ENERGYWORLDΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ

Απεργία των Εργαζομένων της Chevron στην Αυστραλία – “Άλμα” στην Τιμή Φ. Αερίου στην Ευρώπη

Άλμα σημειώνει η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την απόφαση των εργαζομένων στους σταθμούς υγροποίησης της Chevron στην Αυστραλία για έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων από της 7 Σεπτεμβρίου. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η τιμή του φυσικού αερίου στο στο ολλανδικό TTF, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το καύσιμο, ξεπέρασε τα 37 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 35 ευρώ νωρίτερα σήμερα

Αναλυτικότερα, οι προμήθειες από τις εγκαταστάσεις LNG της Chevron στη μεγάλη εξαγωγική Αυστραλία ενδέχεται να διακοπούν μετά απόφαση των εργαζομένων της εταιρείας, σήμερα Δευτέρα, να εξουσιοδοτήσουν τα συνδικάτα τους να αναλάβουν βιομηχανική δράση εάν χρειαστεί. Οι εγκαταστάσεις της Gorgon και του Wheatstone στη Δυτική Αυστραλία – μαζί με τα έργα του Woodside Energy Group στην ίδια περιοχή – αντιπροσωπεύουν το ένα δέκατο των παγκόσμιων προμηθειών LNG, του οποίου η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο.

Έτσι, περίπου 37 εργαζόμενοι στην υπεράκτια πλατφόρμα του Wheatstone αποφάσισαν τη Δευτέρα υπέρ της βιομηχανικής δράσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών που είδε το Reuters, συμπαρατασσόμενοι με τους συναδέλφους στη μονάδα Wheatstone και τις εγκαταστάσεις της Gorgon. Η Offshore Alliance (OA), η οποία περιλαμβάνει το Maritime Union of Australia και Australian Workers’ Union, έχει τώρα την εντολή, αλλά όχι την υποχρέωση, να αναλάβει συλλογική δράση, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει στάσεις εργασίας που κυμαίνονται από μισή ώρα έως 12 ώρες.

Τα συνδικάτα έχουν την υποχρέωση να ειδοποιήσουν τη Chevron επτά εργάσιμες ημέρες πριν από κάθε απεργιακή ενέργεια.

Την περασμένη εβδομάδα, περισσότερο από το 99% των 450 περίπου εργαζομένων στις εγκαταστάσεις LNG της Gorgon, που ανήκει στη Chevron, μία από τις μεγαλύτερες της χώρας, και στις εγκαταστάσεις διύλισης στο Wheatstone, ψήφισαν να επιτρέψουν στα συνδικάτα να προκηρύξουν απεργίες αν χρειαστεί.

Η Chevron δήλωσε ότι γνώριζε το αποτέλεσμα και συνέχισε να διαπραγματεύεται με τους εργαζόμενους «καθώς επιδιώκουμε αποτελέσματα που είναι προς το συμφέρον τόσο των εργαζομένων όσο και της εταιρείας». Νωρίτερα τη Δευτέρα η εταιρεία δήλωσε ότι θα λάβει μέτρα για τη διασφάλιση των προμηθειών.

Η απόφαση των εργαζομένων της Chevron έρχεται μετά από την συμφωνία εταιρείας – εργαζομένων στην εταιρεία Woodside αναφορικά με τις εγκαταστάσεις της στο North West Shelf LNG στη Δυτική Αυστραλία. Οι εργαζόμενοι στις υπεράκτιες πλατφόρμες του North West Shelf είχαν ψηφίσει υπέρ της απεργίας, αλλά στη συνέχεια κατέληξαν σε συμφωνία με την Woodside.

Related Articles

Back to top button