ENERGYWORLD

Αξονας ΗΠΑ-Ε.Ε. για Προστασία των Παγκόσμιων Αγορών Ενέργειας

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκαν χθες, Τρίτη, να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα κάθε απόπειρα αποσταθεροποίησης των παγκόσμιων αγορών ενέργειας, στη διάρκεια συνάντησης στις Βρυξέλλες, στην οποία συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μεταξύ των δύο πλευρών έχει ενισχυθεί στο έπακρο αφότου η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, πυροδοτώντας το ξέσπασμα της βαθιάς κρίσης που επηρέασε, κατά κύριο λόγο, τον εφοδιασμό της ηπείρου, εκτόξευσε το κόστος της ενέργειας και απείλησε με γενικευμένη οικονομική ύφεση.

«Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την ισχυρή δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν άμεσα, και παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα, όλες τις προσπάθειες περαιτέρω αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, καθώς και τυχόν απόπειρας παράκαμψης των κυρώσεων», αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν.

Η Ευρώπη έχει καταφέρει έως τώρα να αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που λάμβανε προηγουμένως από την Μόσχα, χάρη στο άλμα των εισαγωγών, κυρίως υγροποιημένου φυσικού αερίου, από διαφορετικούς προμηθευτές, την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τον ηπιότερο του αναμενόμενου χειμώνα αλλά και τις πολιτικές της Ε.Ε. που περιόρισαν τη συνολική χρήση φυσικού αερίου.

Kαθώς επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για τα όσα μέλλουν να συμβούν κατά την επόμενη χειμερινή περίοδο, 2023/2024, πολλές εταιρείες διακρατούν ως στρατηγικό απόθεμα, υψηλούς όγκους αερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 75% του φυσικού αερίου που προμηθεύτηκε, πέρυσι, η γερμανική εταιρεία Trading Hub Europe, παραμένει αποθηκευμένη, σύμφωνα με το Montel.

Όσον αφορά στα συνολικά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Γερμανία, ανέρχονταν στο 64,3% της χωρητικότητας την πρώτη Απριλίου, ήτοι, ολόκληρο 37% πάνω από την αντίστοιχη χρονική περίοδο το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν συνολικά 56 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ε.Ε. το 2022, υπερδιπλασιάζοντας τις παραδόσεις του προηγούμενου έτους και καθιστώντας την Ευρώπη κορυφαίο προορισμό για το αμερικανικό LNG.

Στην ανακοίνωση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές θα εντείνουν επίσης τη συνεργασία τους για να μειώσουν την εξάρτηση από τη Ρωσία για πυρηνικά καύσιμα και υπηρεσίες και αποκάλυψαν ότι θα πραγματοποιήσουν φέτος κοινή συνάντηση για την προώθηση προηγμένων τεχνολογιών, όπως οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες.

Σημειώνουμε όμως ότι η Ε.Ε. δεν έχει επιβάλει ακόμη κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ή πυρηνικών καυσίμων, στις οποίες βασίζονται ορισμένα από τις χώρες- μέλη της Ένωσης των “27”.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η Ρωσία προμήθευσε, το 2021, το 20% του ουρανίου που χρησιμοποίησαν τα πυρηνικά εργοστάσια της Ε.Ε., καθώς και το 31% των υπηρεσιών εμπλουτισμού ουρανίου, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (Euratom).

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν το ίδιο έτος, το 35% του ουρανίου τους από το Καζακστάν, αλλά και το 15% από τον Καναδά, το 14% από την Αυστραλία και το υπόλοιπο 14% από την Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές της Gazprom αυξήθηκαν κατά 15% τον Μάρτιο, σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, αν και εμφανίζονται μειωμένες κατά 80% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα το 2022.

Ο όγκος των εξαγωγών της Gazprom παραμένει στα όρια των 0,9-4,5 δισ. m3/ ανά μήνα, με τον μήνα που διανύουμε να παρουσιάζει αύξηση, χάρη στο δίκτυο αγωγών της Ουκρανίας (+31%) έναντι της ραγδαίας μείωσής του τον περασμένο Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα, η τιμή των futures φυσικού αερίου για παραδόσεις Μαΐου, στο TTF, πραγματοποίησε ισχυρή πτωτική διόρθωση – 9,34%, στις χθεσινές διαπραγματεύσεις, για να κλείσει στα 46,568 ευρώ/MWh.

Related Articles

Back to top button