ENERGYWORLDΑΙΟΛΙΚΑΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου: Στις Βρυξέλλες η μάχη των ελληνικών ομίλων 

Στις Βρυξέλλες στις 21 Απριλίου θα λάβει χώρα το πρώτο crash test μεταξύ των δύο ελληνικών ομίλων που διεκδικούν το φαραωνικό… έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ την ημερομηνία εκείνη η DG Energy της Ευρ. Επιτροπής διοργανώνει το Regional Group Meeting για τα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων που διεκδικούν την ένταξη τους στην λίστα των ευρωπαϊκών έργων κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος (PCI/PMI).

Πρόκειται για μία από τις διαδικασίες αξιολόγησης που ακολουθεί η γενική διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε. προκειμένου να καταλήξει τον Ιούνιο στον κατάλογο των τελικών υποψηφίων επενδυτικών σχεδίων για τα οποία η Ευρ. Επιτροπή θα εντάξει στην 6η λίστα των έργων που θα παρέχει το κίνητρο της χρηματοδότησης των μελετών.

Η ελληνική Τιτανομαχία
Στις Βρυξέλλες, πρόκειται να διεξαχθεί μία ελληνική τιτανομαχία… μεταξύ των ομίλων Κοπελούζου και Eunice. Ο κάθε όμιλος από την πλευρά του θα προσπαθήσει να πείσει υπέρ του επενδυτικού του σχεδίου, να επιχειρηματολογήσει για την αναγκαιότητα υλοποίησης του αλλά ως προς την εξυπηρέτηση του σκοπού της Ε.Ε. που είναι η ενεργειακή αυτάρκεια και ανεξαρτησία της.

Στη συγκεκριμένη διαδικασία εκτός από στελέχη των δύο ομίλων θα παραβρεθούν και εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Οι δύο φορείς της χώρας θα κληθούν επίσης να τοποθετηθούν υπέρ του ενός ή του άλλου επενδυτικού σχεδίου.

Αξίζει δε να τονιστεί πως ο ΑΔΜΗΕ έχει γνωστοποιήσεις στους δύο επιχειρηματικούς ομίλους ότι η τεχνικά εφικτή λύση για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο είναι εκείνη που θα περιλαμβάνει καλώδιο το οποίο θα φτάνει απευθείας στο ηπειρωτικό σύστημα και όχι στην Κρήτη. Το νησί χαρακτηρίζεται από τον Διαχειριστή ενεργειακό κορεσμένο.

Η συνάντηση Κοπελούζου
Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου που τρέχει το επενδυτικό σχέδιο GREGY (Greece Egypt Interconnector) συναντήθηκε στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι. Ο υπουργός της βορειοαφρικανικής χώρας στο πλαίσιο της διπλωματικής του επίσκεψης και των συζητήσεων που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, συζήτησε με τον επιχειρηματία για την πρόοδο του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Οι διεκδικητές του καλωδίου…
Ο όμιλος Κοπελούζου, φέρεται να έχει προβάδισμα στο συγκεκριμένο έργο.

Έχει συλλάβει την ιδέα από το 2008 κι έκτοτε επιδιώκει για την υλοποίηση της μέσα από το επενδυτικό σχέδιο GREGY. Φέρεται επίσης να έχει τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, του ΑΔΜΗΕ αλλά και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Τους τελευταίους, όμως μήνες δυναμικά στη μάχη της διεκδίκησης υλοποίησης του έργου έχει μπει και ο επίσης ελληνικός όμιλος Eunice. Το project Greece Africa Power (GAP) στηρίζεται από αμερικανικά συμφέροντα και επικεφαλής του είναι ο Ελληνοαμερικανός πρώην γερουσιαστής της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ Andreas Borgeas.

To GREGY
Το GREGY ισχύος 3 Γιγαβάτ θα μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 9,5 Γιγαβάτ που αναπτύσσει ο όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο. Η επένδυση ξεπερνά τα 4,2 δισ. ευρώ. Η διαδρομή που ακολουθεί είναι 954 χλμ και ξεκινά από το El Sallum και φτάνει στη Ν. Μάκρη Αττικής. Παρακάμπτει δε με αυτήν τη διαδρομή ευαίσθητες γεωπολιτικά θαλάσσιες περιοχές.

Στις 15 Δεκεμβρίου ο όμιλος Κοπελούζου κατέθεσε αίτημα ένταξης του έργου στην 6η λίστα των έργων PCI, συνοδευόμενο από επιστολές στήριξη των υπουργείων Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας και του ΑΔΜΗΕ.

ot.gr

Related Articles

Back to top button