ENERGYTV.GR
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Οι Έξυπνοι Θερμοστάτες είναι το εργαλέιο εξοικονόμησης για την ενεργειακή μετάβαση

Θα επιτρέψουν στους παρόχους ενέργειας να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, ενώ στους καταναλωτές περισσότερο έλεγχο και μικρότερο κόστος (forbes)

Ο κόσμος αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, τις αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις και τη μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με τις απόψεις να ποικίλουν.

Η έξυπνη τεχνολογία αναδύεται ως βασικός παράγοντας σε αυτόν τον μετασχηματισμό.

Σύμφωνα με το forbes, στην πρώτη γραμμή αυτής της τεχνολογικής επανάστασης βρίσκονται οι έξυπνοι θερμοστάτες οι οποίοι συχνά παραβλέπονται, αλλά αναμφισβήτητα είναι κρίσιμοι για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ανθεκτικού ενεργειακού μέλλοντος.

Σε συνδυασμό με την ανακοίνωση μιας νέας γενιάς έξυπνων θερμοστατών Nest από την Google, η Renew Home κάνει μια προσπάθεια να επιτρέψει στους παρόχους ενέργειας να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, παρέχοντας παράλληλα στους καταναλωτές περισσότερο έλεγχο και εξοικονόμηση κόστους.


Η άνοδος των εικονικών σταθμών παραγωγής ενέργειας

Ο Ben Brown (Διευθύνων Σύμβουλος της Renew Home) θεωρεί ότι οι εικονικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής φέρνουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τη διαχείριση ενέργειας.

Αντί να βασίζονται αποκλειστικά σε παραδοσιακούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, η VPP (εικονική μονάδα παραγωγής ενέργειας) συγκεντρώνει κατανεμημένους ενεργειακούς πόρους, όπως ηλιακούς συλλέκτες, αποθήκευση μπαταριών, ηλεκτρικά οχήματα και έξυπνους θερμοστάτες, για να εξισορροπήσουν την προσφορά και τη ζήτηση στο δίκτυο.

Σύμφωνα με τον Brown, αυτή η προσέγγιση όχι μόνο μειώνει την ανάγκη για πρόσθετους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με βάση τα ορυκτά καύσιμα, αλλά παρέχει μια πιο ευέλικτη και οικονομικά αποδοτική λύση για την κάλυψη των αιχμής ενεργειακών απαιτήσεων.

Συγκεκριμένα είπε «Βρισκόμαστε σε μια τεράστια συγκυρία όπου υπάρχει τεράστια αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στις ΗΠΑ, λόγω της ηλεκτροδότησης των μεταφορών, της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, των ακραίων καιρικών φαινομένων και της άνοδος των κέντρων δεδομένων που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη.

Εικονικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής χάρη στην έξυπνη τεχνολογία, όπως οι θερμοστάτες, προσφέρουν έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο για την κάλυψη αυτής της ζήτησης, υποστηρίζοντας παράλληλα ένα δίκτυο απανθρακοποίησης».

Έξυπνοι θερμοστάτες: Οι κοιμισμένοι γίγαντες της ενεργειακής απόδοσης

Οι έξυπνοι θερμοστάτες, όπως ο Nest Learning Thermostat της Google, επαναπροσδιορίζουν την ενεργειακή απόδοση στα σπίτια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές οι συσκευές υπερβαίνουν τους παραδοσιακούς προγραμματιζόμενους θερμοστάτες χρησιμοποιώντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας βάσει παραγόντων όπως οι καιρικές συνθήκες, οι προτιμήσεις των χρηστών και οι τιμές ενέργειας.

Ο πιο πρόσφατος θερμοστάτης εκμάθησης Nest αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο σε αυτήν την τεχνολογία.

Μια ανάρτηση ιστολογίου της Google εξηγεί ότι «Ο θερμοστάτης αναλύει επίσης πώς ο καιρός σε εξωτερικούς χώρους θα επηρεάσει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό. Για παράδειγμα, εάν είναι μια ηλιόλουστη χειμωνιάτικη μέρα και το σπίτι σας ζεσταίνεται από μόνο του, θα διακόψει τη θέρμανση. Ή, σε μια υγρή μέρα, η εσωτερική θερμοκρασία μπορεί να είναι πιο ζεστή από την προβλεπόμενη, οπότε ο θερμοστάτης θα προσαρμοστεί ανάλογα.”

Ο Brown τόνισε ότι ενσωματώνοντας αυτούς τους θερμοστάτες με προγράμματα από την πλευρά του δικτύου, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σχεδόν 70 γιγαβάτ δυναμικού μετατόπισης φορτίου αιχμής σε όλες τις ΗΠΑ,  συμβάλλοντας ουσιαστικά στη σταθερότητα του δικτύου.

Οι θερμοστάτες μπορούν να εξοικονομήσουν στις ΗΠΑ 55+ δισ. δολ.

Τα συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού σε περισσότερα από 82 εκατομμύρια σπίτια στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν έναν τεράστιο αναξιοποίητο πόρο για τη διαχείριση ενέργειας. Όταν συνδυάζονται με έξυπνους θερμοστάτες, αυτά τα συστήματα μπορούν να γίνουν ισχυρά πλεονεκτήματα σε μια VPP, προσφέροντας γρήγορη επεκτασιμότητα και οικονομική αποδοτικότητα που δεν μπορούν να ταιριάξουν οι παραδοσιακές λύσεις.

Εγκαθιστώντας έξυπνους θερμοστάτες σε κάθε σπίτι εξοπλισμένο με HVAC, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν πάνω από 55 δισεκατομμύρια δολάρια σε κόστος κεφαλαίου σε σύγκριση με την κατασκευή νέων σταθμών αερίου.

Επιπλέον, αυτοί οι θερμοστάτες μπορούν να ξεκλειδώσουν 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια εξοικονόμηση για τους καταναλωτές μέσω μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας και προγραμμάτων ανταπόκρισης στη ζήτηση.

Οι θερμοστάτες είναι ο πιο οικονομικός πόρος

Η στρατηγική σημασία των έξυπνων θερμοστατών στη VPP δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί.

Όπως τόνισε ο Brown, «Οι έξυπνοι θερμοστάτες είναι μακράν ο πιο οικονομικός πόρος που πρέπει να ενεργοποιηθεί πρώτα όταν οδηγείτε τη μετάβαση σε ένα δίκτυο απανθρακοποιημένο.

Αυτή η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας είναι εμφανής όταν εξετάζουμε τις κεφαλαιουχικές δαπάνες που απαιτούνται για την εγκατάσταση έξυπνων θερμοστατών έναντι της κατασκευής παραδοσιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Τα νούμερα είναι εκπληκτικά. Κοστίζει περίπου 158 $ ανά νοικοκυριό για την εγκατάσταση και σύνδεση έξυπνων θερμοστατών, σε σύγκριση με πάνω από 700 $ ανά νοικοκυριό για μονάδες αιχμής φυσικού αερίου.

Αντιμετώπιση προκλήσεων αιχμής ζήτησης

Στις ΗΠΑ προβλέπεται αύξηση άνω του 40% στη ζήτηση αιχμής ενέργειας έως το 2050. Η κάλυψη αυτής της ζήτησης απαιτεί καινοτόμες λύσεις που υπερβαίνουν την παραδοσιακή παραγωγή ενέργειας.

Το έγγραφο της Renew Home, «Έξυπνοι θερμοστάτες και το μέλλον των εικονικών σταθμών παραγωγής ενέργειας», υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των έξυπνων θερμοστατών στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Επιτρέποντας την ακριβή μετατόπιση φορτίου και μειώνοντας την ανάγκη για αναβαθμίσεις δικτύου, οι έξυπνοι θερμοστάτες μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να διαχειριστούν τη ζήτηση αιχμής πιο αποτελεσματικά και βιώσιμα.

Το μέλλον της διαχείρισης ενέργειας

Καθώς κοιτάζουμε προς το μέλλον, η ενσωμάτωση έξυπνων θερμοστατών σε VPP αντιπροσωπεύει μια αλλαγή παραδείγματος στη διαχείριση ενέργειας. Αυτές οι συσκευές προσφέρουν στους καταναλωτές τη δελεαστική προοπτική χαμηλότερου ενεργειακού κόστους χωρίς συμβιβασμούς στην άνεση, ενώ παρέχουν επίσης στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας την ευελιξία που απαιτείται για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη καθαρής και αξιόπιστης παραγωγής ενέργειας.

Η Renew Home, σε συνεργασία με την Google Nest και άλλους κορυφαίους ενεργειακούς συνεργάτες, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του μετασχηματισμού.

Με στόχο να επεκταθούν σε ένα VPP 50 gigawatt που θα τροφοδοτείται από οικιστικά στοιχεία έως το 2030, επιδεικνύουν τις δυνατότητες της έξυπνης τεχνολογίας για τη δημιουργία ενός πιο έξυπνου, πιο ανθεκτικού ενεργειακού δικτύου.


Ο ρόλος των συνεργασιών στην κλιμάκωση της VPP

Οι συνεργασίες είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της VPP.

Η συνεργασία της Renew Home με πάνω από 100 επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και ενεργειακούς συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένων των Google Nest, Honeywell και Rheem, υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας για τη δημιουργία ισχυρών και επεκτάσιμων ενεργειακών λύσεων.

Αυτές οι συνεργασίες δίνουν τη δυνατότητα στη Renew Home να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες των οικιστικών περιουσιακών στοιχείων και να προσφέρει εξαιρετικές εμπειρίες καταναλωτή, ενώ ξεκλειδώνει πρωτοφανή χωρητικότητα για το δίκτυο.

Τα κρίσιμα βήματα για βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση

Η πορεία προς ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον περιλαμβάνει 2 κρίσιμα βήματα: α) διασφάλιση προσιτού ενεργειακού κόστους με παράλληλη διατήρηση της άνεσης των πελατών και την επίτευξη καθαρής και β) αξιόπιστη παραγωγή ενέργειας.

Οι έξυπνοι θερμοστάτες είναι έτοιμοι να παίξουν κεντρικό ρόλο σε αυτό το ταξίδι, μετατρέποντας τα αμερικανικά νοικοκυριά σε μια συνεκτική δύναμη για τη διαχείριση ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Related posts

Η ΔΕΗ θα κόβει το ρεύμα σε όσους χρωστούν πάνω από 1.000 ευρώ

admin

«Εξοικονομώ»: 3 νέα προγράμματα ενόψει – Οι δικαιούχοι

admin

ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ  ΓΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ!! ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΡΕΥΜΑ ΤΩΡΑ !!

admin