ΑΙΟΛΙΚΑ

Κυκλάδες: Ανοίγει ο δρόμος για τo mega αιολικό έργο σε 4 νησιά από τον Όμιλο Κοπελούζου

«Φως στο τούνελ» ανάβει για το μεγάλο αιολικό έργο του Ομίλου Κοπελούζου στις Κυκλάδες μετά την πρόσφατη τροποποίηση της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, πρόκειται για μια υπόθεση 15ετίας που αφορά την ανάπτυξη αιολικών πάρκων αρχικής συνολικής ισχύος 218,5 MW, στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο, καθώς και την ηλεκτρική διασύνδεση τους με το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Παλλήνης στην Αττική. Σημειώνεται ότι ο Όμιλος διαθέτει σε ώριμη αδειοδοτική φάση συστοιχία αιολικών έργων στα παραπάνω νησιά, συνολικής ισχύος 340 MW.

Όπως αναφέρει το newmoney, η αρχική περιβαλλοντική αδειοδότηση δόθηκε στα τέλη του 2013 και στη συνέχεια ακολούθησαν αρκετές τροποποιήσεις. Το 2014 με απόφαση του τότε ΥΠΕΝ Γιάννη Μανιάτη εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι των 9 αιολικών πάρκων και δεν εγκρίθηκε του Α/Π Πέταλο (ισχύος 36,8 MW) στην Άνδρο «για την ορθότερη διαχείριση και προστασία της ορνιθοπανίδας», καθώς στην εν λόγω περιοχή διαπιστώθηκε η παρουσία σηµαντικών αρπακτικών ειδών όπως το χρυσογέρακο, ο σπιζαετός, ο φιδαετός, η αετογερακίνα και ο µαυροπετρίτης.

Και τα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξαν διάφορες καθυστερήσεις για επιμέρους τμήματα της μεγάλης επένδυσης. Ένα από αυτό αφορούσε το αιολικό πάρκο Βουρλας που είχε εξαιρεθεί λόγω τροποποιήσεων και της μη έγκαιρης γνωμοδότησης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Με την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, με ημερομηνία 10 Ιουνίου 2022, προστίθεται στον σχεδιασμό ο ΑΣΠΗΕ «Aιολικό Πάρκο Βουρλας» ισχύος 29,9 MW (με 13 Α/Γ) στη Νάξο, και των συνοδά έργα οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης, δυνάμει σχετικής απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού και της σχετικής θετικής γνωμοδότησης της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ.

Με βάση το τροποποιημένο τοπογραφικό διάγραμμα και την τροποποιημένη τεχνική έκθεση καταργήθηκε μία ανεμογεννήτρια με συνέπεια τη μείωση της συνολικής ισχύος από 32,2 MW σε 29,9 MW, ενώ μετακινήθηκαν ορισμένες από τις άλλες 13 ανεμογεννήτριες σε αποστάσεις έως 30 μέτρα.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των ανεμογεννητριών που περιλαμβάνονται και στα οκτώ αιολικά πάρκα είναι 89 και η συνολική παραγόμενη ισχύς τους ανέρχεται στα 204,7 MW. Ο τύπος ανεμογεννήτριας που θα χρησιμοποιηθεί είναι η Enercon E-70/2,3 MW με ύψος πυλώνα 64 μέτρα και διάμετρο πτερωτής 71 μέτρα. Επίσης προβλέπεται ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική μέσω Γραμμής Μεταφοράς 150 kV.

Για τις ανάγκες πρόσβασης στις θέσεις των αιολικών πάρκων έχει σχεδιαστεί νέα οδοποιία (εσωτερική και πρόσβασης), το συνολικό μήκος της οποίας είναι 44.890,77 μέτρα (εσωτερική 36.770,33 μέτρα και πρόσβασης 8.120,44 μέτρα).

Προβλέπονται επίσης βελτιώσεις της υφιστάμενης οδοποιίας πρόσβασης, συνολικού μήκους 63.367,70 μέτρων. Μένει να φανεί πότε το μεγάλο αυτό έργο θα εισέλθει σε φάση υλοποίησης και ολοκλήρωσης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button