ENERGYWORLDΔΕΣΜΗΕΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΙΔΕΕΣΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ

Αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις ρευματοκλοπές ετοιμάζει το ΥΠΕΝ – “Έξυπνοι” μετρητές στις επιχειρήσεις εστίασης και υπογειοποίηση καλωδίων στους καταυλισμούς Ρομά από τον ΔΕΔΔΗΕ

Σε τρία βασικά μέτρα με άμεσο ορίζοντα υλοποίησης κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, σύσκεψη που συγκλήθηκε από το ΥΠΕΝ την Τετάρτη με θέμα τις ρευματοκλοπές. Εκτός από τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου, στη σύσκεψη συμμετείχε η ΡΑΑΕΥ, ο αρμόδιος Διαχειριστής ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και εκπρόσωποι εταιρειών προμήθειας.

Κατά την περσινή χρονιά καταγράφηκαν από τον ΔΕΔΔΗΕ 13 χιλιάδες κρούσματα ρευματοκλοπής, γεγονός που υπογραμμίζει την σοβαρότητα του ζητήματος, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το κόστος που συνεπάγεται για το σύστημα το φαινόμενο των ρευματοκλοπών φτάνει το 5% του ηλεκτρικού “τζίρου”.

https://f9347d688d7d011784c4f3b5b08383ef.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Από την πλευρά του Υπουργείου, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, προκρίνεται το μέτρο της αυστηροποίησης του θεσμικού πλαισίου ώστε να διαμορφωθεί, θεσμικά τουλάχιστον, το μέγιστο δυνατό αντικίνητρο για τέτοιες πρακτικές από καταναλωτές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας μιας επιχείρησης σε περίπτωση που διαπιστώνεται μια τέτοια παρανομία ενώ, αντίστοιχα, αν συλληφθεί ηλεκτρολόγος να προβαίνει σε ρευματοκλοπή, θα χάνει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Χρειάζεται να σημειωθεί ότι η αυστηροποίηση του πλαισίου θα επεκταθεί και στο ποινικό σκέλος, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν μέχρι στιγμής περισσότερες πληροφορίες για τις ποινές που θα προβλεφθούν.

Παράλληλα ο ΔΕΔΔΗΕ σχεδιάζει να προχωρήσει στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε όλα τα καταστήματα και ιδιαίτερα σε τομείς που παρατηρείται έντονα το φαινόμενο των ρευματοκλοπών όπως είναι η εστίαση. Αυτή άλλωστε είναι η μία εστία μαζικών παραβιάσεων στα ρολόγια. Η άλλη είναι οι καταυλισμοί των Ρομά. Εκεί, το μέτρο που θα εφαρμοστεί είναι η υπογειοποίηση του δικτύου στα τμήματα που διέρχονται των καταυλισμών, έτσι ώστε να μην είναι εύκολη η παράνομη απευθείας σύνδεση με το δίκτυο.

Να σημειωθεί ότι οι ρευματοκλοπές (π.χ. με την παράνομη επανασύνδεση μιας παροχής) συγκαταλέγονται στις λεγόμενες «μη τεχνικές» απώλειες του δικτύου, οι οποίες συμπληρώνουν τις «τεχνικές» απώλειες λόγω των περιορισμών στις προδιαγραφές των υποδομών του ΔΕΔΔΗΕ (όπως για παράδειγμα στην απόσταση ενός υποσταθμού από τα σημεία κατανάλωσης).

Το συνολικό κόστος των απωλειών καλύπτεται σε πρώτη φάση από τους προμηθευτές ρεύματος, μέσω προσαυξήσεων (που καθορίζονται από τη ΡΑΕ) στις τιμές με τις οποίες εξασφαλίζουν τις απαραίτητες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από τη χονδρεμπορική αγορά, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους στη χαμηλή και τη μέση τάση. Στη συνέχεια οι εταιρείες, ως ένα βαθμό τουλάχιστον, μετακυλίουν αυτό το κόστος στους πελάτες τους, οι οποίοι είναι κι εκείνοι που τελικά επωμίζονται τη σχετική επιβάρυνση.

Related Articles

Back to top button