ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Πάνω από 6 Γιγαβάτ οι αιτήσεις ΑΠΕ στον ΑΔΜΗΕ για επενδύσεις με PPAs 

Τροποποίηση από το ΥΠΕΝ της απόφασης για τις προτεραιότητες, για να δοθεί επιπλέον 2,5-3 Γιγαβάτ ηλεκτρικός «χώρος»

Έναν πραγματικό καταιγισμό προκαταρκτικών συμφωνιών για «πράσινα» PPAs πυροδότησε η απόφαση του ΥΠΕΝ για κινητροδότηση των ΑΠΕ που προορίζονται για διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι η κινητροδότηση δόθηκε με την ένταξη των αντίστοιχων υποψήφιων έργων στην Ομάδα Β, στις σειρές προτεραιότητας που θεσπίσθηκαν με την Υπουργική Απόφαση του Αυγούστου. 

Η συνέπεια ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, να ξεπεράσει τα 6 Γιγαβάτ το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο που διεκδικεί πρόσβαση στον ηλεκτρικό «χώρο» του ΕΣΜΗΕ, μέσω της Ομάδας Β. Μία συνολική ισχύς που είναι πολλαπλάσια του μέγιστου ορίου ισχύος των 1.500 Μεγαβάτ για τις προσφορές σύνδεσης της συγκεκριμένης Ομάδας, καταδεικνύοντας το momentum που έχουν αποκτήσει και στη χώρα μας τα «πράσινα» PPAs, για μία σειρά από λόγους. 

Στόχος πάντως του υπουργείου είναι να ενισχύσει τη διάδοση των διμερών συμβάσεων ανάμεσα σε επενδυτές ΑΠΕ και μεγάλους καταναλωτές ή προμηθευτές ρεύματος. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ειλημμένη απόφαση του ΥΠΕΝ να αυξήσει το «ταβάνι» της Ομάδας Β κατά 2,5-3 Γιγαβάτ, διασφαλίζοντας έτσι γρήγορη πρόσβαση στο ΕΣΜΗΕ σε έργα ΑΠΕ 4-4,5 Γιγαβάτ, που θα πωλούν απευθείας σε offtakers την ηλεκτροπαραγωγή τους.

Επιπλέον σημειακές αλλαγές στις σειρές προτεραιότητας

Αυτό που ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο είναι κατά πόσο η αύξηση της συνολικής ισχύος για την Ομάδα Β θα γίνει σταδιακά, ή σε ένα «βήμα». Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή προγραμματίζεται για το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ θα συνδυάζεται με άλλες τροποποιήσεις που θα εφαρμοσθούν στην Υπουργική Απόφαση του Αυγούστου. Όσον αφορά τις υπόλοιπες τροποποιήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν σημειακές αλλαγές στις υφιστάμενες σειρές προτεραιοτήτων, χωρίς να επέρχονται μείζονες διαφοροποιήσεις στην «αρχιτεκτονική» τους.

Από την πλευρά των παραγωγών ΑΠΕ, ένας σημαντικός λόγος που τα «πράσινα» PPAs έχουν κερδίσει έδαφος είναι γρήγορη διασφάλιση προσφοράς σύνδεσης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έτσι κι αλλιώς ο διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος» δεν μπορεί να καλύψει όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ. Παράλληλα, η στροφή δικαιολογείται και από τα αρκετά χαμηλά επίπεδα στα οποία διαμορφώνονται πλέον οι εγγυημένες «ταρίφες» από τους διαγωνισμούς ΡΑΕ.

Πάντως, όπως έχει γράψει το energypress, παράγοντες του κλάδου εκφράζουν ανησυχίες για το κατά πόσο ένα τόσο μεγάλο χαρτοφυλάκιο ανταποκρίνεται όντως στις ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Όπως επισημαίνουν, δεν είναι απίθανο να υπάρξουν παραγωγοί ΑΠΕ που θα αποδεχθούν τους όρους σύμβασης, «βλέποντας» στη συνέχεια τον καταναλωτή να υπαναχωρεί από την προκαταρκτική συμφωνία που έχουν συνάψει.

Σε μία τέτοια περίπτωση, και με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα από τους έξι μήνες (όσο είναι η διορία για την προσκόμιση της διμερούς σύμβασης), θα βρεθούν «εγκλωβισμένοι» σε μία επένδυση για την οποία θα αποτελεί μονόδρομο η εύρεση ενός νέου πελάτη.

Εκτός πλαφόν τα PPAs με φυσική παράδοση

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τους μεγάλους καταναλωτές και τους προμηθευτές ρεύματος, το βασικό πλεονέκτημα των «πράσινων» διμερών συμβάσεων είναι ότι θα τους διασφαλίσουν ανταγωνιστική τιμή ρεύματος, και με μεσοπρόθεσμη μάλιστα «ορατότητα» για το ενεργειακό τους κόστος. Το γεγονός αυτό για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες έχει ιδιαίτερη σημασία στη δεδομένη συγκυρία, με δεδομένο ότι μέσα στους πρώτους μήνες του 2023 λήγουν οι συμβάσεις τους με τη ΔΕΗ.

Για να δώσουν τα «πράσινα» PPAs διέξοδο στο ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να άρει το «μπλόκο» που δημιουργεί ο Προσωρινός Μηχανισμός Ανάκτησης (με το οριζόντιο πλαφόν σε όλες τις ΑΠΕ) στην απευθείας τροφοδοσία τους με «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή. Όπως έχει γράψει το energypress, για αυτό τον σκοπό δρομολογεί την εξαίρεση από το πλαφόν των νέων «πράσινων» μονάδων που θα συνάψουν με βιομηχανικούς καταναλωτές διμερείς συμβάσεις με φυσική παράδοση.

πηγή: energypress.gr

Related Articles

Back to top button