ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας: «Ιστορικό Γεγονός» η Υλοποίηση του «EuroAsia Interconnector» – Τερματίζει την Ηλεκτρική Απομόνωση της Κύπρου

Ως «ιστορικό γεγονός» για την Κύπρο και την Ευρώπη, χαρακτήρισε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον, την υλοποίηση του έργου «EuroAsia Interconnector», καθώς, όπως είπε, θα τερματίσει την ηλεκτρική απομόνωση της Μεγαλονήσου από την ευρωπαϊκή αγορά. Η τελετή της έναρξης των εργασιών κατασκευής του EuroAsia Interconnector, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και της κ. Σίμσον, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Κώστα Σκρέκα, Υπουργών και άλλων επισήμων.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μαζί με την κ. Σίμσον, τον κ. Σκρέκα, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του EuroAsia Interconnector, Νάσο Κτωρίδη, ένωσαν συμβολικά τις δυο άκρες ενός καλωδίου, σηματοδοτώντας, με αυτό τον τρόπο, την έναρξη υλοποίησης του έργου.Στον χαιρετισμό της, η Επίτροπος είπε ότι «δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος» να ολοκληρώσει την επίσκεψή της στην Κύπρο από την τελετή εγκαινίων του έργου EuroAsia Interconnector. Αναφέρθηκε σε «ιστορικό γεγονός για την Κύπρο και την Ευρώπη». Πρόσθεσε ότι «η ισχυρή οικονομική υποστήριξη της Ευρώπης υποδηλώνει ξεκάθαρα την σημασία του έργου και την αφοσίωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό», καθώς και την αναγνώριση της πολιτικής και τεχνικής σημασίας του.

αύξησης της παραγωγής, και μείωσης των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2) ώστε μέχρι το 2050 η Κύπρος να καταστεί κλιματικά ουδέτερη, όπως ορίζει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα στα πλαίσια του “Green Deal”.Ο κ. Κτωρίδης ανέφερε ακόμη ότι η ηλεκτρική διασύνδεση ολόκληρης της Κύπρου με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, διασφαλίζει υγιείς συνθήκες ανταγωνισμού, καθώς οι τιμές ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές θα είναι πολύ χαμηλότερες.Όταν ξεκινούσε αυτό «το δύσκολο και απαιτητικό ταξίδι» πριν από έντεκα χρόνια το 2011, είπε, λίγοι ήταν εκείνοι που μοιράστηκαν το όραμα και την υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου και πολυσύνθετου έργου. «Το πετύχαμε και ευχαριστούμε θερμά την μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια, όσο και τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας», πρόσθεσε.Ο κ. Κτωρίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος, όπως είπε, «ήταν θερμός υποστηρικτής και τοποθέτησε το έργο ψηλά στις προτεραιότητες του» αλλά και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, και όλους όσοι υποστήριξαν την διαδικασία σε Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και την ΕΕ.Ο κ. Σκρέκας, με την σειρά του, χαρακτήρισε ως «ιστορικό ορόσημο», τη συμβολική έναρξη της κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector. Πρόκειται, είπε, για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα και την ίδια την ΕΕ, καθώς θα δημιουργήσει την πρώτη υλική ενεργειακή υποδομή, που θα συνδέει άμεσα τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη μέσω της Κύπρου.

«Θα πρωτοπορήσει και θα διευκολύνει την ενεργειακή μετάβαση για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, επιτρέποντας την επέκταση της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Κύπρο, τερματίζοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή τους απομόνωση», είπε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κύπρο, το τελευταίο κράτος μέλος της ΕΕ που παραμένει απομονωμένο από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, πρόσθεσε.Είπε ακόμη ότι το έργο θα αυξήσει την ανθεκτικότητα ως προς την ηλεκτρική ενέργεια και την ασφάλεια εφοδιασμού και για τις τρεις χώρες, με την κατασκευή ενός αμφίδρομου διαύλου για την παροχή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος θα συμβάλει επίσης στις προσπάθειες της ΕΕ να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.Θα αυξήσει επίσης την περιφερειακή ευημερία, την ανταγωνιστικότητα του ενεργειακού εμπορίου και τη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής σε μια εποχή συνεχών, απαράδεκτων προκλήσεων από αναθεωρητικές δυνάμεις, είπε.Ο κ. Σκρέκας είπε ότι έχουν διανύσει πολύ δρόμο μέχρι αυτή την στιγμή, αλλά αυτή είναι η αρχή «ενός μακρύ και δύσκολου δρόμου προς την υλοποίηση του έργου». Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι, «αν παραμείνουμε ενωμένοι και συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού, θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε την EuroAsia από σχέδιο σε πραγματικότητα».

Related Articles

Back to top button