ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Επανέκαμψαν και πρωταγωνιστούν οι ενεργειακές εταιρείες στη νέα λίστα Fortune 500 Europe – Ποιές είναι οι 4 ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας που περιλαμβάνονται

Αρκετές εκπλήξεις επεφύλασσε η λίστα Fortune 500 Europe, η οποία κυκλοφόρησε χθες για πρώτη φορά, με την κατάταξη -σύμφωνα με το ίδιο το Fortune- να καταρρίπτει αρκετούς μύθους για την ήπειρο: ο κατάλογος των μεγαλύτερων εταιρειών της Ευρώπης βάσει εσόδων μοιάζει με ένα είδος αναδρομής στον 20ο αιώνα , όταν οι βιομηχανίες ενέργειας και οι αυτοκινητοβιομηχανίες κυριαρχούσαν στην παγκόσμια οικονομία και οι εταιρείες ηγούνταν από άνδρες.  

Για να δει κανείς έναν κατάλογο παρόμοιο με αυτόν που παρουσίασε χθες το Fortune πρέπει να επιστρέψει στα τέλη της δεκαετίας του 1990: πριν από είκοσι πέντε χρόνια, η GM ήταν στην κορυφή της λίστας των ΗΠΑ με τη Ford και την Chrysler να μην είναι πολύ πίσω και η Exxon, η Mobil (και η GE, σε μικρότερο βαθμό) να αντιπροσωπεύουν τον ενεργειακό τομέα στην πρώτη 10άδα.

Η ελληνική παρουσία

Αξιοσημείωτο είναι ότι στον κατάλογο με τις 500 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις φιγουράρουν και τέσσερις ελληνικές εταιρείες, όλες από τον κλάδο της ενέργειας.

Ειδικότερα, στην 213η θέση βρίσκεται η Motor Oil, και ακολουθούν στην 243η η Helleniq Energy, στην 298η η ΔΕΗ και στην 444η Mytilineos.

Το top 10

Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός Shell , με έξι εταιρείες ενέργειας και τρεις εταιρείες από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να περιλαμβάνονται στο Top 10. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Fortune Global 500 η Shell είναι στην 9η θέση.

Συγκρίνοντας με τις ΗΠΑ η διαφορά είναι έντονη: στο Fortune 500 με έδρα τις ΗΠΑ , τρεις εταιρείες Big Tech, η Amazon , η Apple και η Alphabet, φιγουράρουν στη δεκάδα ενώ στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη εταιρεία καθαρής τεχνολογίας είναι η SAP, αρκετά πίσω στο Νο. 114, ακολουθούμενη από την ηγέτιδα της δεκαετίας του 1990 Ericsson (Νο. 141) και τη Nokia (Νο. 147).

Related Articles

Back to top button