ENERGYWORLDΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Θεσσαλονίκη: Η ΕΥΑΘ θα τροφοδοτεί με πράσινη ενέργεια!

Στο ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται ήδη το σχέδιο της σύμβασης για τις PPA της ΕΥΑΘ, σύμφωνα με το οποίο η εταιρία θα είναι σε θέση να τροφοδοτηθεί άμεσα με 75 GW πράσινης ενέργειας (με τα υπόλοιπα 25 GWh να είναι διαθέσιμα από το 2025).

Στο ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται ήδη το σχέδιο της σύμβασης για τις PPA της ΕΥΑΘ, σύμφωνα με το οποίο η εταιρία θα είναι σε θέση να τροφοδοτηθεί άμεσα με 75 GW πράσινης ενέργειας (με τα υπόλοιπα 25 GWh να είναι διαθέσιμα από το 2025).
Διπλασιάζεται από τις αρχές του 2025 η δυναμικότητα του διυλιστηρίου νερού της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), καθώς χάρη στις επενδύσεις επέκτασής του, η εταιρία θα είναι σε θέση να υδροδοτήσει το πολεοδομικό συγκρότημα με επιπλέον 150.000 κυβικά, φτάνοντας στα 300.000 m3. Το γεγονός αυτό της επιτρέπει να εντάξει στο δίκτυό της και νέες περιοχές, και έχουν ήδη κάνει αιτήσεις υδροδότησης οι δήμοι Πυλαίας- Χορτιάτη και Ωραιόκαστρου.
Στο μεταξύ, σε 20 ημέρες θα παραδοθεί -και περί τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να εγκαινιαστεί επισήμως- το πλήρως ανακαινισμένο βιοκλιματικό κτήριο της ΕΥΑΘ στην περιοχή Συντριβανίου, επί της οδού Εγνατία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κόστους επένδυσης περίπου 4 εκατ. ευρώ, στο οποίο οι εργασίες άρχισαν το 2021.
Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν, κατά την τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης στη Θεσσαλονίκη.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν επιστραφεί οι μετοχές της ΕΥΑΘ ΑΕ που κατείχε το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ), στο ελληνικό Δημόσιο. Κατά την γενική συνέλευση, λοιπόν, η οποία πραγματοποιήθηκε με απαρτία 79,48% και αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2022 (την πρώτη ζημιογόνο στην ιστορία της εταιρείας, εξαιτίας -σύμφωνα με τη διοίκηση- του «ράλι» των τιμών της ενέργειας, αλλά και της απόφασης για τη διατήρηση σταθερής τιμολογιακής πολιτικής έως το τέλος του 2023) ο πρόεδρος της εταιρείας, Άγις Παπαδόπουλος, επισήμανε: «Το 2022 ήταν μια χρονιά που συνοδεύτηκε από τα απόνερα της πανδημίας και από την εκτίναξη σε απίστευτο βαθμό του ενεργειακού κόστους, που βασάνισε όλη την Ευρώπη».
Επισήμανε δε ότι ανταποκριμένη στις συνθήκες, η ΕΥΑΘ κατόρθωσε -μεταξύ άλλων- να μειώσει την ενεργειακή της κατανάλωση κατά 9%. Επιπλέον, πέραν των επενδύσεων της στην ενεργειακή εξοικονόμηση, επιδιώκει και την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος 100 GWh (γιγαβατώρες) ετησίως, μέσω «πράσινων» διμερών συμβάσεων (PPAs), από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.
Αιολικά Πάρκα
Όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άνθιμος Αμανατίδης, το σχέδιο της σύμβασης για τις PPA εστάλη ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο και, άμα τη υπογραφή της, η ΕΥΑΘ θα έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτηθεί άμεσα με 75 GW πράσινης ενέργειας (με τα υπόλοιπα 25 GWh να είναι διαθέσιμα από το 2025). Ο κ.Αμανατίδης επισήμανε ακόμα ότι η εταιρεία έχει αυξήσει σημαντικά τις συνολικές της επενδύσεις -ύψους 15 εκατ. ευρώ μόνο το 2022- με την αύξησή τους να φτάνει στο 300% για την περίοδο 2019-2022.
Στο ερώτημα για το πώς αναμένεται να εξελιχθεί η χρήση του 2023 σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, τα στελέχη της διοίκησης ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορούν να διατυπώσουν προβλέψεις, αφού η εταιρεία είναι εισηγμένη. Ωστόσο, δεδομένου ότι το ενεργειακό κόστος έχει υποχωρήσει, εκτιμάται ότι η εικόνα του 2023 θα είναι καλύτερη.

ecozen.gr

Related Articles

Back to top button