ENERGYWORLD

Με «Δύναμη Πυρός» 12-15 Δισ. για Επενδύσεις η Macquarie

Το πρώτο «δείγμα γραφής» για ένα κύμα επενδύσεων που σχεδιάζει στην Ελλάδα έδωσε χθες ο πολυσχιδής όμιλος Macquarie από την Αυστραλία. Φωτοβολταϊκό πάρκο 100 MW ξεκίνησε να κατασκευάζεται στη Δράμα από την Cero Generation, του βραχίονα του ομίλου Macquarie που δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε χερσαία έργα ΑΠΕ

Και τούτο διότι σύμφωνα με πληροφορίες, η Macquarie (που πραγματοποίησε δυναμική είσοδο στη χώρα με την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2,1 δισ. ευρώ) διαθέτει μέσω 4 ξεχωριστών fund «δύναμη πυρός» της τάξης 12-15 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα, που εκτείνονται πέρα από την ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στην ηλεκτροκίνηση και τις υποδομές (όπως δείχνει η συμμετοχή της στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού).

«Υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, το οποίο θα ενταθεί ακόμα περισσότερο μόλις η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα», σημειώνεται αρμοδίως.

Εκδήλωση αυτού του ενδιαφέροντος αποτελεί η επένδυση 72 εκατ. ευρώ της Cero Generation για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού στην περιοχή της Προσότσανης, που όπως τονίστηκε αποτελεί το πρώτο ηλιακό έργο στην Ελλάδα με ιδιωτικό συμφωνητικό πώλησης της παραγόμενης ενέργειας (PPA) που παρέχει βεβαιότητα εσόδων χωρίς επιδότηση και προσφέρει στους τελικούς καταναλωτές άμεση πρόσβαση σε φθηνή και καθαρή ενέργεια. Η Cero έχει συμβληθεί με τον ελβετικό ενεργειακό όμιλο Axpo Trading για την πώληση της ενέργειας που θα παράγει το πάρκο μόλις ολοκληρωθεί. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια 10 ετών και η τιμή της ενέργειας διαμορφώνεται κατά πληροφορίες στα επίπεδα των 38-45 ευρώ/MWh. Μετά το πέρας της σύμβασης με την Axpo, θα πωλεί την παραγωγή του απευθείας στην αγορά. Το έργο θα κατασκευάσει η κοινοπραξία των εταιρειών Ameresco Energy Hellas (θυγατρική εταιρεία της αμερικανικής Ameresco) και της Sunel Group.

Η Cero Generation διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων 4 GW στην Ελλάδα, εκ των οποίων το 90% είναι φωτοβολταϊκά. Από τη δεξαμενή αυτή -που θα εμπλουτιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα με έργα αποθήκευσης ενέργειας- σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία κατά την περίοδο 2024-2025 projects ισχύος 1 GW, αποκλειστικά με ιδιωτικά «πράσινα» PPA. H εταιρεία επιδιώκει να αναπτυχθεί στην Ελλάδα με όρους αγοράς, χωρίς να διεκδικήσει για τα έργα της λειτουργική ενίσχυση, συμμετέχοντας στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ. Αντίθετα, προγραμματίζει για το σύνολο του χαρτοφυλακίου τη διάθεση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ιδιωτικών (εταιρικών) συμβάσεων αγοραπωλησίας. Με βάση τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί, η Cero έχει ήδη «κλειδώσει» τη διάθεση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας ίσης με 2 Τεραβατώρες για την περίοδο 2025-2026, έχοντας καταλήξει σε συμφωνίες με εταιρείες στην Ελλάδα -μεταξύ των οποίων και μια ενεργοβόρος βιομηχανία- και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, η Macquarie έχει ισχυρό ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθεί και στα υπεράκτια αιολικά, ιδρύοντας για αυτό τον σκοπό έναν επενδυτικό βραχίονα ειδικά για τον συγκεκριμένο κλάδο, τη θυγατρική εταιρεία Corio. «Στο κάδρο» των χωρών που προτίθεται να δραστηριοποιηθεί η Corio συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, έχοντας ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με εγχώριες εταιρείες προς αυτή την κατεύθυνση.

(από την εφημερίδα “ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ”)

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button