ENERGYWORLD

Φειδωλός ο προϋπολογισμός του 2023 για τις επιδοτήσεις – Ειδικό αποθεματικό με 400- 500 εκατ. ευρώ μόνο για τους πρώτους μήνες

23 09 2022 | 07:56

Τα μηνύματα έχουν σταλεί εδώ και καιρό. Το πακέτο Μητσοτάκη των 5,5 δισ. στην ΔΕΘ δεν περιείχε τη παραμικρή πρόβλεψη για επιδοτήσεις σε ρεύμα – αέριο, πλην του πετρελαίου. Στα μέτρα στήριξης 1,1 δισ. για τον Οκτώβριο, η συμμετοχή του προϋπολογισμού δεν ξεπερνά τα 100 εκατ ευρώ, έναντι άνω των 600 εκατ. το Σεπτέμβριο. Και συνολικά ως το τέλος του έτους, το κράτος σχεδιάζει να δαπανήσει για επιδοτήσεις σε ρεύμα και αέριο όχι πάνω από 500 εκατ. ευρώ ή 160-170 εκατ. το μήνα.

Κάτι ανάλογο θα συμβεί και το 2023. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονια, που κατατίθεται την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου στην Βουλή, θα έχει ενσωματωθεί ένα «ειδικό αποθεματικό» στο σκέλος των δαπανών, ώστε να βγουν οι δύσκολοι πρώτοι μήνες.

Τι νούμερο θα γράφει; Οχι πάνω από 400-500 εκατ ευρώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Αρκούν; Οχι προφανώς, αν ο πόλεμος και η αναταραχή στα χρηματιστήρια ενέργειας συνεχιστούν. Αντιστοιχούν σε περίπου 80-90 εκατ ευρώ το μήνα, αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι έχουν υπολογιστεί μόνο για το πρώτο εξάμηνο. Τι σημαίνουν όλα αυτά ; Οτι, ανάλογα με την εξέλιξη των τιμών, αλλά και τα επιπλέον φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού του 2023, θα αυξάνεται και το περιεχόμενο αυτού του ειδικού αποθεματικού. Τα πάντα εξαρτώνται από την εξέλιξη των διεθνών τιμών, για τις οποίες δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. Την περασμένη εβδομάδα τα προθεσμιακά συμβόλαια για το 2023 στο αέριο ήταν στα 169 ευρώ, προχθες βρίσκονταν στα 200 ευρώ, και χθες στα 188 ευρώ. Οι τιμές συνεχίζουν να ανεβοκατεβαίνουν με ρυθμό 20-40 ευρώ ανά ημέρα.

Ένα είναι βέβαιο. Το οικονομικό επιτελείο θέλει να συγκρατήσει πάσει θυσία το δημοσιονομικό κόστος για την επιδότηση ρεύματος και αερίου στα 1,8 δισ ως το τέλος του 2022 (έχουν ήδη ξοδευτεί 1,3 δισ) και να το ρίξει δραματικά μέσα στο 2023. Ακόμη και αν τους επόμενους μήνες οι τιμές στο φυσικό αέριο εκτιναχθουν, εντούτοις δεν είναι καθόλου βέβαιο κατά πόσο θα είναι εφικτό μέχρι το τέλος του έτους να αναπροσαρμοστεί σημαντικά η επιδότηση των 90 ευρώ η μεγαβατώρα στα τιμολόγια λιανικής.

Ηδη πάντως, η αιμορραγία του προϋπολογισμού περιορίζεται σημαντικά τον Οκτώβριο. Αφενός από τα χαμηλότερα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι, αφετέρου από τον μικρό περιορισμό της επιδότησης  για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών με χαμηλές καταναλώσεις, καθώς επίσης από τη σημαντική μείωση της επιδότησης για νοικοκυριά με μεγάλες καταναλώσεις και κυρίως για τις επιχειρήσεις.

Ακριβώς επειδή η επιδότηση μειώνεται για όσους καίνε πολλές κιλοβατώρες, αυτοί θα αναγκαστούν από μόνοι τους να το μειώσουν, ανεξαρτήτως του αν θα καταφέρουν να πετύχουν εξοικονόμηση 15% σε σχέση με πέρυσι, ώστε να πάρουν το μπόνους. Αλλά ακόμη και αν υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση στο συγκεκριμένο μέτρο, τα ποσά που θα γλιτώνει το κράτος θα είναι και πάλι περισσότερα από αυτά που θα καταβάλλει για τις επιδοτήσεις.

Στην ίδια λογική με τον Οκτώβριο αναμένεται να κινηθούν τόσο ο Νοέμβριος, όσο και ο Δεκέμβριος, εκτός και αν εκτραχυνθεί απότομα η διεθνής κρίση. Ειδικά για το Δεκέμβριο, λόγω αύξησης της παραγωγής ρεύματος από τα υδροηλεκτρικά, εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων θα καταστεί εφικτό να καλυφθεί σχεδόν αποκλειστικά από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Τουλάχιστον αυτή θα είναι η επιδίωξη, προκειμένου τα όποια χρήματα περισσέψουν από το πακέτο των 500 εκατ. που έχει προβλεφθεί για το τελευταίο τρίμηνο, να μεταφερθούν στο 2023. Στο ίδιο μοτίβο φειδωλών κρατικών επιδοτήσεων θα κινηθεί το κράτος και την επόμενη χρονιά. 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button