ENERGYWORLDΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

Αμετάβλητο στα 15,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα το τιμολόγιο ρεύματος που ανακοίνωσε για τον Ιούλιο η ΔΕΗ – Δείτε τους υπόλοιπους παρόχους – Για πρώτη φορά είναι «στον αέρα» η επιδότηση των καταναλωτών

Αμετάβλητη παραμένει η χρέωση στο τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗ για τον Ιούλιο, το οποίο όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η επιχείρηση, διαμορφώνεται για τον επόμενο μήνα στα 15,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις, η χρέωση θα είναι και πάλι 16,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τον Ιούνιο είχε δοθεί επιδότηση (1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα), με συνέπεια η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών να είναι μικρότερη. Έτσι, οι πελάτες της επιχείρησης στο τιμολόγιο Γ1 κατέβαλαν 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα, για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης και 15,2 λεπτά ανά kWh για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις.

Αποφάσεις για το αν θα υπάρξει και τον Ιούλιο κρατική ενίσχυση (στα τιμολόγια ρεύματος όλων των προμηθευτών) αναμένεται να πάρει η επόμενη κυβέρνηση.

Ίδιες θα είναι οι χρεώσεις και στο νέο πρόγραμμα της εταιρείας, ΔΕΗ myHome 4All, με 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης και 20,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις υψηλότερες καταναλώσεις. Και πάλι, λόγω της επιδότησης οι τελικές τιμές ήταν μικρότερες, στα 13,5 και 19,1 λεπτά ανά kWh αντίστοιχα.

Μετά τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ, σταδιακά οι υπόλοιποι πάροχοι ανακοινώνουν τα τιμολόγια για τον Ιούλιο. Ειδικότερα:

Protergia  διατήρησε το πρόγραμμα Protergia Value στα 0,1115 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Εδώ όλα τα προγράμματα της εταιρείας.

Η ΗΡΩΝ ανακοίνωσε το πρόγραμμα Generous για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών στα 0,1432 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το πρόγραμμα SIMPLY GENEROUS HOME, προσφέρεται στα 0,0855 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με ενσωματωμένο το δώρο 10% στην ποσότητα κατανάλωσης. Δείτε εδώ όλα τα προγράμματα της εταιρείας.

Η Elpedison ανακοίνωσε το πρόγραμμα Elpedison Economy στα 0,1790 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Εδώ όλα τα προγράμματα της εταιρείας.

Η nrg ανακοίνωσε το πρόγραμμα nrg on time στα 0,1320 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Εδώ όλα τα προγράμματα της εταιρείας.

Η Volterra ανακοίνωσε ενιαία τιμή για οικιακές και επαγγελματικές παροχές στα 0,13980€/kWh. Δείτε εδώ τα προγράμματα της Volterra.

Η Volton προσφέρει 0,0945€ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας στο πρόγραμμα Volton Energy Control (0,1260€ ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας). Εδώ όλα τα προγράμματα.

Η Watt+Volt ανακοίνωσε 0,11150 ευρώ για το πρόγραμμα Value. Δείτε εδώ όλα τα προγράμματα.

Η ΖΕΝΙΘ προσφέρει στα 0,14400 ευρώ το Power Home Now. Δείτε εδώ τα προγράμματά της.

Η Φυσικό Αέριο στο πρόγραμμα ΟΙΚΙΑΚΟ MAXI FREE + προσφέρει τιμή στα 0,092 ευρώ με έκπτωση συνέπειας. Δείτε εδώ τα προγράμματα.

Η Ελίν προσφέρει το Power On! Home Bonus με 0,125 μαζί με την έκπτωση συνέπειας. Δείτε εδώ τα προγράμματα.

Ερωτηματικό η επιδότηση

Με δεδομένες τις ανακοινώσεις των προμηθευτών για το μήνα Ιούλιο, ερωτηματικό είναι αν θα υπάρξει κρατική επιδότηση στους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι με την προοπτική της διπλής εκλογικής αναμέτρησης, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε ανακοινώσει διπλή επιδότηση για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια σχετική πρόβλεψη για τον Ιούλιο.  

Ως εκ τούτου, οι προμηθευτές ανακοινώνουν τις χρεώσεις του επόμενου μήνα χωρίς την «ασφάλεια» της επιδότησης, δηλαδή, χωρίς να έχουν δεδομένο εκ των προτέρων ότι η τελική τιμή που θα δει ο καταναλωτής στο τιμολόγιό του θα είναι σίγουρα χαμηλότερη της χρέωσης που αρχικά ανακοινώνουν. Αυτό, όσο ίσχυε το καθεστώς των επιδοτήσεων, επέτρεπε στους προμηθευτές μια μεγαλύτερη ευελιξία στην διαμόρφωση των χρεώσεων, πράγμα που, όπως φαίνεται, δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό για τον μήνα Ιούλιο.  

Τα «σκαμπανεβάσματα» της τιμής του φυσικού αερίου από την μία και το «ερωτηματικό» με τις επιδοτήσεις από την άλλη αμβλύνουν σε σημαντικό βαθμό τις όποιες προθέσεις των προμηθευτών να προχωρήσουν σε μεγάλες μειώσεις τιμολογίων για τον μήνα Ιούλιο. Την ίδια στιγμή, ανάλογος σκεπτικισμός υπάρχει και από τη μεριά των καταναλωτών, καθώς, για πρώτη φορά, οι χρεώσεις που ανακοινώνουν οι προμηθευτές, τουλάχιστον με βάση τα τωρινά δεδομένα, θα ταυτίζονται με τις τελικές χρεώσεις που θα δουν στο λογαριασμό τους και άρα πιο αυξημένες από τον τρέχοντα μήνα.   

Τη σχετική απόφαση για τις επιδοτήσεις του επόμενου μήνα θα κληθεί να πάρει η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής. Επίσης οι όποιες αποφάσεις θα σταθμιστούν στη βάση των χρεώσεων του Ιουλίου. Καθώς πάντως το πλέον βάσιμο σενάριο είναι πως η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία, το «σήμα» που έδωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αρνητικό. «Τη δεδομένη στιγμή οι επιδοτήσεις για την ενέργεια δεν είναι απαραίτητες, γιατί έχουν πέσει οι τιμές», σημείωσε χαρακτηριστικά.  

Related Articles

Back to top button