ENERGYWORLDΔΗΜΟΣΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Αύξηση εξόρυξης λιγνίτη από τη ΔΕΗ

O λιγνίτης επιστρέφει. Η ΔΕΗ δρομολογεί την αύξηση εξόρυξής του κατά 50 %.

Η ΔΕΗ επιστρέφει στην παλιά γνωστή μέθοδο υποστήριξης ενέργειας με την αύξηση εξόρυξης του λιγνίτη κατά 50%, σε μια προσπάθεια κάλυψης των αναγκών παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση που η τιμή του φυσικού αερίου συνεχίσει την ανοδική της, ξέφρενη πορεία.

Η ΔΕΗ έχει ήδη προετοιμάσει το ετήσιο πλάνο παραγωγή των ορυχείων της και αναμένεται να το παραδώσει τις προσεχείς ημέρες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες στο ετήσιο πλάνο αναφέρεται ότι προβλέπει την αύξηση παραγωγής λιγνίτη κατά 50%, ενώ αυτό δεν αποτρέπει ούτε στο ελάχιστο τον σχεδιασμό της πράσινης μετάβασης ούτε αλλάζει και τα πραγματικά δεδομένα του λιγνίτη.

Στόχος είναι η ετοιμότητα της ΔΕΗ για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης ενεργειακής κρίσης, σε περίπτωση διακοπής της παροχής του φυσικού αερίου από τις χώρες – προμηθευτές, κάτι που θα στοιχίζει ακριβά στην τσέπη των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν κοινοποιηθεί στο ΥΠΕΝ, η λιγνιτική παραγωγή μπορεί να αυξηθεί στις 6,5 TWh ετησίως έναντι των 4,5 TWh που προβλέπει το σημερινό ενεργειακό ισοζύγιο. Για να επιτευχθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, θα πρέπει η ΔΕΗ να επιταχύνει μια σειρά από έργα, ικανά να βελτιώσουν τις επιδόσεις των ορυχείων και να αυξήσουν την συγκέντρωση του λιγνίτη στις μονάδες της, ώστε αυτές να μπορέσουν να λειτουργήσουν για περισσότερες ώρες.

Ένα μέιζον λοιπόν, ζήτημα το οποίο καλείται να λυθεί άμεσα, για την έναρξη υλοποίησης του σχεδιασμού, είναι ο τρόπος διπλασιασμού της ενεργειακής κάλυψης της παραγωγής από τις εναπομείνασες εγκαταστάσεις, καθώς τα τελευταία χρόνια όσες από αυτές συνεχίζουν να λειτουργούν πάνω από τα όρια, συμπληρώνοντας την ενεργειακή κάλυψη όπως μπορούν.

Οριστικά εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί τα ακόλουθα μέσα παραγωγής:

  • Μονάδα Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV ΑΗΣ Αλιβερίου
  • Μονάδα Ι, ΙΙ και ΙΙΙ ΑΗΣ Κερατέας – Λαυρίου
  • Μονάδα 8 και 9 ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου
  • Μονάδα Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV ΑΗΣ Πτολεμαΐδας
  • Μονάδα Ι και ΙΙ ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ
  • Μονάδα Ι και ΙΙ ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα
  • Ορυχείο Πεδίου Αμυνταίου
  • Ορυχείο Πεδίου Καρδιάς
  • Μονάδα Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και IV ΑΗΣ Καρδιάς

Ενώ έως το τέλος του 2023 είχε προγραμματιστεί να διακοπεί και η παραγωγική λειτουργία των Ορυχείων Μεγαλόπολης, μετατίθεται πλέον για το 2025.

Η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 μπαίνει άμεσα σε πιλοτική λειτουργία το προσεχές διάστημα, ως λιγνιτική και θα λειτουργήσει, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που έγινε στο ΠΗΡ, έως το 2028 από το 2025 που αρχικά αναμενόταν, ενώ ενδέχεται η λειτουργεία των μονάδων Μελίτης και Αγίου Δημητρίου να παραταθεί, σε σχέση με το οριστικό κλείσιμό τους, όπου είχε σχεδιαστεί να γίνει το 2023.

Related Articles

Back to top button