ENERGYWORLDΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Ιταλία και Λιβύη Υπέγραψαν Συμφωνία $ 8 δισ., για το Φυσικό Αέριο Παρουσία Μελόνι στην Τρίπολη

Ο ιταλικός ενεργειακός γίγαντας Eni υπέγραψε μία σημαντική συμφωνία ύψους $ 8 δισ., για το φυσικό αέριο με την κρατική Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης το Σάββατο, καθώς η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επισκέφθηκε την Τρίπολη. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο από την περσινή εισβολή στην Ουκρανία μειώθηκαν οι παραδόσεις σε λιγότερο από το ήμισυ των προπολεμικών επιπέδων τους, εκτοξεύοντας τις τιμές στα ύψη ρεκόρ και προκαλώντας δαπανηρές κρατικές επιδοτήσεις για την προστασία των καταναλωτών.

Η Eni είπε ότι ήταν το πρώτο μεγάλο έργο στη Λιβύη από τις αρχές του 2000 και αφορούσε την ανάπτυξη δύο υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

«Η συνδυασμένη παραγωγή φυσικού αερίου από τις δύο δομές θα ξεκινήσει το 2026 και θα φτάσει σε ένα μέγιστο επίπεδο 750 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών κανονικού αερίου την ημέρα», ανέφερε η Eni σε δήλωση.

«Η παραγωγή θα διασφαλιστεί μέσω δύο κύριων πλατφορμών που συνδέονται με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις επεξεργασίας στο συγκρότημα Mellitah», 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) δυτικά της πρωτεύουσας, πρόσθεσε.

«Το έργο περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή μιας εγκατάστασης δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στο Mellitah, επιτρέποντας σημαντική μείωση του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα», πρόσθεσε η εταιρεία.

«Η συνολική εκτιμώμενη επένδυση θα ανέλθει σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια, με σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία και τη σχετική αλυσίδα εφοδιασμού, επιτρέποντας σημαντική συμβολή στην οικονομία της Λιβύης».

Η Eni κατέχει το 80% της παραγωγής φυσικού αερίου της Λιβύης.

Η συμφωνία υπεγράφη παρουσία της Μελόνι και του οικοδεσπότη της Abdulhamid Dbeibah, ο οποίος ηγείται της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, η οποία αμφισβητείται από μια αντίπαλη κυβέρνηση στα ανατολικά.

Η επίσκεψή της είναι η πρώτη από έναν Ευρωπαίο ηγέτη στην εμπόλεμη Λιβύη μετά την επίσκεψη του προκατόχου της Μάριο Ντράγκι τον Απρίλιο του 2021.

Η Μελόνι επισκέφθηκε επίσης την Αλγερία αυτή την εβδομάδα αναζητώντας συμφωνίες προμήθειας από τον κορυφαίο εξαγωγέα φυσικού αερίου της Αφρικής.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στη Λιβύη, αναμενόταν να συζητήσει το θέμα της μετανάστευσης εν μέσω αυξανόμενου αριθμού παράτυπων μεταναστών από τη Λιβύη προς την Ιταλία.

Η Λιβύη είναι ένας αγωγός για χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο που ξεφεύγουν από τις συγκρούσεις και τη φτώχεια σε όλη την Αφρική, αναζητώντας καταφύγιο σε όλη τη Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Μελόνι ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Οκτώβριο, δεσμευόμενη να σταματήσει τις αποβιβάσεις μεταναστών στην Ιταλία, οι οποίες ξεπέρασαν τις 105.000 το 2022.

energia.gr

Related Articles

Back to top button