ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Μεγαλύτερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου η πτώση της ζήτησης για φυσικό αέριο στην Ελλάδα – Τι δείχνει η σύγκριση με τα άλλα κράτη

Την τελευταία διετία η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε σημαντικά στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών τιμών.

Σύμφωνα με μελέτη του Ενεργειακού Ινστιτούτου της Οξφόρδης, η πτώση στην Ευρώπη ήταν της τάξης του 13% το 2022 σε σχέση με το 2021. Στο εννεάμηνο του 2023 μειώθηκε περαιτέρω κατά 10% συγκριτικά με το σύνολο του 2022.

Στην Ελλάδα η ζήτηση για αέριο υποχώρησε με ταχύτερο ρυθμό, καθώς ήταν -20% το 2022 έναντι του 2021 και -15% στο φετινό εννεάμηνο.

Η κατάσταση αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα:

Horis Titlo 0

Σχετικά με τις προοπτικές για το φετινό χειμώνα, το ινστιτούτο τονίζει ότι η Ευρώπη ήταν τυχερή πέρυσι με χαμηλή θερμοκρασία και συμμετοχή των καταναλωτών στην εξοικονόμηση αερίου.

Ο νέος στόχος που έχει τεθεί επιτρέπει 12 δισ. κ.μ. παραπάνω κατανάλωσης το φετινό χειμώνα. “Αυτό μοιάζει επιτεύξιμο ακόμα και αν οι συνθήκες είναι λίγο πιο ψυχρές από πέρυσι, εφόσον οι καταναλωτές συνεχίσουν να είναι πιστοί στην εξοικονόμηση”, καταλήγει το ινστιτούτο.

Related Articles

Back to top button