εβδομάδας και εχθές την First Republic Bank. Με το Αμερικανικό δημόσιο, δια της υπουργού οικονομικών ( Treasury Secretary) κας Τζάνετ Γιέλεν, να προχωρά σε παρέμβαση για να εγγυηθούν οι καταθέσεις των πελατών ενώ εχθές μια ομάδα τραπεζών συγκέντρωσε το ποσό των $30 δισεκ. τα οποία και κατέθεσε στην First Republic, υπό μορφή δανεισμού, προκειμένου να σωθεί μια από τις παλαιότερες τράπεζες της χώρας. Ναι μεν το Αμερικανικό τραπεζικό σύστημα ανέπνευσε προσωρινά εχθές μετά την δήλωση της Γιέλεν ότι η Fed είναι έτοιμη να παρέμβει και να προσφέρει την απαραίτητη ρευστότητα σε οποίο τραπεζικό όμιλο αντιμετωπίσει πρόβλημα όμως η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Καθόλου άσχετη με την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ είναι και η παραλίγο πτώχευση της Credit Suisse με το Ελβετικό δημόσιο να δανείζει προσωρινά την τράπεζα 54 δισεκ. Ελβετικά Φράγκα προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα μετά την αδυναμία της να καλύψει υποχρεώσεις και την συνεπακόλουθη κατάρρευση της μετοχής της. Ναι μεν η Credit Suisse διασώθηκε και η μετοχή της έχει ανακάμψει κατά 30% από τις αρχές της εβδομάδας, όμως ένα πικρό αποτύπωμα παραμένει με τον κίνδυνο να ελλοχεύει για νέα πλήγματα στο τραπεζικό σύστημα και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Όμως οι επικρεμάμενες απειλές για το τραπεζικό σύστημα μεταφράζονται σε συστημικό κίνδυνο για την παγκόσμιο οικονομία με το Bank Run να δίνει το τέμπο στο ξεπούλημα μετοχών και παραγώγων.

Διακύμανση Brent 1 εβδομάδας

Κάπως έτσι φθάσαμε στην κατάρρευση των τιμών του αργού την περασμένη Τετάρτη (15/3) όπου μέσα σε ένα 24ώρο η τιμή του Brent, του διεθνούς benchmark, έχασε $ 11, δηλαδή 13% της αξίας του ενώ παρόμοια τραγική πορεία είχε και το WTI με απώλειες στα 12%. Από $ 83 το βαρέλι το Brent που διαπραγματεύετο στις 13/3 αυτό έκανε βουτιά στα $ 72 την Τετάρτη (15/3) για να ανακάμψει ελαφρώς εχθές και σήμερα στο επίπεδο των $ 74 με $75 το βαρέλι. Να σημειώσουμε ότι από τις αρχές Μαρτίου το Brent κινείτο σε θετική τροχιά έχοντας φθάσει στα $ 85 στον απόηχο της νέας οικονομικής πολιτικής της Κίνας όπου η κυβέρνηση, δια του ΚΚΚ που ουσιαστικά ελέγχει την οικονομία, προβλέπει επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο 5.0% για το 2023/2024.

Εάν προς στιγμή παραβλέψουμε τα τεκταινόμενα στον τραπεζικό τομέα θα δούμε ότι τα θεμελιώδη, δηλ. τα market fundamentals, της αγοράς πετρελαίου κάθε άλλο παρά δυσμενή είναι. Αφού, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του ΙΕΑ, η παγκόσμια ζήτηση τρέχει με + 2.0 εκατ. βαρέλια την ημέρα και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 102 εκατ. βαρ./ημέρα το 2023, δηλ. σημαντικά υψηλότερα από πέρυσι. Με την παγκόσμιο παραγωγή αργού και προϊόντων να μην αποτελούν εστίες ανησυχίας αφού παρά την υποεπένδυση της τελευταίας 10ετιας, η προμήθεια της παγκόσμιας αγοράς δείχνει εξασφαλισμένη κυρίως λόγω αυξημένης ροής από τους εκτός OPEC+ παραγωγούς.

Διακύμανση Brent 6 μηνών

Βέβαια η σοβούσα τραπεζική κρίση σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχει κτυπήσει καμπανάκια στο επιτελείο του OPEC+ εάν κρίνουμε από την ξαφνική συνάντηση εχθές (16/3) του υπουργού ενέργειας και αντιπροέδρου της Ρωσικής κυβέρνησης Alexander Novak και του υπουργού ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, του πρίγκηπα Abdulasiz bin Salma. Από ότι έγινε γνωστό κεντρικό θέμα των διαβουλεύσεων ήταν η ετοιμότητα του πετρέλαιο-παραγωγικού καρτέλ να παρέμβει στην αγορά προκειμένου να εξασφαλίσει ισορροπία και σταθερότητα στην προμήθεια της παγκόσμιας αγοράς.

energia.gr

Related Articles

Back to top button