ENERGYWORLDΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΙΔΕΕΣΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ

Η Tesla Ρίχνει τις Τιμές σε ΗΠΑ και Ευρώπη – Πώς Κυμαίνονται στην Ελλάδα

Η Tesla προχώρησε σε περικοπές στις τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων της στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, επεκτείνοντας μια νέα στρατηγική επιθετικών εκπτώσεων, καθώς δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στις εκτιμήσεις της Wall Street για τις παραδόσεις. Σύμφωνα με ενημέρωση της Tesla, στην Ελλάδα, το Model 3 ξεκινά τώρα από 44.990€ και το Model Y από 46.990€. Τα Model 3 και Model Y πληρούν

τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα “Κινούμαι ηλεκτρικά” με επιδότησης έως 8.000€ και έως 22.500€ για οδηγούς ταξί.

Οι μειώσεις των τιμών στις ΗΠΑ για το Model 3 sedan και το Model Y crossover SUV, κυμάνθηκαν μεταξύ 6% και 20% σε σύγκριση με τις τιμές πριν από την έκπτωση, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Αυτό ισχύει πριν από τον συνυπολογισμό μιας ομοσπονδιακής φορολογικής έκπτωσης έως και 7.500 δολαρίων που τέθηκε σε ισχύ για πολλά μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων στις αρχές Ιανουαρίου.

Ακολουθεί ένας πίνακας με τις μειώσεις τιμών ανά μοντέλο στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες:

Η Tesla μείωσε επίσης τις τιμές για το πολυτελές crossover SUV Model X και το σεντάν Model S στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη Γερμανία, μείωσε τις τιμές για το Model 3 και το Model Y -τα κορυφαία μοντέλα της παγκοσμίως- από περίπου 1% έως σχεδόν 17% ανάλογα με τα χαρακτηριστικά. Μείωσε επίσης τις τιμές στην Αυστρία, την Ελβετία και τη Γαλλία.

Για έναν Αμερικανό αγοραστή του Model Y μεγάλης εμβέλειας, η νέα τιμή της Tesla σε συνδυασμό με την αμερικανική επιδότηση που τέθηκε σε ισχύ αυτόν τον μήνα ισοδυναμεί με έκπτωση 31%. Επιπλέον, η κίνηση της Tesla διεύρυνε τα οχήματά της που είναι επιλέξιμα για τη φορολογική πίστωση της διοίκησης Μπάιντεν.

Πριν από τη μείωση της τιμής, η πενταθέσια έκδοση του Model Y δεν ήταν επιλέξιμη για την εν λόγω πίστωση, κάτι το οποίο είχε σχολιάσει δηκτικά ο Έλον Μασκ. Μετά τη μείωση της τιμής, η έκδοση μεγάλης εμβέλειας του Model Y θα πληροί τις προϋποθέσεις για την ομοσπονδιακή πίστωση των 7.500 δολαρίων.

Σε συνδυασμό με τις μειώσεις τιμών που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές αγορές, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια αλλαγή πορείας στις μεγαλύτερες αγορές της Tesla από τη στρατηγική που ακολούθησε κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2022, όταν η ζήτηση ήταν ισχυρή και οι μέσες τιμές πώλησης των ηλεκτρικών οχημάτων της έτειναν προς τα πάνω.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι χρήστες σε διαδικτυακά φόρουμ ατόμων που αγόρασαν αυτοκίνητα της Tesla παραπονέθηκαν ότι οι μειώσεις τιμών έθεσαν σε μειονεκτική θέση τους πελάτες που είχαν αγοράσει πρόσφατα το όχημά τους, αφήνοντάς τους με ένα αντικείμενο χαμηλότερης αξίας στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Η αλλαγή αυτή είναι η πρώτη σημαντική κίνηση της Tesla μετά τον διορισμό του επικεφαλής της για την Κίνα και την Ασία, Τομ Ζου, για να επιβλέπει την παραγωγή και τις πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Στην Κίνα, όπου η Tesla μείωσε τις τιμές την περασμένη εβδομάδα κατά 6-13,5%, οι ιδιοκτήτες διαμαρτυρήθηκαν στα κέντρα παράδοσης σε όλη τη χώρα, πιέζοντας την Tesla για αποζημίωση.

Πριν από τη μείωση των τιμών, τα αποθέματα της Tesla στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως παρακολουθούνται από τα μοντέλα που η ιστοσελίδα της εμφανίζει ως άμεσα διαθέσιμα, είχαν αυξητική τάση. Οι τιμές των μεταχειρισμένων μοντέλων Tesla είχαν επίσης μειωθεί, αυξάνοντας την πίεση που της ασκήθηκε να προσαρμόσει τις τιμές των έτοιμων αυτοκινήτων.

Η Tesla μείωσε τις τιμές στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές αγορές την περασμένη εβδομάδα. Μαζί με τις προηγούμενες μειώσεις τιμών που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο και τα πρόσφατα κίνητρα, η κινεζική τιμή για ένα Model 3 ή Model Y μειώθηκε κατά 13% έως 24% από τον Σεπτέμβριο μετά την πρόσφατη κίνηση, όπως έδειξαν οι υπολογισμοί του Reuters.

Η Tesla μείωσε επίσης τις τιμές στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη.

Οι αναλυτές είχαν πει ότι οι κινεζικές μειώσεις τιμών θα ενισχύσουν τη ζήτηση και θα αυξήσουν την πίεση στους εκεί ανταγωνιστές της, συμπεριλαμβανομένης της BYD, να ακολουθήσουν το παράδειγμά της σε αυτό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πόλεμο τιμών στη μεγαλύτερη ενιαία αγορά για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Αυτή η πίεση θα μπορούσε να αυξηθεί και στην Ευρώπη.

Το Model 3 της Tesla ήταν το ηλεκτρικό όχημα με τις περισσότερες πωλήσεις στη Γερμανία τον περασμένο μήνα, ακολουθούμενο από το Model Y και κερδίζοντας το αμιγώς ηλεκτρικό ID.4 της Volkswagen. Η Volkswagen αύξησε πρόσφατα την τιμή του ID.3, φέρνοντάς το πλέον σε ισοτιμία με το Model 3.

capital.gr

Related Articles

Back to top button