ENERGYWORLDΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου περιορίζει την πλεονάζουσα παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ

Παράπονα καταναλωτών για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για εφαρμογή του συστήματος «ripple control»
Με μια τροποποίηση του υφιστάμενου «Σχεδίου για Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για Ιδία Κατανάλωση» από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο, η οποία πέρασε με ψιλά γράμματα από τη δημοσιότητα, η ΑΗΚ άρχισε να εφαρμόζει «κόφτες» στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και για οικιακή χρήση. Το οξύμωρο της όλης υπόθεσης είναι πως σε μια περίοδο όπου επανειλημμένα η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να αγκαλιάσουν την πράσινη ενέργεια, αφού συμφέρει τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά, η ίδια ενέκρινε την τροποποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου το οποίο λειτουργεί όχι μόνο ως αντικίνητρο αλλά το πιο σημαντικό, οδηγεί σε απώλειες σημαντικής παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ με προφανές οικονομικό κόστος. Την πρόταση τροποποίησης του σχεδίου την οποία κατέθεσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, δίνοντας μάλιστα ταυτοχρόνως το δικαίωμα στον αρμόδιο υπουργό να επιφέρει και οποιαδήποτε άλλη τροποποίηση κρίνει ο ίδιος αναγκαία. Μέσω της τροποποίησης του σχεδίου, η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει το σύστημα «ripple control» με το οποίο ουσιαστικά θα γίνονται περικοπές της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά (φ/β) συστήματα οικιακής χρήσης, με αποτέλεσμα να χάνεται αυτή η ενέργεια και το κόστος να μετακυλίεται και πάλι στον καταναλωτή. Μάλιστα, οι μέχρι στιγμής περικοπές, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, έχουν κόστος μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023 περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.

Θα πληρώνουμε από πάνω

Πηγές της εφημερίδας ανέφεραν πως το «ripple control» θα εφαρμόζεται πρώτα για παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ πάνω από 500 κιλοβάτ και σε περίπτωση που εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη (πλεονάζουσα δηλαδή ενέργεια) θα γίνονται περικοπές ενέργειας από φ/β συστήματα οικιακής χρήσης. Σημειώνεται πως από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα η εφαρμογή του «ripple control» εφαρμόστηκε σε τέσσερις περιπτώσεις για φ/β συστήματα οικιακής χρήσης, ενώ με βάση πληροφόρηση ακόμα και η εγκατάσταση του συστήματος ελέγχου «ripple control» που κοστίζει περίπου 400 ευρώ επιβαρύνει τον ίδιο τον καταναλωτή.

Χάθηκαν 10 εκατ. ευρώ

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές του τομέα της ενέργειας, οι οποίες μίλησαν στην εφημερίδα, από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος Ιουνίου χάθηκε το 15% με 16% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας από φ/β πάρκα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι συνολικά από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα χάθηκε ενέργεια από ΑΠΕ μέσω φ/β συστημάτων και αιολικών πάρκων πέραν των 45.000 μεγαβατώρων. Και αυτό γιατί, όπως ανέφεραν ειδικοί στον «Π», δεν υπάρχουν οι χώροι αποθήκευσης ενέργειας ΑΠΕ, με αποτέλεσμα όλη αυτή η παραγόμενη ενέργεια να πηγαίνει χαμένη. Την ίδια στιγμή οι πολίτες αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος κάθε τέλος του μήνα γιατί απλούστατα δεν δημιουργήθηκαν οι ειδικοί χώροι αποθήκευσης μέσω μπαταριών ώστε η πλεονάζουσα ενέργεια από ΑΠΕ να διατηρείται. Να σημειωθεί πως κάθε μεγαβατώρα κοστίζει 200 ευρώ, επομένως μέχρι το πρώτο εξάμηνο χάθηκε ενέργεια που ισοδυναμεί σχεδόν με 10 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να αναφέρουμε πως σε παλαιότερη ανακοίνωση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, ημερομηνίας 23 Ιανουαρίου 2023, με τίτλο «Αναγκαιότητα περιορισμού ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)», αναφέρονταν εκτιμήσεις ότι για το 2023 η περικοπτόμενη ενέργεια θα ήταν περίπου 36.700 μεγαβατώρες. Επομένως, όπως γίνεται αντιληπτό, η μέχρι στιγμής η περικοπτόμενη ενέργεια έχει ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, ενώ ακόμα έχουμε πέντε μήνες μπροστά μας έως το τέλος τους έτους.

politis.com.cy

Related Articles

Back to top button